Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Liepājas Simfoniskais orķestris februārī pirmatskaņos Vecumnieka Piekto simfoniju

Liepājas Simfoniskais orķestris 17. februārī pulksten 18 koncertzālē Lielais dzintars pirmatskaņos komponista un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) profesora Andra Vecumnieka Piekto Simfoniju Sinfonia E. Pie diriģenta pults šajā koncertā stāsies pats komponists, informēja Liepājas Simfoniskā orķestra pārstāve Iveta Vēvere.

Līdzšinējā daiļradē simfonijas žanru komponists ir nevis numurējis, bet gan veidojis sintēzi starp kārtas secības numuru un skaņkārtu, tādējādi piektā simfonija rakstīta Mimažorā un, ņemot vērā, ka mūzikā mi apzīmē ar burtu E, tai dots nosaukums Sinfonia E.

"Tāpat kā Sinfonia C, arī Sinfonia E tapusi pēc Liepājas Simfoniskā orķestra ierosmes, un šoreiz iecerēta kā topošais manas sešdesmitgades pašveltījums," stāsta Vecumnieks. "Jūras un Kurzemes tematiskais koncepts kontekstā ar pasaules mūzikas šedevru paralēlo skatījumu un sazobi iezīmē latviešu mūzikas nozīmību un vietu mūzikas kultūrā. Pirms tās skanēs organiski iederošā Jāzepa Vītola Viļņu dziesmas versija Gaita Jāņa Pujāta instrumentācijā."

Koncerta otrajā daļā Čārlza Aivsa Jautājums bez atbildes tikpat organiski saplūdīs un turpināsies ar Ludviga van Bēthovena Ceturto klavierkoncertu Solmažorā ar solistu Reini Zariņu pie klavierēm.

"Tiks uzdots jautājums, bet vai saņemsim atbildi?" par koncerta programmu stāsta Vecumnieks, atsaucoties uz komponista Jura Karlsona sacīto, ka "mākslas uzdevums ir uzdot jautājumus, nevis sniegt atbildes", tādēļ atbildes meklējums ir katra klausītāja ziņā.

Andris Vecumnieks ir JVLMA Kompozīcijas, Orķestra diriģēšanas un Muzikoloģijas katedru docētājs, Latvijas Kultūras akadēmijas un Daugavpils Universitātes viesprofesors, regulāri pasniedz meistarklases Latvijā un ārzemēs.

Kā diriģents sniedzis vairāk nekā 400 koncertu Latvijā un ārvalstīs, tostarp Lietuvā, Igaunijā, Vācijā, Zviedrijā, Slovākijā, Luksemburgā, Gruzijā, Azerbaidžānā un citur. Komponistam izveidojusies regulāra sadarbība ar Liepājas Simfonisko orķestri un Latvijas Nacionālo Simfonisko orķestri

Vecumnieks ir paša dibinātā orķestra Sinfonia Concertante mākslinieciskais vadītājs, ilggadējs Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas simfoniskā orķestra diriģents, no 2004. līdz 2018. gadam bijis JVLMA Simfoniskā orķestra klases un mākslinieciskais vadītājs.

Biļetes uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertiem pieejamas Biļešu paradīzes tīklā: www.bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja