Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +23 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Emociju virpuļi no šoka līdz bezrūpībai

Dailes teātra sezonas pirmais iestudējums – izrāde Svinības.

"Kad biju maziņš zēns, mani vecāki regulāri mājās rīkoja svinības. Gatavošanās pasākumam bija laikietilpīgs process vairāku dienu garumā," atceras Dailes teātra aktieris Ģirts Ķesteris. Tika posta māja, gatavoti ēdieni. Māte bijusi ingredientu griezēja, tēvs – šefpavārs. Ģirts ar brāli snaikstījušies apkārt, mēģinot kaut ko noprovēt, bet tikuši nelaipni atraidīti. Kad uz šiem svētkiem sanākuši viesi – vecāku kolēģi skolotāji, ticis ēsts un dzerts, spēlētas kārtis. Bet Ģirts un brālis tikmēr dzīvojušies savā istabā. "Tādas, lūk, man atmiņas par svinībām," smejas Ģirts Ķesteris, kurš nu piedalās citās svinībās – uz skatuves. Dailes teātrī tapusi pirmā šīssezonas izrāde – Tomasa Vinterberga un Mogensa Rukova traģikomēdija Svinības.

"Svinībām ir zināmas tradīcijas kopš Romas laikiem," saka Ģ. Ķesteris. "Nekas jau nemainās – ēd, dzer, runā, šad tad muzicē, dzied, dejo." Un līdzības var atrast svinību norisē gan Latvijā, gan arī Dānijā, kur nosacīti risinās izrādes notikumi. Luga Svinības tapusi pēc scenārija filmai Festen (Svinības, 1998, režisors T. Vinterbergs), kas ir pirmā kinolente, kura radīta pēc dāņu kino režisoru izstrādātā Dogma 95 manifesta. Filmas scenārija adaptācijas autors ir Bo Hr. Hansens, bet jaunās izrādes režisors – Aleksandrs Morfovs, kura iestudētās izrādes Dailē Finita la comedia! un Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu skatītāji jau iecienījuši.

Iestudējumā Svinības lielas un bagātas ģimenes patriarhs Helge svin 60. dzimšanas dienu. Sapulcējušies viņa tuvākie, lai godinātu gaviļnieku, un viesībās tiek teiktas daudzas un slavinošas runas. Taču viens no Helges dēliem izlemj, ka vairs nevar un negrib klusēt. "Esmu kaut ko līdzīgu dzīvē piedzīvojis, kad augšā tiek celtas pagātnes atmiņas un radinieku nesaskaņu stāsti," piebilst Ķesteris, kuram izrādē ir Helges loma. Nu tad sākas! Ģimenes trillerī farss mijas ar traģēdiju, emocijām virpuļojot no klusa nolieguma līdz šokējošam apstulbumam un atpakaļ līdz nevērīgai bezrūpībai. "Izrādei nav konkrēta iedalījuma – komēdija vai traģēdija, vai drāma. Skatītājam ir iespēja piedzīvot plašu dažādu emociju spektru," saka aktieris. "Auditorija – neierobežota. Katram ir kaut kas līdzīgs bijis. Vai arī – būs."

"Garā mēģinājumu perioda laikā man radās atklāsme – skatos uz saviem kolēģiem, un liekas, ka esmu tajā klīnikā, kur Dzeguzes ligzda (izrāde Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu – red.). It kā savādāk, bet tas pats vien ir. Tāda déjà vu sajūta," saka Ķesteris. Iespējams, tas ir arī tāpēc, ka režisoram jau ir savs aktieru loks. Izrādē spēlē Indra Briķe, Artūrs Skrastiņš, Rēzija Kalniņa, Lauris Dzelzītis, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Kristīne Nevarauska, Aminata Grieta Diarra, Dainis Gaidelis, Artis Robežnieks, Lauris Subatnieks, Āris Rozentāls, Lidija Pupure, Juris Bartkevičs u. c. Piedalīsies arī mūziķu grupa.

Tuvākās izrādes – 20., 21., 22. un 30. septembrī.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja