Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Hermanis: Latvijas māksliniekiem kultūras ministre liekas katastrofa

"Atļaušos apgalvot, ka visiem Latvijas māksliniekiem, kuri savā jomā kaut ko ir sasnieguši, kultūras ministre liekas katastrofa. Ja līdz šim viņas aktivitātes vienkārši izskatījās anekdotiskas, tad tagad tas jau kļūst bīstami ne tikai Latvijas Nacionālajai operai, bet visai nozarei kopumā," savu viedokli par situāciju ar LNO un Kultūras ministriju pauž režisors Alvis Hermanis.

Viņš atklāj, ka "kāds cilvēks, kurš dažādās valdībās pavadījis daudzus gadus kā ministrs, reiz atzinies: "Vai tu zini, kura partija valdības iknedēļas sapulcēs visslinkāk un ar vismazāko entuziasmu attiecas pret kultūras jautājumiem? Nacionāļi."" Hermanis norāda uz situācijas paradoksu un uzsver: "Kad beidzot šai partijai pienāca izdevība izvirzīt savu ministru šai nozarei, mēs esam dabūjuši kaut ko tādu, kas vēsturē ieies kā pārpratums - nekompetence komplektā ar zināmām rakstura īpašībām kļūst bīstama apkārtējiem."

Režisors atzīst, ka "visiem vadošajiem mākslas un kultūras darbiniekiem līdz šim bijis kauns par ministri". Viņš aicina Nacionālo apvienību izdarīt secinājumus un atrast kultūras ministra postenim kompetentu kultūras nozares profesionāli. "Jūsu partija izrāda klaju necieņu Latvijas kultūrai kopumā, un visi jūsu lozungi par latviskumu un nācijas vērtībām ir pupu mizas," savu viedokli pauž Hermanis.

Komentējot situāciju Operā, režisors norāda, ka Eiropā nav nevienas operas, kur lēmumus pieņem valde. "Nedrīkst būt nekādas valdes. Šis ministres izgudrojums līdzinās kolhozu izgudrojumam. Operu visur vada viens cilvēks - intendants," skaidro Hermanis.

Viņš arī uzsver, ka "atsauce uz darbaļaužu vēstulēm (arodbiedrību) ir pēdējais, ko drīkst ņemt vērā" mainot teātra vadītāju. "Teātri ir tāds organisms, kur demokrātiskas metodes nedrīkst pieļaut. Kolektīva viedoklis teātros nav arguments." norādā Hermanis. Viņš skaidro: "Tas ir nevis tāpēc, ka teātros strādā muļķi, bet tāpēc, ka tur strādā mākslinieki, kuri vienmēr ir egocentriski motivēti. Teātros vienmēr ir vairāk ar dzīvi neapmierināto cilvēku nekā apmierināto. Savā laikā man Vija Artmane pati stāstīja, ka tiklīdz Eduards Smiļģis sāka dot viņai galvenās lomas, pārējās jaunās teātra aktrises uzreiz saprata, ka viņu karjeras ir beigušās, tā arī nesākoties. Jo īpaši operās strādā liels skaits cilvēku, kurus vecāki jau no bērnības ir gatavojuši žilbinošām starptautiskām karjerām, bet realitāte izrādās citāda. Orķestra bedre, koris, mazas algas un rūgtums dvēselē."

"Nomainīt teātra vadītāju no iekšpuses nedrīkst. To var izlemt ekspertu padome. Pašreizējā ministre visu dara otrādi," uzskata A. Hermanis.

Jau iepriekš ziņots, ka Kultūras ministrija par jauno Operas valdes priekšsēdētāju pirms nedēļas iecēla Arturu Maskatu, kurš pirmdien, 2. septembrī, paziņoja, ka no amata atsakās, ja valdē nebūs iepriekšējā Operas vadītāja Andreja Žagara

Kultūras ministrijas pieņemtais lēmums, kuru ietekmējušas arodbiedrību sūdzības par Žagara vadības stilu, plaši kritizēts no vairāku pasaulslavenu operas solistu, kā arī citu ārvalstu un vietējo kultūras darbinieku puses.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja