Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Hermanis: Vēl pirms pāris gadiem Maskavas struktūrās gribēja pieradināt arī mani

Intervija notika, pirms kļuva bija zināms, ka Krievija liegusi iebraukšanu Hermanim, kā arī Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītājam Jānim Maizītim un Saeimas deputātam Andrejam Judinam.
Režisors Alvis Hermanis, kurš Krievijas - Ukrainas krīzes sakarā atteica Jaunā Rīgas teātra (JRT) viesizrādes Krievijā un savu iestudējumu Lielajā teātrī Maskavā, intervijā laikrakstam Diena arī skaidroja savu viedokli par Maskavas politiku attiecībā uz kultūras darbiniekiem.

Fragments no intervijas:

Pirms diviem gadiem, kad sākās opozīcijas mītiņi Maskavā, Navaļņijs un citi intelektuāļi Maskavā sacēlās pret Kremli. Tad Kremlim radās problēma, kādā veidā piejaucēt kreatīvo šķiru Maskavā. Toreiz persona, kas Kremlī atbild par inteliģenci, bija viens no Putina ideologiem Vladislavs Surkovs. Viņš draudzējās ar mūziķiem, māksliniekiem. Tad tika nozīmēts par Maskavas kultūras departamenta vadītāju Sergejs Kapkovs, kura uzdevums bija integrēt valsts struktūrās jaunos, brīvdomīgos māksliniekus. Piemēram, Maskavas teātru vadība uzreiz tika piedāvāta jaunajiem, dumpīgajiem māksliniekiem, režisoriem (līdz tam vidējais vecums bija 75 gadi). Neslēpšu, ka pat man pirms diviem gadiem Maskavā piedāvāja izvēlēties teātri.

Arī tevi gribēja pieradināt?

Tieši tā! Tādā kontekstā man stāsta, ka Kirila Serebreņnņikova teātris ir daļa no Putina projekta. Nav saprotams, kādā veidā viņus var atbalstīt šajā situācijā: braukt pie viņiem, sadarboties, ja viņi paši ir konformisti. Vozņesenskis Brežņeva laikā arī bija tāds dzejnieks: ja viņš gribēja, varēja braukt gan uz Parīzi, gan uz Ameriku. Vienlaikus viņš bija it kā pa pusei opozīcijā, taču bija sistēmas cilvēks. Tā ir tā saucamās Krievijas opozīcijas divkosīgā daba.

Intervija ar Alvi Hermani par darbu operas režijā un tālākajiem plāniem lasāma laikraksta Diena šīsnedēļas pielikumā Kultūras Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skandāli un brīnumi

16. maijā, kad iznāks šis KDi numurs, 77. Kannu kinofestivāls jau būs atklāts un uz Festivāla pils Limjēru zāles skatuves jau būs kāpusi festivāla goda viešņa amerikāņu aktrise Merila Strīpa

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja