Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

No skaņu šoka līdz pat Elīnai Garančai

Gan pārsteigumi, gan pārbaudītas vērtības Rīgas festivālā

Latvijā strauji zudušo vasaras karstumu kompensēs krāšņi dienvidnieciskas kaislības kameransambļa Art-i Shock koncertprogrammā Bolero, kas 9. jūnijā plkst. 20 Spīķeru koncertzālē atklās ikgadējo Rīgas festivālu. Oriģinālajā kameransamblī, kas sola un prot provocēt un pārsteigt ar mākslu, muzicē pianiste Agnese Egliņa, sitaminstrumentāliste Elīna Endzele un čelliste Guna Šnē. Programmas centrā būs viens no populārākajiem simfoniskās mūzikas hitiem – franču komponista Morisa Ravela Bolero.

Populārais Morisa Ravela skaņdarbs laika gaitā piedzīvojis visdažādākās pārvērtības līdz pat džezam un rokam. Speciāli trio Art-i-Shock to aranžējis Andrejs Puškarevs. Līdzās Bolero skanēs arī Manuela de Faljas un Isaaka Albenisa skaņdarbi, kā arī Artura Maskata kompozīcija Nakts Parīzē.

Rīgas festivāls notiek jau ceturto gadu. Tas turpināsies dažādās koncertvietās Rīgā līdz 20. jūnijam, kad to vainagos mūsu pasaulslavenās operzvaigznes Elīnas Garančas un Vīnes filharmoniķu uzstāšanās Dzintaru koncertzālē venecuēliešu diriģenta Rafaela Pajares vadībā. Šajā ekskluzīvajā vakarā skanēs ievērojamā austriešu simfoniķa, Vīnes filharmoniķu kādreizējā diriģenta Gustava Mālera Rikerta dziesmas un Pirmatnējā gaisma, ungāru XX gadsimta klasiķa Bēlas Bartoka spoži virtuozais Koncerts orķestrim un Vīnes klasiķa Ludviga van Bēthovena Trešā uvertīra Leonora.

Rīgas festivāls piedāvā lielu dažādību: gan laicīgo, gan garīgo mūziku, klasiku un laikmetīgo jaunradi. Klusums, mīlestība un gaisma ir atslēgas vārdi Latvijas Radio kora galvenā diriģenta Sigvarda Kļavas izauklētajai programmai Mātes Terēzes lūgšana, kas skanēs 12. jūnijā Rīgas Domā. Tai izraudzīti Pētera Vaska, Andreja Selicka, Riharda Dubras, Ērika Ešenvalda un Arvo Perta opusi. Līdzās Latvijas Radio korim piedalīsies orķestris Sinfonietta Rīga.

Pianista Vestarda Šimkus solokoncertā 13. jūnijā Lielajā ģildē deviņas Johana Sebastiāna Baha korāļu ērģeļprelūdijas Ferručo Buzoni pārlikumā klavierēm nonāks radošā dialogā ar Šimkus klavierciklu Sapņu ainas. Deviņas etīdes klavierēm, kas jau skanējis Lucernas festivālā, koncertos Parīzē, Minhenē, Berlīnē un citviet Eiropā. Savukārt pianists Reinis Zariņš un dejotājs, horeogrāfs Kirils Burlovs 18. jūnijā Operas Jaunajā zālē sniegs laikmetīgās dejas izrādi, kuras pamatā ir Pētera Vaska klavierdarbu cikls Gadalaiki. Viens no talantīgākajiem un daudzpusīgākajiem latviešu ģitāristiem Matīss Čudars savu garīgo jaundarbu atskaņojumā Rīgas Sv. Pētera baznīcā 16. jūnijā tiksies ar Latvijas Radio kora grupu, diriģentu Kasparu Putniņu un sitaminstrumentālistu Ivaru Arutjunjanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja