Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kamermūzika starp fjordu, kalniem, ūdenskritumiem un ledājiem

8. augustā Norvēģijas pilsētā Rūsendālē sāksies ceturtais ikgadējais kamermūzikas festivāls, ko rīko lieliskais norvēģu pianists Leifs Ūve Annsnēss

Šoreiz Rūsendāles festivāla uzmanības centrā būs Dmitrija Šostakoviča mūzika. Četras dienas koncertos skanēs krievu dižgara, viņa priekšteču, laikabiedru un pēcteču opusi. Festivāla sarunās un lekcijās tiks uzdots jautājums: vai varam klausīties Šostakoviču, nezinot viņa darbu tapšanas laika politisko kontekstu?

"Šostakovičam piemīt neiedomājams emocionālas iedarbības spēks. Nekad neaizmirsīšu, kā viņa mūzika pirmo reizi satrieca mani koncertā, – man bija sešpadsmit gadu, es klausījos Desmito simfoniju. Kad pēc koncerta gāju ārā no zāles, biju pavisam cits cilvēks," saka Leifs Ūve Annsnēss. "Šogad festivālā vēlos izpētīt Šostakoviča muzikālās valodas daudzpusību: gan dziļumu un dramatismu, kas ir jūtams viņa simfonijās, kvartetos un sonātēs, gan citas nianses, kas ir saklausāmas viņa kinomūzikā un vieglākos darbos, kurus ir ietekmējis džezs un kabarē," piebilst festivāla mākslinieciskais līderis.

Koncertos skanēs Modesta Musorgska (viens no spēcīgākajiem Šostakoviča iedvesmas avotiem), Sergeja Prokofjeva, Igora Stravinska, Aleksandra Kreina, Samuila Feinberga, Aleksandra Skrjabina, Gaļinas Ustvoļskas, Alfreda Šnitkes, Edisona Deņisova, mūsdienu komponistu Valentīna Silvestrova un Aleksandra Vustina mūzika. Rūsendālē līdzās Leifam Ūvem Annsnēsam uzstāsies pianisti Saša Griņuks, Marks Andrē Amlēns, Igors Levits un Marianna Širinjana, baritons Andrejs Bondarenko, vijolniece Veriko Čumburidze, altiste Tabea Cimmermane, čellists Klemenss Hāgens, klarnetists Entonijs Makgils, kolektīvi Quatuor Danel un Ensemble Allegria, kā arī jaunie norvēģu mūziķi.

Rūsendāles kamermūzikas festivālā valda unikāla atmosfēra, ko nosaka norises vieta – tālu prom no skaļām mūzikas lielpilsētām. Festivāls notiek 1665. gadā uzbūvētās Rūsendāles barona muižas teritorijā. Šajā Norvēģijas pilsētiņā, kas atrodas starp Hardengerfjordu, kalniem, ūdenskritumiem un ledājiem, dzīvo 800 cilvēku. Līdz Rūsendālei var tikt ar kuģi no Bergenas, brauciens ilgst divas stundas.

Šī vide ļauj īpaši izjust mūzikas burvību. Leifs Ūve Annsnēss stāsta, ka Rūsendāles muižas galvenajā ēkā regulāri uzstājies vairāk nekā 25 gadus un tieši šeit ir sniedzis koncertus, kuri viņu pašu ir saviļņojuši visdziļāk. Festivāla vajadzībām ir uzbūvēta koncertzāle bijušajā spīķerī, koncerti notiek arī muižas ēkā un vietējā baznīcā.

"Pasaulē ir ne mazums festivālu, kas notiek vietās, kuras nav viegli sasniedzamas. Kad tur nokļūstat, jūs domājat tikai par mūziku. Šeit nav lielpilsētas stresa, nekas netraucē. To jūt gan klausītāji, gan mūziķi. Man ir patīkami, ka Rūsendāles festivāls gūst rezonansi pasaulē, taču neesmu to veidojis slavas dēļ. Man ir bijis svarīgi sapulcināt saprotošu publiku," uzsver Leifs Ūve Annsnēss.

Festivāls Rūsendālē turpināsies līdz 11. augustam.

Informācija: www.baroniet.no

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja