Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lāčplēša dienā tiešsaistē skanēs latviešu karavīru dziesmas

Pieminot Latvijas brīvības cīnītājus, 11. novembrī plkst. 20 tiešsaistē sociālajos tīklos būs skatāms orķestra Rīga koncerts Latviešu karavīru dziesmas, kurā orķestris muzicēs kopā ar Latvijas Nacionālās operas kora vīru grupu un solistiem.

Koncertprogrammas Latviešu karavīru dziesmas pirmatskaņojums notika pirms trim gadiem orķestra Rīga rīkotajā festivālā Trīs zvaigznes par godu Latvijas simtgadei. Daces Micānes-Zālītes veidotajā koncerta režijā karavīru dziesmas izskan kā daudzslāņains vēstījums, kas ir daļa no latviešu tautas vēsturiskās un emocionālās atmiņas.

Šogad atjaunojot uzvedumu, režisore saka: "Rudens nevar paiet garām bez Lāčplēša dienas, kad mūsu domas un pateicība ir veltīta drosmīgiem Latvijas aizstāvjiem. Vij, Dieviņi, zelta viju – šoruden skan īpaši, domājot par drosmīgiem ārstiem, kuri cīnās par cilvēku veselību Covid-19 pandēmijas laikā. Karavīra dziesmas ir dziesmas, kas nes uzvaru. Lai tās mūs spēcina!"

Blakus 20. gadsimta sākumā populārām latviešu karavīru patriotiskajām un sadzīves dziesmām koncertā tiks atskaņotas komponistu Emīla Dārziņa un Jāņa Norviļa kora dziesmas. Latvijas brīvības cīnītāju likteņstāstus izdziedās Latvijas Nacionālās operas (LNO) kora vīru grupa, kas gatavo programmu LNO galvenā kormeistara Aigara Meri vadībā, soliste Inese Romancāne (soprāns) un Ivars Cinkuss (baritons). Karavīra-stāstnieka lomā iejutīsies aktieris Ģirts Ķesteris, koncerta noskaņu spilgtinās Marko Ojalas akordeona spēle, kā arī Egijas Abarovičas un Reiņa Rešetina dejas priekšnesumi. Pie diriģenta pults būs orķestra Rīga mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Valdis Butāns. Gaismu māksliniecisko risinājumu īstenos Mārtiņš Feldmanis.

Koncerta video ceturtdien, 11. novembrī, plkst. 20 būs skatāms bez maksas orķestra Rīga Facebook un Youtube kanālos, kā arī VEF Kultūras pils tīmekļvietnē un Facebook kanālā. Koncerta audio ierakstu veiks Latvijas Radio 3 Klasika. 

Ar Rīgas domes un Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta atbalstu orķestris Rīga aicinās uz tiešsaistes koncertiem arī 18. novembrī, Latvijas Republikas proklamēšanas 103. gadadienā, un 28. novembrī, ieskandinot Pirmo adventi. Par abu koncertu iespējamo norisi arī klātienē orķestris Rīga informēs savā tīmekļvietnē orkestris.riga.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja