Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Daugavpils teātrī top iestudējums Kliedzēji Viestura Roziņa režijā

Daugavpils teātrī 23. februārī plkst.18 notiks pirmizrāde Viestura Roziņa iestudējumam Kliedzēji tā pamatā ir Jāņa Klīdzēja romāns Sniegi (1963), kuru dramatizējusi Ludmila Roziņa, informēja teātra pārstāve Janīna Ivanova.

Režisors Viesturs Roziņš atzīmē, ka Jāņa Klīdzēja romānā Sniegi ieraudzījis savu sajūtu par latvietību: „Viņa darbā mani saistīja dzīvā valoda un latviešu cilvēks, kurš ir daļa no dabas, no zemes, un tas raisīja dzīvas asociācijas par maniem vecvecākiem un bērnībā pavadītajām dienām laukos. Visi zina Jāņa Streiča filmas Cilvēka bērns un Likteņdzirnas, kuras popularizēja Jāņa Klīdzēja darbus, bet, apskatot skapi, pilnu ar nevienam nezināmiem Klīdzēja darbiem, un apzinoties viņa meistarību, rodas sajūta, ka viņš nav līdz galam novērtēts rakstnieks Latvijā. Tāpēc šis iestudējums man ir arī sava veida goda misija, jo viņa darbu skatuves versijas uz Latvijas profesionālā teātra skatuvēm nav bieži izplatītas, lai neteiktu, ka tās nav vispār.”

Izrāde Kliedzēji vēsta par lauku zemnieku Eduku, kurš uzzina, ka viņam atlicis dzīvot tikai pusgadu, tomēr doties ārstēties uz sanatoriju viņš atsakās. Sirdsmieru viņš rod sarunās ar savu bērnības draudzeni, aklo meiteni Tāsīti, kurai vienīgajai viņš var uzticēt savu noslēpumu. Kādu dienu viņi satiek kāzu muzikantu - klejotāju Ruduku, kuram Eduks piedāvā pajumti. Tā sākas šo trīs dvēseļu neparastais stāsts.

Režisors Viesturs Roziņš stāsta, ka viņu vienmēr ir interesējusi dažādu maņu ietekme uz cilvēka pasaules uztveri un saskarsmi ar apkārtējiem, un šo tēmu izpētei viņš pievērsies vairākos savos iestudējumos ("Piramīda" Dirty Deal Teatro, Sabojāte Dailes teātrī, Pērs Gints un sievietes Eduarda Smiļģa Teātra muzejā u.c.), turklāt viņš padziļināti pētījis neredzīgo cilvēku ikdienu un komunikāciju, apgūstot drāmas terapiju Rīgas Stradiņa Universitātē. Savā pieredzē režisors dalījies arī ar izrādes Kliedzēji aktieriem: „Mēs daudz reflektējām par neredzīgo psiholoģiju, kopā apmeklējām Neredzīgo biedrības Rehabilitācijas centru. Bijām mežā, kur aizsietām acīm mēģinājām sajust koku smaržu, mežā valdošās skaņas. Mežs mums atklājās pavisam savādāk, nekā uztvērām to iepriekš. Un jāpiebilst, ka mežam ir ļoti būtiska loma šajā izrādē. Mežs ir dziedinošs.”

Izrādē Kliedzēji būtisku lomu spēlēs eksperimentālā mūzika, ko izrādes laikā radīs aktieru ansamblis. Skatītājiem būs iespēja nokļūt Tāsītes neparastajā pasaulē. Lai īstenotu šo uzdevumu, izrādes radošajā komandā ir pieaicināts komponists Jēkabs Nīmanis, kuram arī šī būs debija Daugavpils teātrī.

Iestudējuma scenogrāfs un kostīmu mākslinieks ir Valters Kristbergs, horeogrāfiju veidos Kārlis Božs, gaismu mākslinieks – Sergejs Vasiļjevs. Lomās: Milena Savkina (Tāsīte), Mihails Abramovs (Eduks), Agris Krapivņickis (Ruduks), Zanda Mankopa (Benalīna), Egils Viļumovs (Juris), Kristīne Veinšteina (Lolita). Izrāde ir latviešu valodā, paredzēta skatītājiem, kas vecāki par 16 gadiem.

Tuvākās izrādes – 3. martā un 16. martā plkst.18. 

Biļetes - Daugavpils teātra kasē (654 26520), Biļešu paradīze kasēs un internetā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja