Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Opera, kur korim kārtīgi izdauzīties. Pirmizrādi piedzīvos kameropera bērniem Ej nu ej

Valsts akadēmiskais koris Latvija un tā galvenais diriģents Māris Sirmais kopā ar domubiedriem kora 80. jubilejas sezonā sagādājis pavasarīgu un skanīgu pārsteigumu saviem mazākajiem klausītājiem – kora kameroperu bērniem Ej nu ej.

Kameropera stāsta par pilsētas puiku, kurš izdzīvo plašu emociju gammu, nonākot tramvajā vai ciemojoties pie vecmammas piejūras lauku mājās, domājot par tēta miegu vai laikazoba sagrauztu žogu. Pārdomas un sajūtas, kas uzrodas pēkšņi, gatavība aizraujošiem piedzīvojumiem un negaidītiem pavērsieniem vijas viscaur krāšņajai un atraktīvajai koncertizrādei, kuras pirmizrāde notiks jau ceturtdien, 24. martā, plkst. 18.30 mājīgajā Zirgu ielas koncertzālē (Kaļķu ielā 11 A Rīgā, ieeja no Zirgu ielas). Turpat sekos arī izrādes sestdien, 26. martā, plkst. 12.00 un 14.30, kā arī nākamās nedēļas nogalē, 1. aprīlī plkst. 18.30 un 2. aprīlī plkst. 12.00 un 14.30.

"Ideja ir vienkārša. Diriģentam Mārim Sirmajam radās doma par bērnu operas iestudēšanu kontekstā ar VAK Latvija 80. jubileju. Koris ir akadēmisks, taču Māris, kurš pats zēnu kora gados ir piedalījies bērnu izrādēs, gribēja bērniem domātu darbu, kurā koris varētu "kārtīgi izdauzīties". Es uzrunāju Mārtiņu Meieru, kurš operas libretam izvēlējās populāro Marta Pujāta dzeju grāmatu Ej nu ej, kas saņēma 2021. gada Latvijas Literatūras gada balvu kategorijā Labākais oriģinālliteratūras darbs bērniem," stāsta režisors Reinis Suhanovs. M. Meiers savirknējis vairākus dzejoļus stāstā par puiku, kas no pilsētas dodas ceļojumā uz laukiem, kur atrod citu pasauli, mieru un prieku. Mūzikā dzejoļus ietērpa lieliskā vokālās mūzikas pazinēja, komponiste Laura Jēkabsone, dzīvespriecīgos kostīmus veidojusi Kristīne Pasternaka, savukārt horeogrāfe Elīna Gediņa kustību valodā uzbūrusi gleznieciskas ainavas, kurās koris kļūst gan par tramvaja pasažieriem, gan par lauku ceļu, mežu, žogu, vilkuvālēm, jūru, spēlējas ar iedomātu suni, ēd putru vai tēlo aizmigušu tēti. Kora Latvija dziedātājiem piepulcēsies arī trīs solisti no Rīgas Doma kora skolas un Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas – Reinards Blūmentāls, Aleksandrs Meri, Lūkass Olekšs.

Apmēram stundu garā koncertizrāde paredzēta bērniem no piecu līdz 12 gadu vecumam. To varēs izrādīt jebkur Latvijā, pat vismazākajā vietā, jo koris ir sadalīts divos dziedātāju sastāvos un nav nepieciešamības pēc sarežģītas skatuves tehnikas. "Izrādes rādām dienas gaismā, un iestudējums ir tāds, lai to varētu parādīt jebkurā vidē. Kameroperas milzīgā pievienotā vērtība ir kvalitatīvi izpildīta a cappella mūzika izcilā diriģenta Māra Sirmā vadībā, bet vienlaikus tiek saglabāts rotaļīgums," priecājas Reinis Suhanovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja