Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Vakars kopā ar visu laiku izcilāko dīvu. Uz lielā ekrāna – Marijas Kallasas Parīzes koncerta ieraksts

Divos seansos Rīgas kinoteātrī Forum Cinemas – sestdien, 25. novembrī, plkst. 17 un svētdien, 26. novembrī, plkst. 15 – tiks demonstrēta koncertfilma Kallasa Parīzē. 1958. Tajā ir iemūžināts soprāna Marijas Kallasas debijas koncerts Parīzē, kas notika uz Garnjē pils skatuves 1958. gada 19. decembrī, – šis pasākums ir iegājis opermākslas vēsturē

Tajā 1958. gada vakarā Garnjē pilī Marijai Kallasai aplaudēja Francijas prezidents Renē Kotī, Žans Kokto, Vindzoras hercogs un hercogiene, Čārlijs Čaplins, Brižita Bardo un citas prominences. Tagad arī mums, tāpat kā kinoskatītājiem visā pasaulē, būs iespēja redzēt šo unikālo koncertu uz lielā ekrāna – filma Kallasa Parīzē. 1958 pirmo reizi tiks demonstrēta krāsu versijā un 4K Ultra HD formātā. Materiāls ir rūpīgi restaurēts no nesen atrastajām oriģinālajām 16 mm filmām un jaunatklāta skaņas avota – šī ir iespēja izbaudīt vēsturisko notikumu vēl nebijušā kvalitātē.

"2021. gadā kādā pagrabā Atēnās es nejauši atradu oriģinālās filmas ruļļus – tas bija Marijas Kallasas Parīzes koncerta ieraksts," stāsta režisors un producents Toms Volfs. "Tagad skatītāji ne tikai pirmo reizi redzēs šī koncerta krāsu versiju, bet arī sajutīs, ko nozīmēja būt klāt Parīzes operā 1958. gadā un pavadīt vakaru kopā ar visu laiku izcilāko operdziedātāju."

1958. gadā Marija Kallasa ir slavas un radošo spēku zenītā. Parīzes koncertu viņa atklāj ar āriju Casta diva no Vinčenco Bellīni Normas, pēc tam skan Miserere no Džuzepes Verdi Trubadūra un Una voce poco fa no Džoakīno Rosīni Seviljas bārddziņa. Noslēgumā tiek piedāvāts Džakomo Pučīni Toskas otrais cēliens, kurā Skarpijas lomā iejūtas baritons Tito Gobi.

Filmu Kallasa Parīzē. 1958 ir producējusi radošā komanda, kura veidojusi dokumentālo filmu Marija Kallasas acīm/Maria by Callas (2017), kas sniedz ieskatu mākslinieces dzīvē un darbā un izstāsta primadonnas stāstu viņas pašas vārdiem. Filma Marija Kallasas acīm septembrī tika demonstrēta Rīgā festivālā Baltijas pērle. Visas šīs aktivitātes ir saistītas ar Marijas Kallasas simtgadi, kas tiks svinēta 2. decembrī. Dziedātāja ir dzimusi 1923. gadā Ņujorkā, mirusi 1977. gadā Parīzē 53 gadu vecumā.

KDi jau ziņoja, ka 2. decembrī uz Parīzes Nacionālās operas vēsturiskās – Garnjē pils – skatuves notiks Marijas Kallasas jubilejai veltītais galā koncerts, kurā piedalīsies operzvaigznes Sondra Radvanovska, Pritija Jende, Elīna Garanča un Keita Lindsija, balerīna Marī Anjēze Žilo un aktrise Karola Bukē.

Pašlaik top jauna spēlfilma, kas vēstīs par Marijas Kallasas mūža pēdējām dienām. To uzņem režisors Pablo Larēns, kuram ir pieredze biogrāfisku drāmu veidošanā. Viņš ir radījis filmu Spensere par princesi Diānu ar Kristenu Stjuarti galvenajā lomā un filmu Džekija par ASV pirmo lēdiju Žaklīnu Kenediju (lomā – Natālija Portmena), kura bija iesaistīta liktenīgajā mīlas trīsstūrī ar Mariju Kallasu un kuģniecības magnātu Aristoteli Onasi. Pablo Larēna topošajai drāmai dots nosaukums Marija, un titulloma uzticēta Andželīnai Džolijai.

Informācija: mariacallas.film, forumcinemas.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja