Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Lai Aarzemnieki cep uz skatuves kūkas!

"Sajūtas ir vārdos neaprakstāmas!" uzreiz pēc grupas Aarzemnieki uzvaras Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālajā atlasē Dziesma 2014 ar kompozīciju Cake to Bake atklāja ansambļa līderis Jērans Šteinhauers, kurš gūtajos panākumos saskata analoģiju ar mūsdienu pasaku. Izšķirošajā cīņā Aarzemniekiem sestdien Ventspilī izdevās pārspēt gan Donu ar Pēdējo vēstuli, gan Samantu Tīnu ar Stay.

"Ar draugu palīdzību," akcentē grupas vokālists un piebilst, ka mūziķiem nav menedžera - visu paveikuši paši. Kopā ar Jēranu Aarzemnieku sastāvā spēlē trīs latvieši: pianists Guntis Veilands (Cake to Bake autors), vijolniece Katrīna Dimanta un bundzinieks Raitis Viļumovs.

"Tas bija liels šoks, jo pirms tam savā starpā cīnījās Olga Rajecka un Dons," par iepriekš prognozētajiem uzvarētājiem atgādina žurnālists Miroslavs Kodis, kurš šogad nodibinājis Eirovīzijas fanu klubu Eurovision Club Latvia. Grupas Aarzemnieki panākumus viņš skaidro ar dziesmas Paldies latiņam! panākumiem virtuālajā vidē. "Iespējams, uz šī popularitātes viļņa par viņiem nobalsoja," domā žurnālists. Uz Cake to Bake iespējām gūt panākumus starptautiskajā konkursā viņš raugās pesimistiski, jo katru gadu tur skan līdzīgas kompozīcijas - puisis spēlē ģitāru un dzied melodisku dziesmu -, kurām lielajā Eirovīzijā neklājas īpaši labi.

M. Kodis uzskata, ka grupas solists - vācietis, kurš pārstāv Latviju un runā latviski, - var radīt papildu publicitāti, taču priekšnesums būtu jāmaina, jo Eiropai ir vajadzīgs šovs. "Lai viņi uz skatuves cep kūku vai dara ko citu!" iesaka Miroslavs Kodis. Uz jautājumu, vai Aarzemnieki ir gatavi kaut ko mainīt, Jērans Šteinhauers atbild, ka par to viņi vēl nav domājuši.

"Es gaidīju citus rezultātus," teic žurnālists un bloga Esckaz.com autors Mihails Kesarevs no Krievijas. Viņa favorīts bijis Dons, kuram ir laba balss un dziesma latviešu valodā. "Es esmu noguris no angļu valodas Eirovīzijā," uzsver M. Kesarevs. Par uzvarētājiem viņš saka: dziesma nav slikta un atgādina pagājušā gada Maltas kompozīciju. "Tā bija viena no manām iemīļotākajām dziesmām," viņš piebilst.

"Esmu pārsteigts, kā cilvēki zālē reaģēja uz Cake to Bake - ikviens bija entuziasma pilns," atklāj žurnālists un bloga WiwiBloggs.com pārstāvis Viljams Lī Adamss no Londonas, kurš Latvijā ieradies pirmo reizi. Sākumā viņam šķitis, ka šī dziesma ir joks, kas nepretendē uz uzvaru, taču domas mainījušās: "Kad viņi dzied, gribas smaidīt." Blogeris akcentē, ka Eirovīzijā cilvēki atceras dziesmas, kas viņiem liek justies labi. Dona dziesmai viņš nespējot atcerēties melodiju, un tā bijusi depresīva, savukārt pats dziedātājs šķitis "nedaudz auksts". Neapšaubāma Viljama Lī Adamsa favorīte - Olga Rajecka, jo, viņaprāt, dziesmai Saule riet būtu bijušas vislielākās iespējas iekļūt starptautiskā Eirovīzijas konkursa finālā, taču nacionālajā atlasē viņa palika ārpus trijnieka.

"Samantas Tīnas kleita bija fantastiska, bet pērn viņai bija labāka dziesma," komentē Viljams Lī Adamss. Viņš uzskata, ka dziedātājai vajadzēja pagaidīt divus trīs gadus un atgriezties konkursā ar iepriekšējai kompozīcijai līdzvērtīgu skaņdarbu: "Es domāju, ka viņa pasteidzās, jo dziesma Stay neizceļ viņas balsi."

Arī producents Juris Millers uzskata, ka Samantai Tīnai uz Eirovīziju bija jābrauc ar dziesmu I Need a Hero, bet Donam - ar Zigmara Liepiņa komponēto My Religion Is Freedom, kas pilnvērtīgāk atklāj viņa vokālo talantu. "Neviena no 12 dziesmām nebija starptautiski konkurētspējīgs skaņdarbs," par šī gada Eirodziesmas finālistiem saka producents, kurš atbalsta ideju par ārzemju līdzautoru integrēšanu, jo tas liekot mobilizēties mūsējiem.

No visām kompozīcijām trīs dziesmas bijušas tādas, par kurām nebūtu bijis jākaunas, - Olgas Rajeckas, Samantas Tīnas un Dona izpildītie skaņdarbi. Par uzvarētājiem Juris Millers saka: kompozīcija Cake to Bake nebūs tā, ar kuru mēs varēsim lepoties Dānijā. "Latviešu tautai ir hroniska tendence izvēlēties un deleģēt uz Eirovīziju nepareizo dziesmu - šajā gadījumā mēs redzējām priekšnesumu, kas ļoti labi iederētos klases salidojumā vai privātā ballītē, bet ne pārstāvot valsti. Jāsaprot, ka Eirovīzijas lielā skatuve nav lauku zaļumballes deju laukums," atgādina Juris Millers.

Eirovīzijas dziesmu konkurss Kopenhāgenā notiks no 6. līdz 10. maijam. Latvija startēs pirmajā pusfinālā 6. maijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja