Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kā saklausīt varavīksni? Latvijas Jaunās mūzikas dienu noslēgumā Grizē, Leimane un Viļums

Tikko rakstīju par jauno festivālu Baltijas Mūzikas dienas, kas apvienojumā ar šāgada Igaunijas Mūzikas dienām norisināsies no 22. aprīļa līdz 2. maijam. Taču vienlaikus tuvojas arī ikgadējo Latvijas Jaunās mūzikas dienu noslēgumkoncerts, kurš no 6. marta tika pārcelts uz 29. aprīli.

Koncerta tiešraide būs vērojama vietnē bezrindas.lv. Turpat pieejamas biļetes līdz koncerta sākumam. Derīgi arī iepriekš iegādātie festivāla koncertu abonementi un biļetes.

Visi festivāla Latvijas Jaunās mūzikas dienas 2021 koncerti šopavasar notiek tiešsaistē. Rīkotāji, Latvijas Komponistu savienība, un arī skaņdarbu autori uzsver, ka koncertus tiešsaistē iespējams klausīties jebkur, un iesaka tos klausīties brīvā dabā. Tāpēc tie nosaukti par kājkoncertiem. Festivāla koncertprogrammu centrā ir kāds XX gadsimta maģistrālais darbs, šedevrs, kas mainījis mūzikas attīstības ceļus. Šie izcilie meistardarbi ir bijuši iedvesmas avoti latviešu komponistu jaundarbiem, kuri kontekstualizē, atsaucas, meditē par šo darbu poētiskajiem un tehnoloģiskajiem aspektiem.

Festivāla noslēgumā 29. aprīlī plkst. 19 tiešraidē no Lielās ģildes izskanēs franču komponista Žerāra Grizē monumentālā kamermūzikas opusa Vortex Temporum pirmatskaņojums Latvijā. Meistara pārdomas par muzikālo laiktelpu turpinās divu latviešu komponistu jaundarbi orķestrim – Mārtiņa Viļuma The Stream of Disappearance un Lindas Leimanes Ray-bows. Šo programmu dzirdēsim kamerorķestra Sinfonietta Rīga un diriģenta Normunda Šnē interpretācijā. Solisti būs pianiste Agnese Egliņa, flautiste Egija Veldre, klarnetists Mārtiņš Circenis, vijolniece Liene NeijaKalniņa, altists Ivars Brīnums un čellists Kārlis Klotiņš.

"Četrdesmit minūšu ilgais Vortex Temporum (1994–96) sešiem mūziķiem (flauta, klarnete, vijole, alts, čells, klavieres) ir, iespējams, pats nozīmīgākais kamermūzikas opuss franču mūzikā XX gs. otrajā pusē. Ietekmes ziņā to var salīdzināt ar Olivjē Mesiāna Kvartetu laika galam, kas reprezentēja jaunākās kompozīcijas idejas XX gadsimta četrdesmitajos gados," stāsta Latvijas Jaunās mūzikas dienu mākslinieciskais vadītājs Rolands Kronlaks.

Skaņdarba nosaukums Vortex Temporum tulkojumā nozīmē Laiku viesulis. Grizē šajā opusā pretnostata dažādas laika izjūtas un struktūras, konfrontē tās, saistot ar noteiktu skaņas spektra harmoniskuma/inharmoniskuma pakāpi, telpisko blīvumu, mūzikas plūduma paredzamības/neparedzamības sajūtām. Materiālu un formu veido viena un tā pati muzikālā žesta formula, kas izteikta dažādās laika dimensijās. Lielā mērā var teikt, ka šis darbs summē visu iepriekšējo komponista pieredzi darbā ar skaņas spektru, formveidi un citiem kompozicionālajiem aspektiem.

Savā opusā atsaucoties uz Grizē daiļradi, Linda Leimane spēlējas ar laika proporcijām starp karsti subjektīvo un vēsi objektīvo, skanējumus kārtojot varavīksnes krāsu spektra lokā. Viņa iesaka to klausīties plašā un klajā laukā – ne pārāk mežainā purvā vai lauku klajumā ar pāris ozoliem tālumā, jūtot zemi zem kājām.

Plašāk: www.muzikasdienas.lv un www.facebook.com/komponisti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja