Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Apvienības Familie Flöz izrāde Infinita – masku teātra maģija

Iespējams, ka visīstākais, izteiksmes formā vistīrākais teātris un kino ir tas, kurā viss notiek un mūs spēcīgi uzrunā bez vārdiem. Tieši tāds teātris sagaidāms vācu teātra uzveduma Infinita viesizrādē, ko piedāvā Ineses Galantes fonds festivāla Summertime – aicina Inese Galante ieskaņā.

Tā būs vācu trupas Familie Flöz pirmizrāde Baltijas valstīs, un tā notiks Latvijas Nacionālajā operā tikai 26. maijā (plkst. 19).

Pārliecība, ka runājuši

"Vārdos neizsakāma, izteiksmīga, ilgpilna, vienlaikus līksma un krāšņa ļoti profesionālu radošo cilvēku un aktieru radīta komēdija," tā izrādi Infinita vērtējis britu laikraksts The Guardian. Šo iestudējumu īpašu dara tas, ka izrādes laikā uz skatuves netiek izrunāts neviens vārds – maskās un izteiksmīgos kostīmos tērpušies aktieri dažādās emocijas un stāstu skatītājiem nodod, izmantojot kustību etīdes mūzikas pavadījumā. Tomēr, neraugoties uz izrādes dalībnieku klusēšanu, "noskatoties priekšnesumu, skatītājiem radās cieša pārliecība, ka aktieri uz skatuves ir gan runājuši, gan smējušies un raudājuši...", atzīts recenzijā, kas publicēta respektablajā Vācijas dienas laikrakstā Süddeutsche Zeitung. Tieši šādi šo teātra apvienību pirms vairākiem gadiem Vācijā iepazinusi dziedātāja Inese Galante. Viņa uz izrādi devusies, reaģējot uz sajūsmināto draugu ieteikumiem, taču skeptiski noskaņota, tomēr izrādes gaitā nespējusi valdīt nedz asaras, nedz skaļus smieklus un ievērojusi, ka tikpat impulsīva un atraisīta bijusi visa tā vakara publika. Kopš tā laika Inese Galante ir Familie Flöz fane un ir jau noskatījusies lielu daļu no tās repertuāra. Joprojām nav zudusi arī pirmā instinktīvā sajūta – šis ir jāredz un jāizjūt ikvienam!

Mūsu smieklīgais mūžs

Uz Latvijas Nacionālās operas skatuves Familie Flöz uzstāsies ar vienu no saviem spilgtākajiem iestudējumiem – Infinita, kas pirmizrādi piedzīvoja 2006. gadā un jau iekarojusi skatītāju atzinību daudzviet pasaulē. Šī izrāde vēsta par pirmajiem un pēdējiem mirkļiem cilvēka eksistences labirintā: piedzimšanu, pirmajiem soļiem un pirmo kritienu, dzīvi, kas šķiet kā acumirklis, un neizbēgamo novecošanu tās beigu posmā. Šo it kā vienkāršo, tomēr ārkārtīgi valdzinošo stāstu caurvij filozofiskas pārdomas un izsmalcināts humors par cilvēka dzīves ritumu. Iestudējumā galvenās lomas atveido aktieri maskās, emocijas un stāstu nododot ar ķermeņa valodu un atraktīvu ēnu spēli izteiksmīgas, dziļas mūzikas pavadījumā.

Tāpat kā visi Familie Flöz radošie darbi, uzvedums izceļas ar vācu mākslinieku spilgti individuālo rokrakstu, liekot skatītājiem piedzīvot krāšņu emociju gammu – no klusām, melanholiskām skumjām līdz bezrūpīgiem smiekliem. Familie Flöz iestudējumus būtu grūti ierindot noteiktā skatuves mākslas žanrā, jo tie ne tikai apvieno gadsimtos izkoptās aktierspēles, masku teātra, dejas, klaunādes, akrobātikas, iluzionistu mākslas un improvizācijas tradīcijas, bet arī piešķir tām savdabīgu poētisko nokrāsu caur muzikālā pavadījuma smalku izvēli un iekšējo emociju trāpīgu atspoguļojumu. Haijo Šīlers šo trupu izveidoja 1994. gadā Esenē tolaik vēl teātra mākslas studentu vidē kopā ar Markusu Mihalkovski un vēl pāris domubiedriem, lai radītu "ģimenēm draudzīgas izrādes". Tagad tā ir starptautiska apvienība, kurā darbojas režisori, aktieri, mūziķi, dejotāji, masku un kostīmu mākslinieki. Trupas mājvieta tagad ir Berlīne, tā uzstājusies jau 34 valstīs un ir Vācijas, Francijas, Spānijas un Skotijas teātra festivālu laureāte. Piemēram, 2013. gadā Aviņonas festivālā saņēmusi gan kritiķu, gan arī publikas balvu. Tās uzstāšanās jau 2001. gadā kļuva par Edinburgas festivāla hitu.

Ar humoru par vājībām

Gadu gaitā trupas sastāvs ir mainījies, taču mākslinieciskais kodols palicis nemainīgs – tie ir aktieri, izrāžu veidotāji un apvienības vadītāji Haijo Šīlers un Mihaels Fogels. H. Šīlers paša izveidoto trupu dēvē par "neverbālo stāstu stāstniekiem". Viņš paskaidro, ka aktieru darbs ir vienīgi fizisks, taču tam nav nekā kopīga ar deju. Drīzāk iedvesmas avots ir klauni, jo aktieri tēlo, piešķirot dzīvību maskām. Lai gan masku spēles ir netipiskas laikmetīgajam teātrim, Familie Flöz pierāda, ka tās arī šodien var būt maģisks, iedarbīgs mākslinieciskās izteiksmes līdzeklis. Tas ļauj aktieriem vakara gaitā atveidot vairākas, krasi atšķirīgas lomas. Pēc Šīlera domām, visbūtiskākais spēks, kas vieno šo radošo apvienību, ir humors: caur humora prizmu viņi stāsta par cilvēku vājībām, kļūdām un vēlmi būt laimīgiem, gūt panākumus un popularitāti.

Viesizrādi Latvijā piedāvā Ineses Galantes fonds kopā ar a/s OlainFarm, va/s Latvijas dzelzceļš un MixMediaGroup. Biļetes tirgo Biļešu paradīze.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja