Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Latvijas Radio korim un orķestrim Sinfonietta Rīga ovācijas Grammy laureātu koncertā Tallinā

Ar ilgām publikas stāvovācijām Tallinas Sv.Jāņa baznīcā noslēdzās koncerts,  kurā izcilākie Latvijas un Igaunijas mūziķu kolektīvi igauņu diriģenta Tenu Kaljustes vadībā atskaņoja mūziku no viņu kopīgi ierakstītā mūzikas albuma Adam' Lament, kas šī gada sākumā tika novērtēts ar prestižo Grammy ierakstu balvu, stāsta kamerorķestra Sinfonietta Rīga pārstāve Baiba Freimane.

Šajā koncertā, kurš bija iekļauts pasaulslavenajam igauņu komponistam Arvo Pertam veltītā festivālā Tallinā 2. septembrī uzstājas Latvijas Radio koris un Valsts kamerorķestris Sinfonietta Rīga, savukārt Igauniju pārstāvēja ansamblis Vox Clamantis, Igaunijas filharmonijas kamerkoris, Tallinas kamerorķestris, soprāns Tui Hirva un baritons Rainers Vilu. Minētie kolektīvi, solisti un diriģents 2011. gadā Sv. Nikolaja baznīcā Tallinā ierakstīja Arvo Perta mūzikas albumu, kuru producēja un izdeva starptautiskā ierakstu kompānija ECM. Ieskaņojums tika izvirzīts Grammy ierakstu balvai trijās kategorijās, un to saņēma kategorijā Labākais kora sniegums. Jāpiebilst, ka koncerta un apbalvotā albuma ieraksta diriģents Tenu Kaljuste, mūziķis ar plašu starptautisku karjeru, Grammy balvai jau bijis nominēts vairākas reizes. Viņš ir arī Arvo Perta mūzikas dienu mākslinieciskais vadītājs.    

Abu valstu labāko izpildītāju koncertu pagodināja virkne Igaunijas amatpersonu un sabiedrībā zināmu cilvēku, kā arī Igaunijas ministru prezidents Tāvi Reivass. Tallinas publika gaidīja koncertu ar nepacietību, tāpēc biļetes uz pasākumu bija izpārdots jau labu laiku iepriekš, neraugoties uz to, ka tās maksāja 40 eiro. Pirms koncerta laukumā pie Sv.Jāņa baznīcas veidojās vairāku simtu cilvēku gara rinda, savukārt koncerta noslēgumā publika nebeidza aplaudēt līdz brīdim, kamēr skatuvi bija atstājis pēdējais mūziķis.

Pēc koncerta Latvijas vēstniecība Igaunijā un vēstnieks Juris Bone aicināja māksliniekus uz pieņemšanu, lai kopīgi atzīmētu spēcīgo un radošo abu valstu sadarbību kultūrā. Pasaulslavenais igauņu komponists Arvo Perts nākamgad atzīmēs 80 gadu jubileju, tāpēc latviešu un igauņu kolektīvi ar prieku sadarbotos arī nākotnē un strādātu pie kopīga koncerta Rīgā, lai arī rīdziniekiem piedāvātu Grammy apblāvojumu saņēmušo mūzikas programmu no ieraksta Adam’s Lament, pastāstīja Baiba Freimane.

Kā zināms, par svētminimālistu dēvētais Arvo Perts (1935) ir viens no nozīmīgākajiem un pasaulē visbiežāk atskaņotajiem mūsdienu komponistiem, kurš pazīstams ar savu īpaši izstrādāto kompozīcijas tintinnabuli tehniku. Latvijas Radio koris bieži atskaņo Arvo Perta mūzikas programmas gan Latvijā, gan daudzviet pasaulē. Komponists ir arī vairākkārt viesojies Rīgā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja