Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Sievišķības varenais skaistums. Lietuviešu prīma Asmika Grigorjana mirdz Frankfurtē

Decembris un janvāris Frankfurtes operā ir lietuviešu soprāna Asmikas Grigorjanas mēneši – dziedātāja atveido titullomu Pētera Čaikovska operā Burve un Džakomo Pučīni operā Manona Lesko

Lielu publikas uzmanību piesaistījusi Čaikovska Burve, kas Frankfurtē skan pirmo reizi. Pirmizrāde, ko veidojis diriģents Valentīns Urjupins un režisors Vasilijs Barhatovs, notika 4. decembrī. Tā ir septītā no Čaikovska desmit operām, Burvi viņš komponējis starp Jevgeņiju Oņeginu un Pīķa dāmu. Tā tiek iestudēta reti, kaut gan pats Čaikovskis to dēvējis par visiemīļotāko no savām operām. 

Šā kaislīgā trillera pamatā ir Ipolita Špažinska traģēdija, kurā Čaikovski ir piesaistījis spriedzes pilnais konflikts un kontrastiem bagātie varoņu raksturi. Darbība risinās Ņižņijnovgorodā un tās apkārtnē XV gadsimta beigās. Liriski psiholoģiskās drāmas centrā ir jauna, skaista atraitne Nastasja jeb Kuma. Viņai pieder viesu nams, kurā brīvi izklaidējas viskolorītākie personāži. Nastasjā ir iemīlējies ietekmīgs kņazs, bet sieviete viņu noraida, jo slepeni mīl kņaza dēlu. Kņaza sieva nespēj samierināties ar to, ka vīrs ir apsēsts Nastasju, turklāt daudzi ir pārliecināti, ka viņa pievilina vīriešus, izmantojot burvestības. Lai aizstāvētu mātes godu, kņaza dēls dodas nogalināt Nastasju, taču pats viņā iemīlas. Kņaziene noindē Nastasju, kura viņai atņēmusi gan vīru, gan dēlu. Pēc Nastasjas nāves kņazs, greizsirdības un neprāta pārņemts, nogalina savu dēlu un sievu.                 

Režisora Vasilija Barhatova detalizēti izstrādātajā interpretācijā Burve ir izaicinoši mūsdienīga. Izrāde ir sapņaini psihodēliska, dzēlīgi ironiska un asprātīgi fantasmagoriska, tas ir spilgts un spirgts Eiropas režijas teātra darbs, kas ir piesātināts ne tikai vizuāli, bet saturiski. Libretā līdzās mīlas drāmai ir arī politiskas intrigas un reliģiskas mahinācijas, kas padara šo darbu ļoti aktuālu. Vasilija Barhatova versijā Nastasja ir laikmetīgā māksliniece, un viņai pieder nevis viesu nams, bet mākslas telpa. Asmika Grigorjana atveido šo varoni kā spēcīgu, juteklisku sievieti ar sarežģītu likteni. Kā vienmēr, viņa fascinē ar savu balsi, kas plūst brīvi un skaisti, aktierspēles dabiskumu un personības starojumu. Dažkārt Nastasja tiek raksturota kā "krievu Karmena", un tas ir jaušams Asmikas Grigorjanas sniegumā. Komponējot operu, Čaikovskis vēlējies izcelt "sievišķības vareno skaistumu, ko Nastasja ilgi slēpj izlaidīgas sievietes čaulā".

"Kāpēc jūs mīlat Violetu Valerī? Kāpēc mīlat Karmenu?" jautājis Čaikovskis. "Tāpēc, ka šajos tēlos aiz raupjas formas ir skaistums un spēks." Nastasju ar Džuzepes Verdi un Žorža Bizē operu varonēm vieno spēja pašaizliedzīgi ļauties mīlestībai, kuras dēļ viņas ir gatavas upurēt savu dzīvību. 

Izrādē Burve ir daudz izcilu aktierdarbu. Lepno kņazieni fenomenāli dzied un spēlē vācu mecosoprāns Klaudija Manke. Nelielajā kņazienes istabenes Nenilas lomā iepriecina latviešu mecosoprāns, Frankfurtes operas trupas māksliniece Zanda Švēde. Kņaziene un Nenila kopā nodarbojas ar jogu un izpilda elpošanas vingrinājumus. Kņazu pārliecinoši atveido kanādiešu baritons Īans Maknīls, savukārt kņaza dēlu Juriju, kurš šajā versijā ir lempīgs bokseris, dzied krievu tenors Aleksandrs Mihailovs.   

Paralēli galvenajai lomai Burvē Asmika Grigorjana Frankfurtē pašlaik ir dzirdama arī Pučīni operā Manona Lesko, ko diriģē lietuviešu maestro Modests Pitrens. Šo iestudējumu ir veidojis režisors Aleks Olē, un Asmika Grigorjana dziedāja tā pirmizrādes ciklā 2019. gada rudenī.

Burve Frankfurtes operā skanēs 18., 21., 30. decembrī un 8. janvārī, Manona Lesko – 16., 23., 25., 31. decembrī, 6., 14. un 21. janvārī. 

Informācija: oper-frankfurt.de

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja