Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Koncertzāle Cēsis piekto jubileju svinēs ar Vāgneru, Blumbergu un Čaikovski

Atzīmējot koncertzāles Cēsis piekto gadadienu, 1. jūnijā notiks svētku koncerts, kurā, piedaloties Latvijas Nacionālajam simfoniskajam orķestrim (LNSO), izskanēs Pētera Čaikovska pirmais klavierkoncerts un Riharda Vāgnera operas Valkīra pirmais cēliens, informēja koncertzāles pārstāve Egija Saļņikova.

“Koncertzāles piecu radošo gadu kulminācija būs apliecinājums mūsu pārliecībai, darbības principiem un sasniegumiem, ko raksturo izcilība, unikalitāte un laikmetīgums. Īpašajā jubilejas vakarā vēlamies atspoguļot augstākās mākslinieciskās virsotnes - izcilos Vāgnera, Čaikovska un Blumberga meistardarbus, laikmetīgā skatījumā un labāko mūsdienu interpretu izpildījumā. Svētku programma būs neaizmirstams, krāšņs ceļojums mūzikas un mākslas pasaulē, un reizē simbols koncertzāles pastāvēšanai un tās ietekmei uz kultūras procesiem Latvijā,’’ jubilejas programmu raksturo koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska.

Svētku koncerta pirmajā daļā skanēs krievu klasiskās mūzikas ikona, viens no visu laiku populārākajiem klavierkoncertiem – Pētera Čaikovska Pirmais koncerts klavierēm un orķestrim. Kopā ar LNSO muzicēs Reinis Zariņš, kurš Čaikovska Pirmo spēlēs pirmo reizi. 

Koncerta otrajā daļā izskanēs Riharda Vāgnera operas Valkīra pirmais cēliens, ko bieži vien atskaņo kā autonomu skaņdarbu – tik pilnīgs tas ir savā uzbūvē, dramatiskajā intensitātē un muzikālās valodas pievilcīgumā. Valkīra ir otrā no Vāgnera grandiozā cikla Nībelunga gredzens operām (secībā – Reinas zelts jeb ievads, Valkīra, Zīgfrīds, Dievu mijkrēslis).

Zīglindi dziedās Latvijas klausītājiem labi pazīstamā zviedru soliste Līne Karlsone, Zīgmunds būs lieliskais zviedru tenors Mihaels Veiniuss, kurš dziedāja šo lomu Latvijas Nacionālās operas iestudējumā, savukārt Hundinga lomā redzēsim izcilo somu basu Timo Rīhonenu.

"Visi trīs solisti ir pieprasīti un nepārspējami vāgneristi uz pasaules lielākajām skatuvēm," atzīmē E. Saļņikova, piebilstot, ka jubilejas koncerts būs īpašs arī ar to, ka tajā tiks izmantota koncertzāles Cēsis reti izmantotā orķestra bedre. "Valkīru baudīsim daļēji kā izrādi – tās darbību virzīs pieredzējušais Vāgnera interprets Viesturs Kairišs, kurš pirms vairākiem gadiem Latvijas Nacionālajā operā bija Nībelunga gredzena triju pamatdaļu režisors inscenētājs," stāsta E. Saļņikova.

Pie diriģenta pults būs LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Andris Poga.

Koncertzāles Cēsis jubilejā gaidāma vēl kāda mākslinieciska atkalsatikšanās - pirms svētku koncerta plkst. 17 tiks atklāta izcilā domātāja un mākslinieka Ilmāra Blumberga (1943-2016) darbu izstāde Turpinājums. Viņš arī veidojis koncertzāles Cēsis logotipu. Mākslinieka darbi no Ulda Pīlēna privātkolekcijas bija skatāmi arī koncertzāli atklājot, 2014. gada maijā.

INSIGNIA mākslas galerijā būs izstādīts episkais Ilmāra Blumberga gleznu cikls Visu laiku snieg no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijas, kas pirmo reizi būs apskatāms ārpus Rīgas. Tā ir personiskā pieredzē balstīta monumentāla sāga, kurā autora dramatisko likteņgaitu atmiņu plūsma liek izdzīvot Latvijas vēsturi no staļiniskā režīma deportācijām līdz neatkarības atgūšanai. Mākslinieks pie šī cikla strādāja divdesmit gadus. Ciklu vēl vērienīgi papildinās lielformāta gleznas, kas īpaši atlasītas no mākslinieka dēla Ilmāra Blumberga juniora kolekcijas.

Biļetes uz jubilejas koncertu nopērkamas koncertzāles Cēsis kasē un Biļešu paradīze tirdzniecības vietās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja