Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kā mēs virzām sabiedrību uz priekšu. Vāgnera komēdija ar absurda elementiem

Frankfurtes operā tapis Riharda Vāgnera komēdijas Nirnbergas meistardziedoņi jauniestudējums. Tā galvenais magnēts ir amerikāņu basbaritons Nikolass Braunlijs, kurš atveido kurpnieka Hansa Zaksa lomu

Hanss Zakss ir viena no vissarežģītākajām partijām, kas komponēta zemai vīriešu balsij, un parasti to dzied mākslinieki brieduma gados. Nikolasam Braunlijam ir trīsdesmit trīs gadi, un viņš ir visjaunākais šīs lomas atveidotājs, kurš to izpilda tik augsta līmeņa izrādē. Nikolass Braunlijs pārliecina vokāli un aktieriski, turklāt viņa skaistā, izkoptā balss skan stabili, jaudīgi un svaigi pat Nirnbergas meistardziedoņu beigās (opera ilgst piecas ar pusi stundas, izrādē ir divi trīsdesmit minūšu starpbrīži). Amerikāņu dziedātājs demonstrē izcilu vācu valodas izrunu un dikciju, viņš ir apveltīts ar šarmu un harismu. Kopš 2020./2021. gada sezonas Nikolass Braunlijs ir Frankfurtes operas trupas mākslinieks. Viņa gaitām noteikti ir vērts sekot līdzi.     

"Mans sapnis ir piepildījies, bet, iespējams, desmit gadu agrāk, nekā biju gaidījis," par Hansa Zaksa partiju saka Nikolass Braunlijs. "Tas, ko esmu darījis, gatavojoties lomai, – es vienkārši runāju tekstu atkal un atkal. Ar trīsdesmit trīs gadus vecām smadzenēm, manuprāt, tas padodas mazliet vieglāk nekā ar piecdesmit gadu vecām smadzenēm. Es domāju, ka Nirnbergas meistardziedoņu pamatā ir ideja, kā mēs virzām sabiedrību uz priekšu, bet joprojām saprotam un novērtējam to, kas ir bijis agrāk. No vienas puses, tā ir cieņas izrādīšana vecajam. No otras – jaunais ieņem savu vietu. Katra paaudze iet mazliet tālāk, kļūst mazliet labāka un progresīvāka. Ja kaut kas notiek labāk, varam runāt par progresu," savās pārdomās par Vācijā dievināto Vāgnera komēdiju dalās Nikolass Braunlijs.     

Nirnbergas meistardziedoņus ir iestudējis Frankfurtes operas muzikālais vadītājs Sebastiāns Veigle, šī ir vācu diriģenta piecpadsmitā un pēdējā sezona teātra muzikālā vadītāja amatā. Viņa vadībā Vāgnera opera skan dzirkstoši un dinamiski, diriģents krāšņi izceļ komēdijas draivu un poētismu, bet ne vieglprātību. Izrādē ir izcils ansamblis, kurā uzmirdz katrs solists, turklāt daudzi no viņiem debitē šajā Vāgnera operā, tāpēc spēlē un dzied īpaši aizrautīgi – Latvijas publikai pazīstamais bass Andreass Bauers-Kanabass (zeltkalis Feits Pogners), baritons Mihaels Naģs (rakstvedis Sikstus Bekmesers) un tenors E. Dž. Glūkerts (bruņinieks Valters fon Štolcings). Feita Pognera meitu Ievu atveido soprāns Magdalēna Hinterdoblere, Ievas aukli Magdalēnu – mecosoprāns Klaudija Manke.  

Vācu režisors Johanness Erāts piedāvā ironisku, modernu un ekstravagantu interpretāciju ar sirreālisma un absurda elementiem. Izrādē ir saskatāma gan Renē Magrita tēlu, gan kabarē estētikas ietekme. Johanness Erāts salīdzina Vāgnera satīru ar Šekspīra Sapni vasaras nakti – gan operas, gan lugas darbība notiek Jāņu naktī. Režisors velk paralēles arī ar Semjuela Beketa absurda teātri, kas ir sava veida reakcija uz mūsu "pasauli bez jēgas", kurā cilvēks dzīvo brīvībā, bet arī bailēs un atsvešinātībā. Operas varoņi Hanss Zakss un Siksts Bekmesers Johannesam Erātam atgādina Beketa Gaidot Godo varoņu Vladimira un Estragona radiniekus. Izrādē ir daudz atsauču uz kultūras un mākslas faktiem, kuri bagātina un atsvaidzina klausītāju pieredzi.   

Nirnbergas meistardziedoņus Frankfurtē varēs dzirdēt 27. novembrī, 3., 9. un 17. decembrī. 

Informācija: oper-frankfurt.de

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja