Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

LNSO jauno sezonu atklās maestro Andra Pogas vadībā kopā ar pianistu Daumantu Liepiņu

1. oktobrī Lielajā ģildē notiks Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) sezonas atklāšanas koncerts, kurā Daumants Liepiņš un LNSO mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta Andra Pogas vadībā priecēs klausītājus ar Sergeja Prokofjeva, Aleksandra Skrjabina un Lindas Leimanes mūziku. Rudens sezona piedāvās plašu un daudzpusīgu programmu, apvienojot talantīgus Latvijas un ārzemju māksliniekus. Tomēr gaidāma arī virkne svarīgu izmaiņu, informēja LNSO pārstāvji.

Daumantu Liepiņu žurnāls Pianist atzinis par vienu no četriem jaunajiem pianistiem, kam silti iesaka sekot līdzi 2020. gadā. Šāda iespēja pavērsies LNSO sezonas atklāšanas koncertā, kur Daumants Liepiņš izpildīs vienu no virtuozākajiem klavierkoncertiem mūzikas vēsturē – Prokofjeva Otro klavierkoncertu. Līdzās tam skanēs Skrjabina Otrā simfonija un ar franču smalkumu apveltītās LNSO rezidējošās komponistes Lindas Leimanes jaundarbs Longing. Flashing. Bonding.

Linda Leimane raksta gudru un spēcīgu mūziku, kurā tehniski meistarīgi savienots spožs intelekts un versmains temperaments. Lindas skaņdarbu sarakstā ir instrumentālā kamermūzika, balets, elektroakustiski darbi, mūzika kamerorķestrim un lielam orķestrim. Viņas darbs Opuss Dialexica tika nominēts Lielajai mūzikas balvai.

Trīs oktobra vakarus norisināsies jau par tradīciju kļuvušais Baltijas simfoniskais festivāls. 22. oktobrī latviešu klasiskie un džeza mūziķi kāps uz vienas skatuves Mūzikas namā Daile, lai godinātu lietuviešu ģeniālo komponistu un gleznotāju Mikaloju Konstantinu Čurļoni. Šajā programmā mūsdienīgi un dzīvīgi savienota Čurļoņa māksla (gleznu cikls Zodiaks) un mūzika, ko radījis gleznotāja mazmazdēls, pianists Roks Zubovs un spilgti Latvijas džeza jaunās paaudzes pārstāvji — pianists, komponists Edgars Cīrulis un basists Jānis Rubiks. Tiks atskaņotas oriģinālkompozīcijas un improvizācijas. 28. oktobrī dziedātāja Ieva Parša un trio Tempus Balticus, kur Latvijas čellistei Mārai Botmanei un Igaunijas pianistam Johanam Randverem pievienosies vijolniece Kristīne Balanas, atskaņos Baltijas valstu komponistu Broņus Kutāviča, Erki Svena Tīra un Pētera Plakida skaņdarbus, kā arī Ludviga van Bēthovena klaviertrio. Savukārt festivāla kulminācijā, 30. oktobrī, Lietuvas pianists Luks Ģeņušs, LNSO un pasaulē atzītā igauņu diriģente Kristīna Poska atskaņos Pētera Čaikovska, Žana Sibēliusa un Līsas Hiršas skaņdarbus.

14. novembrī notiks LNSO ilggadējā mūziķa, sitaminstrumentu grupas koncertmeistara Edgara Saksona jubilejas koncerts, kurš būs piepildīts ar mūsdienīgu un ritmisku mūziku. Solista lomā uz skatuves varēs redzēt gan pašu jubilāru Edgaru Saksonu, gan sitaminstrumentālistus Rihardu Zaļupi un viesi no Lietuvas Pāvelu Gjunteru. Platona Buravicka mūzika sitaminstrmentālistu kvintetam pavadīs mēmā kino šedevra Safety Last! seansu, būs Magnusa Lindberga un Anatolija Šenderova skaņdarbi, kā arī Riharda Zaļupes jaundarbs, kas balstīts Āfrikas ritmos un Jaņņa Ksenaka efektīgā opusa Rebonds motīvos. Kā ierasts, LNSO sitaminstrumentālistu koncertos, klausītāji var sagaidīt pozitīvu emociju vētru un aizraujošus ritmus.

Arī šogad LNSO turpina izglītojošo koncertciklu Simfoniskais hits ar Goran Gora, kas paredzēts gan tiem klausītājiem, kas tikai sāk iepazīt simfonisko mūziku, gan tiem, kas to iecienījuši jau gadiem. 15. oktobra koncerts būs veltīts divu mūzikas klasiķu – Volfganga Amadeja Mocarta un Sergeja Prokofjeva – daiļradei, ļaujot ieraudzīt līdzības un atšķirības, kā arī rādot dažādus klasicisma izteiksmes veidus. Egils Upatnieks spēlēs oboju, Mārtiņš Circenis – klarneti, Jānis Semjonovs – fagotu, Artūrs Šults – mežragu. Viņus visus apvienos lietuviešu diriģents Modests Barkausks. Savukārt 17. decembrī Simfoniskais hits ar Goran Gora pievērsīsies Emīla Dārziņa un Žana Sibēliusa skaņdarbiem. Emīlam Dārziņam savulaik piedēvēja Sibēliusa skaņdarba Tuonelas gulbis atdarināšanu, tādēļ viņš aizvainojumā savas simfoniskās partitūras sadedzinājis. Koncerts centīsies samierināt abus sanaidojušos meistarus. Diriģēs jaunais somu meistars Tāvi Oramo.

LNSO nav aizmirsis arī par saviem mazākajiem klausītājiem. 26. septembrī uz skatuves atgriezīsies bērnu iemīļotais LeNeSOns, kurš latviešu un krievu valodā iepazīstinās ģimenes ar pasaku par Sprīdīti. Koncertā skanēs šī Annas Brigaderes stāsta iedvesmota mūzika, ko sarakstījuši Jāzeps Vītols, Jānis Mediņš un Indulis Kalniņš. Diriģents – Raimonds Gulbis.

Gadu, kā ierasts, noslēgs skatītāju iemīļotais LNSO Vecgada koncerts. 

Līdztekus jaunajiem koncertiem rudens sezonā orķestris sniegs arī no pavasara pārceltos koncertus. 11. septembrī notiks koncerts Čaikovskis, Grīgs un Rahmaņinovs, 8. oktobrī koncerts LNSO kamermūzika. 16 kontrabasi un Alise brīnumzemē. Koncerts LeNeSOns un Šūmaņa Bērnu ainas latviešu valodā notiks divreiz – 21. novembrī plkst. 14 un 28. novembrī plkst. 14. Savukārt koncerts krievu valodā notiks iepriekš plānotajā laikā – 21. novembrī plkst. 11. LNSO atgādina, ka uz šiem koncertiem Lielās ģildes kasē jāveic biļešu pārreģistrācija. 27. augustā tiek uzsākta biļešu pārreģistrācija uz koncertu Kazadesī un Bēthovens, kas norisināsies 26. novembrī. Sīkāka informācija par biļešu pārreģistrāciju atrodama šeit.

Biļetes uz LNSO jaunās sezonas koncertiem var iegādāties Lielās ģildes kasē, Biļešu paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja