Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kājām gaisā apgriezusies dzīve. Ogres teātrī – virtuālā Pasaka par paputējušo karaļvalsti

"Pandēmijas laiks iedvesmoja," tā par izvēli iestudēt čehu rakstnieka un mākslinieka Jozefa Ladas pasaku īsi atbild režisors Jānis Kaijaks un piebilst, ka gribējies kaut ko optimistisku, humora pilnu. "Tādas ir Ladas pasakas – dzīve, kas apgriezusies kājām gaisā, tādas ačgārnas pasakas. Un tāda situācija itin labi atbilst šim laikam."

Pirms tam Ogres teātrī tapa projekts ar Kārļa Skalbes liriskajām un skumjajām pasakām. Tagad kontrastam – kaut kas priecīgāks.

Nosaukums Pasaka par paputējušo karaļvalsti vedina meklēt zemtekstus. Par to režisors pasmejas un atceras, ka agrāk to darīt bija pašsaprotami. Bet pasaka ir par to, ka "reiz bija..." paputējusi karaļvalsts ar pāris iemītniekiem, tur dzīvo arī izlutināta princese, kura iekuļas negaidītā piedzīvojumā. Tad parādās septiņi laupītāji Petrauski, pūķis un, protams, pasaku princis. Sižeta ziņā pasaka būs interesanta bērniem, tikmēr pieaugušie tajā sapratīs citas lietas un pasmaidīs. Tiem, kuriem bērnība saistās ar Jozefa Ladas pasakām un kuri atceras viņa lieliskās ilustrācijas, izrāde, iespējams, būs impulss atkal atrast viņa pasaku grāmatu. "Pasakas nenoveco. Atslēgas vārds ir princeses teiktajā: "Pasakas vairs nav tādas kā kādreiz. Tagad ir citas pasakas. Katram laikam savas pasakas," – tā Jānis Kaijaks.

Viņš tur rūpi arī par to, lai Ogres teātra dalībnieki varētu radoši izpausties, viņam ir svarīgi iestudējumā iesaistīt maksimāli lielu aktieru ansambli. Visi ir noilgojušies pēc kopā būšanas, vismaz virtuāli. Zoom variantā varējām kaut ko kopā darīt. Un tā ir iespēja arī pašiem padauzīties," par šībrīža noskaņojumu saka Jānis Kaijaks.

Režisoram strādāt virtuālajā vidē nav viegli, jo Zoom diktē savus noteikumus – nevar divi cilvēki vienlaikus runāt, arī pārslēgšanās/pieslēgšanās, lai cik labs būtu internets, mēdz "uzkārties". Jāpārvalda visas tehniskās ķibelītes un jāpierod pie specifikas, jāpakļaujas noteikumiem un tehnikai. Vai teātris nepārtop par kino? "Mēs nezinām, kad tas viss beigsies, un visu, ko darām, gribētos nopietni un pa īstam. Kino – tas ir nopietni. Tur vajadzīgi lieli tehniski ieguldījumi, kas nav teātra rīcībā. Bet nogaidīt citus laikus arī nevar, cenšamies būt un palikt darba režīmā – darīt, domāt, rosīties," skaidro Jānis Kaijaks. Ogres teātra aktieriem teātris nav tikai hobijs. "Ir jaunieši, kuri nopietni domā par savu profesionālo karjeru saistībā ar teātri, kultūru. Ir pamatkodols, kas spēj domāt, saprast un runāt teātra profesionāļu valodā un pret teātri attiecas ļoti atbildīgi. Man ir trupa, ar ko varu veikt sarežģītus uzdevumus, un robeža starp amatieri un profesionāli ir satuvināta," par savējiem saka režisors.

Pasakas par paputējušo karaļvalsti videolasījums līdz 1. jūlijam bez maksas skatāms Ogres teātra kontā YouTube.com.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja