Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +18 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Jaunajā Rīgas teātrī top filozofa Ulda Tīrona iestudējums Mielasts

17. novembrī Jaunā Rīgas teātra Lielajā zālē notiks pirmizrāde filozofa Ulda Tīrona iestudējumam Mielasts, kas veidots pēc Platona dialoga Dzīres motīviem, informēja teātra pārstāve Daiga Bināne.

Platona dialogs Dzīres uzskatāms par vienu no Eiropas kultūras stūrakmeņiem; pie tā daudzkārtīgi atgriezušies dažādu laikmetu domātāji; dialogs ietekmējis gan rakstniekus (Tomasu Mannu, T.S. Eliotu, Virdžīniju Vulfu, Jukio Mišimu), gan komponistus (Ēriku Satī, Leonardu Bernsteinu), gan gleznotājus (Botičeli, Rubensu, Dāvidu, Anselmu Feierbahu); tas ticis arī filmēts (M. Fereri) un uzvests teātrī. Latvijā līdz šim Platons nav iestudēts. Starp mums "tuvāk" esošajiem Platona iestudētājiem var minēt krievu teātra meistaru Anatoliju Vasiļjevu.

Filozofu un aktieru izrādē ar nosaukumu Mielasts draugu pulciņš sapulcējas pie skaistuļa Agatona, lai atzīmētu viņa uzvaru traģēdiju festivālā 416. g. p.m.ē. Lai gan šī vēsturiskā iedzeršana tiek pavadīta šķietami nevainīgās sarunās par mīlestību, visus tajā iesaistītos pilsoņus drīz vien apsūdz bezdievībā un netikumībā. Ievadīti augstākajās mīlas zinātnes pakāpēs, mielasta dalībnieki tā arī nenonāk pie apjausmas, ka bez filozofiskas pārbaudīšanas ne viņu, ne valsts dzīvei nav nekādas jēgas.

Izrādes māksliniece – Monika Pormale. Oriģinālmūziku izrādei sarakstījis baltkrievu komponists Viktars Kapicko. Iestudējumā piedalās aktieri Kaspars Znotiņš, Vilis Daudziņš, Andris Keišs, Ivars Krasts, Ģirts Krūmiņš, Jevgēnijs Isajevs, Andis Strods, Varis Piņķis un Guna Zariņa. 

Izrādes režisors Uldis Tīrons: "Platona iestudēšana ir nāvīgs pasākums: Platona saprašana un arī nesaprašana var izmanīt skatu uz to, kas pirms brīža vēl likās nozīmīgs, tai skaitām, pašam savā dzīvē. Psiholoģiskiem stāvokļiem mēs varam iztēloties atbilstošu plastisku iemiesojumu; tam, par ko runā Platons, šķietami nav citas formas kā vārds. Tādējādi šis pasākums teātrī ir jaunas, nebijušas vietas radīšana: tā ir kā tā sala, kurā nonāk, kad saskaras ar priekšstatu neiespējamību. Un dīvaini: visatbilstošākais noskaņojums šim nelielajam "ceļojumam" man, pretēji Anatolijam Vasiļjevam, šķiet nevis dramatiska nopietnība, bet jautrība."

Aktieris Andris Keišs: "Sokrata uzdotos jautājumus tu automātiski uzdod sev. Skaidrs, ka Sokrats vēl joprojām ir dzīvs. Laikam tamdēļ viņš tik mierīgi uztvēra savu fizisko nāvi."

Biļetes JRT kasē Lāčplēša ielā 25, Rīgā, un internetā www.biletes.jrt.lv ir nopērkamas uz novembra un decembra izrādēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijas dievnami plaši atver durvis Baznīcu naktī

Sestdien, 1. jūnijā, jau 11. reizi visā Latvijā norisināsies garīgās kultūras notikums Baznīcu nakts, kurā šogad piedalīsies ap 160 dažādu tradicionālo kristīgo konfesiju dievnamu. Tomēr viss sāksi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja