Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Latviešu komponistu mūzika skan Lietuvā

Latviešu komponistu Pētera Butāna un Andra Vecumnieka mūzika ir iekļauta Lietuvas Valsts pūtēju orķestra Trimitas jaunajā koncertprogrammā.

Koncertprogramma skanēs 10. un 12. maijā Kauņā un Viļņā, koncerta diriģents ir Jānis Puriņš (Latvija), solists - Giedrius Gelgota (pikolo flauta, Lietuva), informē Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas pārstāvji.

Lietuvas Valsts pūtēju orķestri Trimitas un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas asociēto profesoru Jānis Puriņu vieno sadarbība vairāku gadu garumā. Jau trešo reizi tiek veidota koncertprogramma, kurā ir iekļauti arī latviešu komponistu skaņdarbi. 10. maijā Kauņas Filharmonijas zālē un 12. maijā Svētā Jāņa baznīcā Viļņā kolektīvs sniegs sezonas noslēguma koncertus. Programmā līdztekus Alfrēda Rīda grandiozajām un spožajām armēņu Lieldienu korāļa variācijām Praise Jerusalem!, Johana Sebastiana Baha izcilajam re minora Tokātes un fūgas aranžējumam pūtēju orķestrim skanēs arī viens no prestižākajiem pikolo flautas koncertiem - Antonio Vivaldi Koncerts Do mažorā. Koncertu noslēgs austriešu komponista Šeina Vudborna četrdaļīgais izvērstas formas darbs jauktajam korim un pūtēju orķestrim Roravas Mesa. Tā atskaņojumā piedalīsies divi izcili Viļņas Universitātes jauktie kori - Gaudeamus un Pro Musica, diriģente Rasa Gelgotiene.

Tieši pēdējos gados latviešu komponistu oriģinālskaņdarbi regulāri tiek iekļauti arī ārzemju pūtēju orķestru koncertprogrammās. Pateicoties žanra popularizēšanas aktivitātēm Latvijā - Baltijas valstu pūtēju orķestru diriģentu un ansambļu vadītāju forumam, kā arī nacionālajam pūtēju orķestru konkursam un starptautiskajam pūtēju orķestru konkursam Baltic Open, kurus rīko Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centrs, - klausītāji un mūziķi Lietuvā, Igaunijā, Somijā, Norvēģijā, Beļģijā, Nīderlandē, ASV un citur pasaulē tiek iepazīstināti ar latviešu komponistu Jēkaba Mediņa, Gunāra Ordelovska, Anitras Tumševicas, Jura Karlsona, Pētera Butāna, Andra Vecumnieka, Alvila Altmaņa, Imanta Kalniņa un citu latviešu autoru sacerēto mūziku.

Diriģents Jānis Puriņš šogad jau trešo reizi klausītājus ārpus Latvijas iepazīstina ar latviešu komponistu skaņdarbiem. Februārī un aprīlī komponistu Jēkaba Mediņa, Gunāra Ordelovska, Pētera Butāna mūzikas skanēja ASV.

Koncertos Lietuvā pūtēju orķestris Trimitas atskaņos Pētera Butāna Pateicības korāli Latvijai un Andra Vecumnieka Balādi. Abi skaņdarbi tika komponēti 2008. gada Dziesmu un deju svētku pūtēju orķestru Dižkoncertam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja