Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

LeNeSOns aicina ģimenes uz jaunās sezonas pirmo koncertu

Sestdien, 28. septembrī, ar koncertu _LeNeSOns un Bērnības rīti Lielajā ģildē ieskanēsies divpadsmitā Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) koncertprogrammas LeNeSOns sezona, informēja LNSO komunikācijas konsultante Anna Babre.

Iemīļotais bērnu draugs caur dažādiem piemēriem palīdzēs izzināt mūzikas apvāršņus un orķestra noslēpumus, skaidros koncertā dzirdēto, kā arī mācīs uzvedības normas klasiskās mūzikas koncertos. Mazie klausītāji kopā ar LeNeSOnu dosies pa komponista Pētera Barisona bērnības takām un iepazīs viņa tēlainās simfoniskās svītas Ziedu vija un Bērnības rīti.

28. septembrī LeNeSOns uz skatuves kāps divreiz – plkst. 11 krievu valodā un plkst. 14  - latviešu valodā.

Jaunajā sezonā LeNeSOna koncertciklu režisēs Lielā Kristapa nominante un kampaņas #iamintrovert idejas autore Una Rozenbauma, savukārt, LeNeSOnam atdzīvoties palīdzēs talantīgie aktieri Valdis Vanags un Aleksejs Geiko. Arī šajā sezonā paredzēti četri koncerti bērniem no 5 līdz 11 gadu vecumam, un, kā jau ierasts, koncerta starpbrīdi mazajiem klausītājiem būs iespēja kopā ar LeNeSOnu un LNSO mūziķiem iepazīst viņu brīnumainos mūzikas instrumentus, kā arī doties jautrās rotaļās un piedalīties citās aktivitātēs.

“Mans noskaņojums, ķeroties klāt projektam, ir priecīgi satraukts un entuziastisks no vienas puses, un no otras – atbildīgs, jo iemācīt maziem bērniem mīlēt klasisko mūziku, kas ir mūsu kopējā misija, nemaz nav vienkārši. Šajā koncertā mēs mazliet iezīmēsim, kas ir klusā daba un impresionisms. Katram skaņdarbam tiks animēti flāmu vecmeistara un Monē darbi. Pēteris Barisons ir fascinējošs latviešu vēlīnais romantiķis, kura izcilie skaņdarbi noteikti patiks tiem vecākiem, kuri būs izvilkuši laimīgo lozi pavadīt bērnus uz šo pasākumu,” stāsta koncertcikla režisore Una Rozenbauma.

Latviešu komponistu Pēteri Barisonu (1904-1947) pazīstam kā Dziesmu svētku neoficiālās himnas – dziesmas Dziesmai šodien liela diena – autoru. Taču viņš ir bijis arī izcils simfoniskā orķestra krāsu meistars un Latvijas Konservatorijas instrumentācijas klases mācībspēks, kurš savu meistarību orķestra izjūtā apliecina gan teorētiski, gan praktiski. Viņš iemantojis slavu arī kā viens no romantiskākajiem latviešu komponistiem, un atgādinājums par komponista simfoniskās mūzikas poētisko krāšņumu mudināja LeNeSOnu doties ceļojumā uz autora bērnības zemi un fantāziju pasauli. Simfoniskās svītas Ziedu vija un Bērnības rīti ir Barisona bērnības atmiņu vizuāls un Sēlpils dabas ainaviski tēlains atveidojums. Bērnības ainas ataust gan krāšņu ziedu pasaules redzējumā, gan kādas bērnu dienas piedzīvojumos – brīžiem godbijīgos un cēlos, brīžiem nerātnos un draiskos, pat noslēpuma pilnos aizliegtajos “slepenajos ceļojumos” un piedzīvojuma meklējumos.

Koncerta starpbrīdī varēs iepazīt vijoli, kā arī darboties papīra ziedu darbnīcā.

Koncertcikla otrais koncerts notiks 2. novembrī, un tajā bērni kopā ar LeNeSOnu iepazīs pārsteidzošos krievu komponistus Anatoliju Ļadovu, Nikolaju Rimski-Korsakovu, Igoru Stravinski u.c. Ļadova simfoniskie pasaku tēli Kikimora un Babajaga bērnus gan pārsteigs, gan smīdinās, savukārt jūrasbraucēja Rimska-Korsakova skaņu gleznās mazie klausītāji sastaps kameni un bezkaunīgo zelta gailīti.

22. februārī iemīļotais bērnu draugs LeNeSOns palīdzēs iepazīt draiskā divpadsmitgadnieka Mocarta pirmo operu Bastiēns un Bastiēna par ganu zēnu un meiteni, kas sastrīdas un atkal salabst, pateicoties vietējam burvim. Skaistas ainas, vienkāršas melodijas un dziedājumi, jautru tekstu runātas epizodes raksturo šo viencēlienu, kas gaišu un vieglu noskaņu, kā arī smaidu sejā atstās ikvienam klausītājam. Pie diriģenta pults stāsies kora Kamēr... galvenais diriģents Aivis Greters.

LNSO 2019./2020.gada ģimeņu koncertcikla sezonas noslēgumā 18. aprīlī LeNeSOns kopā ar mazajiem klausītājiem iepazīs komponista Roberta Šūmaņa Bērnu ainas, kas rakstītas klavierēm, bet šoreiz izskanēs krāšņā orķestra instrumentācijā. Rindā kārtosies skaņdarbi par interesantiem stāstiem, citām zemēm un to cilvēkiem, neredzīgā vīra spēli, jauku kopābūšanu pie kamīna, bruņiniekiem un viņu zirgiem, kaut ko biedējošu, kaut ko nopietnu, par to, kā runā dzejnieks, bet vispopulārākā daļa zināma ar nosaukumu Sapņojums

Biļetes iespējams iegādāties Lielās ģildes kasēs un Biļešu paradīzē

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja