Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Lielajā ģildē norisināsies Ērika Ešenvalda simfonijas pirmatskaņojums

Ceturtdien, 9. maijā, plkst. 19.00 Lielajā ģildē koncertā LNSO, Ešenvalds, Bēthovens un Šūmanis klausītājiem būs iespēja piedzīvot komponista Ērika Ešenvalda simfonijas Tā upe sākusi palot pasaules pirmatskaņojumu, ko sniegs Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) diriģenta Jāņa Stafecka vadībā.

Koncertā skanēs arī Roberta Šūmaņa uvertīra Manfrēds un Ludviga van Bēthovena Piektais klavierkoncerts, kur solistes lomā orķestrim uz skatuves pievienosies pianiste Aurēlija Šimkus.

"Šķiet, nekad agrāk nebiju izjutis tik spēcīgas alkas pēc brīvības, kas manī kā sildošas ogles iekvēlojās pandēmijas laikā un turpina gailēt vēl joprojām, jo pasaule pēdējo gadu laikā ir izmainījusies, un tās sāpju atkal ir kļuvis vairāk. Šajā brīdī es ilgojos būt par to upi un ezeru, kas piektajā gadalaikā – atbūdā (kā palu laiku dēvēja senie sēļi) – pārplūst Dvietes palienē. Domāju, ka palu laikā upe atjaunojas – tā spēj atkal sajust savu pilnbriedu, un tās ķermenī iemājo tik daudz dzīvā, labā un skaistā! Par trauslo ticību jēgpilnai nākotnei ir šī simfonija. Darba nosaukums aizgūts no Jāņa Šipkēvica radītajām dzejrindām dziesmai Zemeslodes," par simfoniju stāsta LNSO sezonas rezidējošais komponists Ēriks Ešenvalds.

Ēriks Ešenvalds ir viens no pieprasītākajiem mūsdienu latviešu komponistiem, kura mūzika tiek pasūtināta un atskaņota visā pasaulē. Viņa darbus interpretējuši visi profesionālie mūzikas kolektīvi Latvijā un tādas ievērojamas vienības kā Bavārijas, Berlīnes un Stokholmas Radio kori, BBC koris, Leipcigas Gewandhaus orķestris, Bostonas un Birmingemas simfoniskie orķestri un daudzi citi. Šogad – 2023./2024. gada sezonā – Ēriks Ešenvalds ir Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra rezidējošais komponists.

Koncertā skanēs arī vācu romantiķa Roberta Šūmaņa spraigā un vētrainā uvertīra no mūzikas lugai Manfrēds, kas tapusi pēc Džordža Gordona Bairona darba motīviem. Uvertīra uzskatāma par vienu no izcilākajiem Šūmaņa veikumiem simfoniskās mūzikas žanrā – jāpiemin, ka viņš ir arī četru simfoniju un citu simfonisko darbu autors, kā arī bagātīgi darbojies teju visos žanros, no kuriem vislielāko atzinību guvusi viņa klavierdaiļrade.

Ludviga van Bēthovena pēdējais – Piektais klavierkoncerts Mibemolmažorā, zināms arī kā Imperatora koncerts (šī nosaukuma parādīšanās vēstures avotos gan ir neviennozīmīgi interpretēta un nav skaidra) –, tapis 1809. gadā un skaņurakstā ieguvis vēl līdz šim koncertžanrā neredzētu simfonisku vērienu. Tas piepildīts bēthoveniskas – cēlas un varonīgas – enerģijas.

Līdzās LNSO mūziķiem Ludviga van Bēthovena Piektā klavierkoncerta atskaņojumā uz skatuves kāps latviešu pianiste Aurēlija Šimkus. Mūziķe ir uzstājusies kā soliste ar ievērojamiem Eiropas orķestriem lielākos un mazākos koncertnamos, kuru skaitā arī Cīrihes Tonhalle, Rheingoldhalle Mainz, Baireitas Stadthalle. 2016. gadā Šimkus ieguvusi prestižo Echo Klassik balvu kategorijā Gada labākais jaunais mākslinieks.

Biļetes iespējams iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja