Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mēs joprojām meklējam pagājušā gada sniegu. Viļņā notiek operas Rožu kavalieris pirmizrāde

Piektdien, 3. septembrī, Lietuvas Nacionālais operas un baleta teātris sāks jauno sezonu ar komponista Riharda Štrausa un libreta autora Hugo fon Hofmanstāla komēdijas Rožu kavalieris pirmizrādi. To veidojis teātra muzikālais vadītājs itāļu maestro Sesto Kvatrīni sadarbībā ar savu tautieti, pasaulē pieprasīto režisoru Damjāno Mikjeleto

Izrāde tapusi kā Lietuvas Nacionālās operas un baleta teātra, Briseles Karaliskās operas La Monnaie/De Munt un Boloņas Teatro Comunale kopražojums. Sākotnēji bija paredzēts, ka Rožu kavaliera pirmizrāde notiks 2020. gada pavasarī Briselē, taču pandēmijas dēļ tas nebija iespējams, un savu ceļu pie skatītājiem šī Rožu kavaliera interpretācija sāks Viļņā. 

Režisors Damjāno Mikjeleto ir slavens ar saviem izsmalcinātajiem, detalizēti izstrādātajiem un estētiski pievilcīgajiem iestudējumiem, kuri vienmēr ir balstīti muzikālajā dramaturģijā. Viņš strādā tandēmā ar scenogrāfu Paolo Fantinu, kurš ir viens no visoriģinālāk domājošajiem māksliniekiem muzikālajā teātrī. Ar savu jaunāko darbu itāļu radošā komanda gatavojas pārsteigt skatītājus Viļņā.

"Rožu kavaliera pamattēma ir laika ritējuma sajūta, bailes novecot, bailes vairs nebūt spējīgiem just un nebūt mīlētiem," uzskata režisors. "Savā Rožu kavaliera lasījumā par atspēriena punktu izmantoju operas galvenās varones – feldmaršalienes – teikto: "Mēs joprojām meklējam pagājušā gada sniegu, it kā mēs meklētu to, kā vairs nav, to, kas jau ir izkusis." Šī frāze ir iedvesmojusi izrādes vizuālo koncepciju, kurā dominē baltā krāsa. Tā ir tīrības, sniega krāsa un laika ritējuma metafora. Varones vārdos ir jaušama nostalģija – viņa domā par laiku, kas ir aizgājis, par skaistumu, kam ir tendence izzust, par sava mīļotā jaunieša Oktaviāna mīlestību, kas ir zaudēta. Mēs negribam mirt, mēs gribam dzīvot mūžīgi, mēs vienmēr meklējam to, ko jau esam zaudējuši, un pieredzi, kas mums ir atņemta. Tāds ir mūsu katra liktenis, vai ne?" saka Damjāno Mikjeleto. 

Lomas atveidos Lietuvas Nacionālās operas solisti un viesmākslinieki.

Rožu kavalieri Viļņā varēs redzēt 3., 4., 7., 8., 10. un 11. septembrī, kā arī 2022. gada 17., 18. un 19. martā.

Informācija: www.opera.lt

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja