Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Leģendārais dziedātājs Igo svin 60 gadu jubileju un atklāj jubilejas koncerttūri

Leģendārais dziedātājs, mūziķis un daudzpusīgais mākslinieks Igo, kura vārds ir kā latviešu mūzikas kvalitātes zīmols, šodien, 29.jūnijā, svin savu 60 gadu jubileju, ko nolēmis krāšņi nosvinēt ar koncertiem un izstādēm visā Latvijā.

Jubilejas koncerttūres vērienīgais atklāšanas koncerts notiks šodien, Igo dzimšanas dienā, Liepājā, renovētajā brīvdabas koncertzālē Pūt, vējiņi.

Igo (dzimis 1962. gada 29. jūnijā Liepājā) ir latviešu dziedātājs, radio raidījumu vadītājs un dzejnieks. Igo ir absolvējis Liepājas Emiļa Melngaiļa mūzikas skolas vijoles klasi, Liepājas Mūzikas vidusskolā vokālo nodaļu, kā arī Latvijas Mūzikas akadēmijā studējis video un kino režiju. Par vienu no populārākajiem Latvijas dziedātājiem viņš kļuva pagājušā gadsimta 80. gados, kad dziedāja grupās Līvi un Remix. 90. gados dziedātājs uzsāka solo karjeru, un tās laikā ir sadarbojies ar Raimondu Paulu, Imantu Kalniņu, Zigmaru Liepiņu u. c. komponistiem. Beidzamajos gados dziedātājam izveidojusies ļoti laba sadarbība ar komponistu Jāni Strazdu.

Savu mūziķa karjeru Igo sāka 1978. gadā grupā Corpus, bet jau 1980. gadā kļuva par jau tobrīd vienas no populārākajām latviešu rokgrupām Līvi solistu. 1983. gadā paralēli darbībai Līvos Igo izveidoja projektu Liepājas kvartets, kas izpildīja džezu. Kad 1985. gadā Liepājas kvartets izjuka, Igo pameta arī Līvus un pievienojās jaunizveidotajai grupai Remix.

1986. gadā Igo ieguva Grand Prix PSRS jauno dziedātāju konkursā – festivālā Jūrmala – 86 ar dziesmām Грибной дождь un Kā senā dziesmā (Raimonds Pauls, Jānis Peters). Šī uzvara viņam atnesa milzu popularitāti visā toreizējā PSRS teritorijā. 1987. gadā Igo kopā ar savu brāli Ivo un citiem pazīstamiem Liepājas mūziķiem izveidoja grupu Liepājas brāļi.

1988. gadā Igo piedalījās Māras Zālītes un Zigmara Liepiņa rokoperas Lāčplēsis iestudējumā, kur atveidoja galveno – Lāčplēša – lomu. 1997. gadā notika Igo atgriešanās ar galveno lomu Zigmara Liepiņa operā Parīzes Dievmātes katedrāle. 2000. gadā notika Zigmara Liepiņa operas No rozes un asinīm (Kaspara Dimitera librets) pirmizrāde, un Igo tajā atveidoja Viktora lomu.

2000. gada maijā Igo sadarbībā ar Fēliksu Ķiģeli ieraksta dziesmu Cerību laiks, taču neilgi pēc dziesmas iznākšanas radiostacijās cieta smagā auto avārijā. Pateicoties draugu aktivitātei (Aivars Borovkovs, Zigmars Liepiņš, Aivars Hermanis, Mirdza Zīvere, arī ārsti Valdis Zatlers, Andrejs Millers, Egīls Valeinis u.c.), tika organizēta bezprecedenta sociāla ziedojumu vākšanas akcija Turies, Igo! Ņemot vērā Igo mērķtiecīgo raksturu, tuvinieku un draugu atbalstu, Igo jau tā paša gada vasaras beigās sniedza koncertu Olaines vidusskolā (tajā pašā, uz kurieni dodoties, notika liktenīgā avārija) un spēja atgriezties aktīvā koncertu un radošajā darbībā.

Atzīmējot savus 30 gadus uz skatuves, 2008. gada nogalē Igo laida klajā jubilejas albumu Spēle, kurā iekļautas jaunas versijas viņa labākajām dziesmām, sākot no 80. gadiem, kā arī jaunas dziesmas sadarbībā ar R.A.P., Fēliksu Ķiģeli, Andri Ērgli, MeloM, Ladybird, Ievu Kerēvicu un citiem. Albuma Spēle fotogrāfijas veidojis Igo dēls Mikus Fomins. 2009. gada oktobrī Igo izdod īpašu albumu Ieelpots ar gandrīz meditatīvu noskaņu, kas varbūt pat ļauj klausītājam pārcelties citā sajūtu dimensijā. 2010. gada 1. aprīlī iznāca albums, kurā Igo, atšķirībā no iepriekšējiem ierakstiem, nevis dziedāja, bet pievērsās aktiermākslai, lasot satīriķa Mihaila Zoščenko stāstus - Igo runā Mihaila Zoščenko stāstus. 2010. gadā Igo iesāk četru dabas pirmelementu ciklu un izdod albumu Uguns ar Igo dzeju un Jāņa Strazda mūziku. 2012. gadā iznāk koncertprogrammas Ieelpots koncerta ieraksta DVD. Kā īpašs veltījums Kuldīgai 2012. gadā kopā ar vēl daudziem izciliem mūziķiem iznāk albums Esmu mājās. Turpinot iesākto dabas tēmu ciklu, sadarbībā ar komponistu Valtu Pūci un ar Igo dzeju 2013. gadā tiek izveidota koncertprogramma Zeme un izdots CD. 2014. gadā Igo nāk klajā ar koncertprogrammu Dzīve bez apstājas, bet 2015. gadā, turpinot iesākto dabas pirmelementu ciklu – koncertprogramma Ūdens ar Igo dzeju un Mārtiņa Brauna mūziku.

2015. gadā Igo saņēmis Latvijas augstāko apbalvojumu – V pakāpes Triju Zvaigžņu ordeni.

 

Igo jubilejas koncerti notiks:

  • 29. jūnijā plkst. 19 Liepājas koncertdārzā Pūt, vējiņi
  • 29. jūlijā plkst. 19 Jelgavas brīvdabas koncertzālē Mītava
  • 30. jūlijā plkst. 19 Saulkrastu estrādē
  • 10. augustā plkst. 20 Dzintaru koncertzālē
  • 9. septembrī plkst. 19 Rojas brīvdabas estrādē
  • 23. septembrī plkst. 19 Rēzeknē, Latgales vēstniecībā Gors
  • 1. oktobrī plkst. 16 Ventspils teātra namā Jūras vārti
  • 20. oktobrī plkst. 19 Cēsu koncertzālē

Biļetes uz koncertiem var iegādāties Biļešu paradīzes tīklā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja