Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Par Liepājas simfoniskā orķestra koncertmeistari kļūst Līga Baltābola

Atklātā konkursā par Liepājas simfoniskā orķestra koncertmeistari kļuvusi vijolniece Līga Baltābola, informēja Liepājas simfoniskā orķestra sabiedrisko attiecību vadītāja Iveta Vēvere.

Līga Baltābola jau ilggadēji sniedz savu ieguldījumu Liepājas simfoniskā orķestra skanējumā – daudzus gadus bijusi orķestra pirmo vijoļu koncertmeistare un pēdējos no tiem arī orķestra koncertmeistares pienākumu izpildītāja.

Viņa ir ne vien pieredzējusi orķestra mūziķe, bet arī izcila kamermūziķe un tiek aicināta uzstāties arī kā soliste. Solistes ampluā vēl pavasarī Viļņā kopā ar Lietuvas Valsts simfonisko orķestri maestro Ģintara Rinkeviča vadībā atskaņojusi Pētera Vaska Vox Amoris. Vairākkārt kā soliste sadarbojusies arī ar diriģentiem Normundu Šnē un Lucu Kēleru, atskaņojot Mečislova Karloviča vijolkoncertu, Fēliksa Mendelszona-Bartoldi koncertu vijolei un orķestrim, kā arī Volfganga Amadeja Mocarta Piekto vijolkoncertu. Sadarbībā ar krievu diriģentu Aleksandru Poļiščuku atskaņojusi solopartiju arī Kamila Sensānsa Vijoļkoncertā. 

Kopš 2010. gada Līga Baltābola aktīvi vada Liepājas stīgu kvarteta koncertdarbību, 2013. gadā iegūstot augstāko novērtējumu pirmajā Arvīda Norīša Baltijas valstu stīgu kvartetu festivālā konkursā. Viņas izcilu interpretāciju Johana Sebastiāna Baha mūzikai vijolei solo varēja baudīt festivālos Rundālē un Saldū. 

Vijoli Līga Baltābola spēlē jau no trīs gadu vecuma. "Man ir bijis arī tāds dzīves periods, kad vairāk sevi veltīju bērnu audzināšanai, tad es ļoti sajutu, cik man ārkārtīgi pietrūkst vijoles, un ka patiesībā es caur šo instrumentu vispār varu līdz galam dzīvot dzīvi – elpot, just un izteikt savu dvēseli," tā vijoļspēles nozīmi savā dzīvē uzsver Līga Baltābola. 

Beigusi Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolu pie pedagoga Romāna Šnē, bakalaura studiju laikā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā izglītojusies gan pie Valda Zariņa, gan Andra Baumaņa un Jura Švolkovska. Latvijas Mūzikas akadēmijā kopā ar Liepājas stīgu kvartetu ar izcilību ir beigusi arī maģistrantūras studijas stīgu kvarteta spēlē.

Turklāt šī mūziķe ir ne tikai izcila vijolniece, bet nu jau daudzus gadus pilda arī draudzes ērģelnieka pienākumus – agrāk kalpoja Saldus Svētā Jāņa baznīcā, bet patlaban – Liepājas Svētās Annas evaņģēliski luteriskajā draudzē.

Šovasar Līgas Baltābolas vijoļspēli Liepājas simfoniskā orķestra rīkotajos festivālos varēs baudīt vairākkārt – un ne tikai orķestra sastāvā. 

12. augustā jaunā koncertmeistare būs soliste Dienvidkurzemes festivāla Rimbenieks īpaši krāšņā atklāšanas koncertā Grobiņas Livonijas ordeņa pilsdrupās (un dienu vēlāk arī Kazdangā), kur viņa kopā ar Liepājas simfoniskā orķestra stīgu grupu un galveno diriģentu Ģintaru Rinkeviču atskaņos vienu no ievērojamākajiem un pazīstamākajiem itāļu komponista Antonio Vivaldi skaņdarbiem, vijoļkoncertu ciklu Četri gadalaiki. 

Savukārt Līgas Baltābolas vadītais Liepājas stīgu kvartets 30. jūlijā festivālā Liepājas skaņas Rundāles pilī un augustā festivālā Rimbenieks (14. augustā Gramzdas ev. lut. baznīcā un 25. augustā Dvēseles dzirnavās) koncertēs kopā ar topošo Liepājas simfoniskā orķestra galveno diriģentu – klarnetistu Gunti Kuzmu, kas ir vēl jo interesantāk, ņemot vērā, ka viens no stūrakmeņiem orķestra veiksmīgai koncertdarbībai ir koncertmeistara un diriģenta savstarpēja saprašanās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja