Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Liepājas Simfoniskais orķestris un Skani laiž klajā latviešu sieviešu komponistu ierakstu Vēja mirdzums

8. martā plkst. 17 Liepājas koncertzāles Lielais dzintars 2. stāva galerijā Liepājas Simfoniskais orķestris plašākai publikai prezentēs mūzikas ierakstu kompānijas Skani paspārnē tapušo albumu The Glittering Wind jeb Vēja mirdzums ar mūziku, ko radījušas piecas latviešu komponistes, informēja LSO pārstāve Iveta Vēvere.

Piecas latviešu komponistes Santa Ratniece, Selga Mence, Gundega Šmite, Marina Gribinčika un Maija Einfelde simfoniskās miniatūrās ietvērušas katra savu Latviju. Šie skaņdarbi izskanēja Latvijas valsts simtgades svētku priekšvakarā 2018. gada 17. novembrī koncertā Mātei Latvijai koncertzālē Lielais dzintars. "Koncerts bija iecerēts kā mīlestības velte un cieņas apliecinājums Mātei Latvijai. Lielajos svētkos vēlējāmies Latvijai dāvāt jaunas skaņas – ne tik daudz kavēties nostalģiskās atmiņās, kā droši spert soli nākamajā gadu simtenī. Nevis pārcilāt aprobētu vērtību pūru, bet lūkoties pēc nākotnes kultūras kanona vērtībām. Asociējot Latviju ar māti, radās nojausma, ka tieši sievietes, kas pašas ir mātes, meitas, māsas, visintuitīvāk un vissiltāk spēs paust pieķeršanos savai zemei, apdziedāt tās skaistumu," stāsta programmas idejas autors Uldis Lipskis.

Albumā ir iekļauts arī Santas Ratnieces Septītais Liepājas koncerts klavierēm un orķestrim – līdz šim vienīgais sievietes komponētais opuss vērienīgajā Liepājas koncertu ciklā, ko vairāku gadu garumā iniciējis, atskaņojis un ieskaņojis Liepājas Simfoniskais orķestris rūpēs par latviešu komponistu daiļrades procesu un nākotnes latviešu simfoniskās mūzikas zelta fonda papildināšanos ar jauniem, iedvesmojošiem meistardarbiem. Santas Ratnieces pieaicināšanu Liepājas koncerta radīšanai ierosināja pianists Vestards Šimkus, kļūstot arī par darba pirmatskaņotāju 2014. gada Pianisma zvaigžņu festivālā.

No 7. līdz 14. martam ar pieciem koncertiem Liepājas koncertzālē Lielais dzintars norisināsies Liepājas Simfoniskā orķestra rīkotais nu jau 28. Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls, kurā piedalīsies izcilības no Brazīlijas, Čīles, Portugāles, Francijas, Čehijas, Lietuvas un Latvijas.

Biļetes uz festivāla koncertiem pieejamas visās Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās un www.bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja