Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Ārā no stagnācijas izved rīcība. Es eju ārā dārzā – vizuālais teātris par ambīcijām un pārmaiņām

Es eju ārā dārzā ir ne tikai teātra trupas Kvadrifrons jaunākās izrādes nosaukums. Tie ir Rūdolfa Gediņa – viņš kopā ar Elīnu Gediņu ir šīs izrādes iniciators – pirmie vārdi, ko viņš latviski pateicis triju gadu vecumā. Līdz tam viņš komunicējis paša izdomātā valodā.

"Kaut kādā ziņā tā bija burtiska iziešana no savas komforta zonas. Katram dzīvē ir tāds laiks, kad nejūtamies pārāk labi, kaut kas urda un neļauj līdz galam izbaudīt dzīvi. Var jau neko nedarīt, pieņemt situāciju, un tā arī bieži notiek, bet mums likās, ka tādos pēkšņos retrospekcijas brīžos, kas ik pa laikam piemeklē, ir jāvar rīkoties. Tas, kas mūs neapmierina, ir jāmaina, un to mēs spējam. Ir jāturpina dzīvot, atrodot prieku. Iziešana – ne tik ļoti no komforta zonas, cik no stagnācijas – ir rīcība," izrādes tēmu iezīmē R. Gediņš.

Izrādes Es eju ārā dārzā saturu veido četru izpildītāju – Āra Matesoviča, Agneses Bordjukovas, Ģirta Dubulta un Robertas Gailītes – stāsti par ambīcijām, atzinību, mērķtiecību un nemirstību savā dzīvē. "Mums ir kopīga skatuves telpa un kopīgs skatuves laiks, kurā četri izpildītāji mijiedarbojas ar scenogrāfiju, baltu baneri. Katrs dalībnieks pauž to, kas viņam aktuāls. No pārdomām veidojas stāsti, kas var būt arī viena cilvēka ceļš vairākos posmos, kuru veido četras dažādas sajūtas," skaidro R. Gediņš. Skatītājam jābūt spējīgam sekot līdzi un domāt, jo vizuālā teātra izrāde ir horeogrāfija, vārds un mūzika, ko Kārlis Tone rada uz diviem sintezatoriem, mijiedarbojoties ar banera radītajām skaņām.

"Mēs domājam par to, lai vizualitāte būtu bagātīga, bet dodam laiku atsevišķām ainām, lai asociatīvi radītu sajūtas. Mēs ar Elīnu par teātri domājam, ka svarīgāk ir nevis nepārprotami izstāstīt stāstu, bet, pašiem līdzinscenējot skatuves darbību, atrast veidu, lai skatītājs stāstā un sajūtā atrastu sevi un pats nonāktu pie retrospekcijas. Māksla ir kā impulss pārdomām," saka R. Gediņš.

Kādas ir viņa paša personīgās ambīcijas? "Lai mans esības fakts uzreiz nepazustu. Izrādes kontekstā daudz domājām par nemirstību, par to, kas paliek pēc katra. Vai ir svarīgi ilgāk būt fiziski dzīvam un sasniegt lielāku vecumu vai būt kā Ahillejam, kurš izvēlējās īsāku, bet piesātinātāku mūžu," R. Gediņš stāsta. "Katra dzīve kā varoņeposs. Un kura daļa ir tā vērta, lai to attīstītu."

"Domājām ne tikai par profesionālajām ambīcijām un romantiskiem pārdzīvojumiem vai drosmīgiem soļiem un radikālām pārmaiņām, bet arī par sīkumiem un ikdienišķām detaļām, kas veido lielāko daļu mūsu dzīves. Jo ir svarīgi justies labi," papildina Elīna Gediņa.

Pirmizrāde – šovakar plkst. 19.00 Zeļļu ielā 25.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja