Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Ēriks Vilsons iestudējis monoizrādi jauniešiem Hamlets

Ceturtdien, 23. februārī, pl. 18.00 Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas zālē, Alejas ielā 18, pirmizrādi piedzīvos Ērika Vilsona monoizrāde jauniešiem Hamlets, kuru apmeklēt bez maksas aicināts ikviens interesents.

Šekspīra lielformāta skatuves darbs ir pārlikts viena aktiera izpildījumam, kas ļauj skatītāju iesaistīt sarunā par teātri, dzīvi, vēsturi un attiecībām, izspēlējot Hamleta dramatisko kodolu veidojošās situācijas.

"Nevienu klasisku dramaturģisku sacerējumu – vienalga, tas ir iekļauts mācību programmā vai nav – nevar aplūkot atrauti no šīsdienas konteksta. Hamlets ir darbs, kas paaudzēm mainoties, nezaudē aktualitāti un vienmēr spēj atklāt kaut ko patiesu un svarīgu par šodienu," stāsta aktieris un režisors Ēriks Vilsons, piebilstot, "man šķiet, ka šī luga ir viens milzīgs noslēpums, kurš sakņojas mūsos un liek aizdomāties par būtisko – kāpēc mēs esam šajā laikā, ko darām, un kāpēc mēs vispār dzīvojam!"

Šī būs jau trešā Kultūras attīstības biedrības Tapala lapa veidotā monoizrāde, kuras tapšanā kā režisors un dramaturgs sadarbojas tēvs un dēls – Ēriks un Roberts Vilsoni. "Ja, kopā ar Ēriku iestudējot monoizrādi R. Blaumaņa Pazudušais dēls, es iemācījos žonglēt ar divām bumbiņām, tad tagad, strādājot pie Hamleta, jau žonglēju ar trim. Un Ēriks arī žonglē. Viņam jāspēj noturēt uzmanība uz vairākiem lugas personāžiem vienlaikus, notvert tos, uzmest gaisā, bet lidojumā neaizmirst," par sadarbību saka Roberts Vilsons.

Abi ir vienisprātis, ka jebkuras izrādes tapšanas procesā nekad nevar zināt, kas no tā visa sanāks. Taču monoizrāde ir īpašs žanrs, jo par aktiera spēles partneri kļūst skatītājs. "Es ļoti gaidu ģenerālmēģinājumu etapu, jo izrāde var piedzimt tikai mijiedarbībā ar skatītāju," stāsta Ēriks, un Roberts piebilst: "Mēs esam pārliecināti, ka teātra pieredzes galvenais izejmateriāls ir tieši skatītāja iztēle."

Monoizrāde Hamlets ir guvusi atbalstu gan Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas Programmas Latvijas skolas soma satura radīšana konkursā, gan Liepājas kultūras projektu konkursā 2022. Pateicoties Liepājas Kultūras pārvaldes atbalstam, no 21. līdz 28. februārim Liepājas skolās tiks nospēlētas sešas monoizrādes. Savukārt, sākot no marta, monoizrāde būs pieejama jauniešiem visā Latvijā.

Ieeja uz pirmizrādi – bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja