Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +19 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Izdota baletdejotājam Aleksejam Avečkinam veltīta grāmata

26. maijā dzimšanas dienā atceroties Alekseju Avečkinu (1976–2013) – kolēģu cienītu un skatītāju mīlētu dejotāju -, klajā laista Guntas Bāliņas apkopotā atmiņu grāmata Piekūna lidojums. Baletdejotājs Aleksejs Avečkins. Atmiņu impresijas.

Dejas kritiķis Eriks Tivums savulaik par Alekseju Avečkinu rakstīja: "Uz Latvijas baleta prinču un pirmo mīlētāju fona viņš izcēlās pat vēsturiskā dimensijā. Tradicionālo skaistuļu, liriķu un romantiķu vietā bija noslēpumains, subtils vīrietis, kam piemita gazeles grācija un piekūna lepnais, mierīgais planējums augstu debesīs."

"Šī grāmata ir par mīlestību. To mīlestību, kuru savās atmiņās izdzīvo Alekseja Avečkina tuvinieki, draugi, kolēģi, pedagogi, viņa daudzie skatītāji, kuri ļoti mīlēja viņa mākslu un cilvēcisko būtību, kuriem viņš arī tagad nozīmē daudz. Daudz vairāk par izcilu baleta premjeru, brīnišķīgu skatuves partneri, gudru un smalkjūtīgu draugu," tā grāmatas ievadvārdos rakstījis viens no Alekseja draugiem komponists Arturs Maskats.

Grāmatā Piekūna lidojums līdzās bagātīgām foto liecībām no LNO izrādēm ar Alekseja piedalīšanos lasāmi atmiņu stāsti, kuros dalījušies viņa draugi un kolēģi. Visi grāmatas teksti ir tulkoti arī krievu valodā. Izdevuma māksliniece – Ieva Upmace, literārā redaktore – Lauma Mellēna, krievu valodas tulks – Nadežda Mileiko, grāmata iespiesta tipogrāfijā Ulma.

Top komentāri

Paldies!
P
Jauka ziņa. Aleksejs Avečkins tiešām bija izcils mākslinieks, varētu pat teikt - ideāls baleta premjers. Esmu viņu redzējusi daudzās lomās, bet man viņš visspilgtāk atmiņā palicis kā Kareņins "Annā Kareņinā". Nekad nevarēju iedomāties, ka dejā var izpaust tik plašu izjūtu gammu - no maiguma līdz brutālai varai, no maigas mīlestības līdz naidam... Un tas viss tikai ar ķermeņa valodu. Tās man ir neizdzēšamas atmiņas. Paldies grāmatas veidotājiem par sirds siltumu!
Maijs
M
AA bija izcils. Diemžēl bija. In memoriam.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja