Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 21. jūnijs
Monvīds, Egita, Emīls

Jūnijā Daugavpilī notiks teātra festivāls ar saukli Latgale ir tuvu

Vasaras sākumā visus sagaidīs īsteni teātra svētki. No 5. līdz 8. jūnijam Daugavpilī notiks teātra festivāls Nr.3, kura programmu veidos izrādes, kas izceļas gan ar neierastu formu, gan šim brīdim aktuālu un vajadzīgu saturu. Festivāla veidotāji bez izrādēm aicinās piedalīties arī teātra profesionāļu sarunās.

Dirty Deal Teatro un Ģertrūdes ielas teātra iniciētais festivāls pēc savas būtības ir ceļojošs pasākums – 2022. gadā tas savu mājvietu radis un uz teātra nozarei svarīgām sarunām aicinājis cilvēkus Ventspilī, 2023. gadā - Rīgā un Liepājā, savukārt šogad festivāls noritēs Daugavpilī. Teātra festivāls ar trešo kārtas numuru tapis, sadarbojoties Dirty Deal Teatro, Ģertrūdes ielas teātrim, Latvijas Leļļu teātrim un Daugavpils teātrim. Festivāla veidotājus vieno pārliecība, ka laikā, kad sabiedrību šķeļ gan ekonomiski, gan politiski satricinājumi, teātris ir īstā vieta, kur satikties, ieklausīties daudzbalsībā un kopā iztēloties labāku nākotni.

Festivāla fokusā ir pārmaiņas – gan iekšējās, gan ārējās. Simbolisks ir arī šīgada festivāla sauklis – Latgale ir tuvu, kurš aicina veicināt pārmaiņas šī reģiona uztverē. Šis sauklis atgādina ne tikai festivāla viesiem, bet arī Latgales iedzīvotājiem, ka Latgale nav kāda neaizsniedzama un sveša vieta Latvijas un Eiropas kontekstā.

Festivāls tiks atklāts Daugavpils teātrī 5. jūnijā plkst.19.00 ar Ģertrūdes ielas teātra izrādi Ragana (rež. Andrejs Jarovojs), kurā skan Aspazijas dzeja pulsējoša hiphopa bīta pavadībā. Izrādes radošā komanda, sekojot Aspazijas valodas krāšņajam rakstam, ar balss un ritma spēlēm izgaismo Raganas stāstā glabāto pavedienu par sievietes pieredzi, piepildot savas ilgas un sapņus.

6. jūnijā Dirty Deal Teatro aicina skatītājus uz līdzdalības izrādi Konference visumā labiem cilvēkiem (rež. V. Sīlis), kurā katram apmeklētājam būs iespēja iejusties kāda konferences dalībnieka tēlā. Šajā dienā Daugavpils teātris piedāvā psiholoģisku drāmu Meli bez noteikumiem (rež. O. Šapošņikovs) - izrādi par manipulācijām, meliem un to sekām caur mīlas trīsstūra mikrokosma prizmu.

7. jūnijā Dirty Deal Teatro piedāvā noskatīties sāgu par varēšanu un nevarēšanu Mantojums (Miglājs AJV), kas vēsta par neredzamo pūru, kuru dažādu notikumu iespaidā nes katrs no mums. Savukārt Ģertrūdes ielas teātris nospēlēs kustību izrādi tas ir viss, ko mēs varam (rež. Andrejs Jarovojs), kura, balstoties tehno un elektroniskās klubu kultūras tradīcijās, aicina pievērst uzmanību solidaritātei un iekļaujošai cilvēcībai – tam, kā mums tik ļoti pietrūkst ikdienas attiecībās vienam ar otru.

Festivālu noslēgs Latvijas Leļļu teātris 8. jūnijā ar izrādi Čuči, Spilventiņ! (rež. L. Šmukste), kas paredzēta mazuļiem no 9 mēnešu līdz 2 gadu vecumam. Šī izrāde ir iespēja sajūtu līmenī iepazīties ar teātra vidi, to vērojot, sadzirdot, aptaustot un izrāpojot uz teātra skatuves.

Pēc katras izrādes skatītāji ir aicināti piedalīties sarunā ar izrādes veidotājiem un dalībniekiem, lai dalītos iespaidos par redzēto.

Savukārt skatuves mākslas profesionāļiem paredzētas trīs diskusijas: Teātra loma vienotas valodas un kultūras telpas stiprināšanā un veidošanā, Kādas izmaiņas jāievieš, lai skatuves māksla nokļūtu pie bērniem un jauniešiem visā Latvijā, Teātra kritika un pētniecība kā nozares sastāvdaļa.

Ar festivāla programmu var iepazīties Daugavpils teātra mājaslapā: www.daugavpilsteatris.lv.

Biļetes uz izrādēm pieejamas Daugavpils teātra kasē (654 26520), Biļešu paradīzes kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv/lv/custompage/4298.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja