Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rīgā uzstāsies tehno mūzikas pamatlicējs Deriks Mejs

Spīķeru koncertzālē, 8. novembrī, pasākuma Era of Dance ietvaros uzstāsies leģendārais techno mūzikas pionieris Deriks Mejs (Derrick May) no Detroitas, informēja pasākuma pārstāvji.

Par techno innovator dēvētais Deriks Mejs ir viena no lielākajām elektroniskās mūzikas pasaules autoritātēm un tehno kultūras nozīmīgākajām personībām. Pat, ja atliktu malā viņa sasniegumus, ieguldījumu tehno kultūras attīstībā un prasmi būt joprojām pieprasītam, šis apgalvojums vienalga paliktu spēkā.

Pagājušā gadsimta 80-to gadu sākumā tehno pionieru trio no Detroitas Deriks Mejs, kopā ar Huanu Atkinsu (Juan Atkins) un Kevinu Saundersonu (Kevin Saunderson), kuri zināmi kā The Belleville Three, radīja absolūti jaunu mūzikas skanējumu, kuru nosauca par Detroit techno. Šodien pasaule šo žanru pazīst vienkārši, kā “techno”.

Starp Meja populārākajiem skaņdarbiem jāmin The Dance, Space Out un Strings of Life, kurus mūzikas mediji ierindojuši kā nozīmīgākos skaņdarbus elektroniskās mūzikas vēsturē. 

Derika Meja (zināms arī kā Mayday, Rhythm Is Rhythm) vārds ir vērtība kopš viņa parādīšanās uz elektroniskās mūzikas skatuves, un tas joprojām kalpo kā iedvesmas avots neskaitāmiem producentiem un jauniem DJ-iem un visiem tiem, kuri saista sevi ar elektroniskās mūzikas skatuvi.

"Es uzskatu, ka pēc Detroitas tehno parādīšanās mūzikas pasaulē nekas radikāli jauns vairs nav ticis radīts. Protams, atradīsies kritiķi un žurnālisti, kas izmantos dažādus jaunus apzīmējumus, piemēram, DubStep un tamlīdzīgi, taču, es klausos šo mūziku un zinu, ka es to dzirdēju jau 80. gados. Parādās jauni aranžējumi, producēšanas metodes un programmu nosaukumi, bet es neredzu principiāli neko būtiski jaunu klubu mūzikā, vismaz no tā, kas parādījies pēdējo 20 gadu laikā. Tāpēc tehno, kas astoņdesmitajos gados parādījās Detroitā, joprojām paliek novatoriskākā parādība mūzikas pasaulē līdz pat šai dienai. " — Artemijs Troitskis (Krievijas mūzikas kritiķis)

Deriks Mejs kļuva par vienu no Latvijas un Krievijas kopražojuma filmas Deju laikmets (Era of Dance) varoņiem. Filma piedzīvojusi pirmizrādi divpadsmit starptautiskos kinofestivālos un tikusi nominēta oficiālajā konkursa programmā 58. Krakovas filmu festivālā starp 2018. gada labākajām mūzikas dokumentālajām filmām #DocFilmMusic.

Īpašie Era of Dance divu dienu kultūras mantojuma pasākumi sadarbībā ar Gētes institūtu Rīgā notiks 8. un 9. novembrī. Vairāk informācijas par Era of Dance pasākumu var atrast šeit: https://www.facebook.com/events/350541562300744/

Pirmās 100 biļetes uz vienīgo Derika Meja uzstāšanos Baltijā, Spīķeru koncertzālē varēs iegādāties no ceturtdienas, 1. augusta par īpašo cenu EUR 19 šeit: https://www.residentadvisor.net/events/1298333 .

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja