Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Katrā sievietē ir kaut kas no Annas Kareņinas

Sakāpinātas jūtas Dailes teātra izrādē Kareņins

"Jūtos kā pirms lielā lēciena," pirms iestudējuma Kareņins pirmizrādes saka aktrise Lelde Dreimane, kurai uzticēta Annas Kareņinas loma. "Anna būs tāda, kādu es un režisors Dž. Dž. Džilindžers to veidojam. Un es nezinu, vai šis tēls atbildīs sabiedrībā pieņemtajiem priekšstatiem," viņa saka, zinot, ka Anna Kareņina dzīvo izrādēs, filmās, baletos. Protams, L. Dreimane ir lasījusi Ļeva Tolstoja romānu, pēc kura motīviem Vasīlijs Sigarevs 2012. gadā uzrakstīja lugu Kareņins, mainot akcentus un pievēršot uzmanību pieviltajam vīram – Aleksejam Kareņinam. Mīlas trīsstūra notikumi tiek parādīti no Kareņina skatpunkta. Kareņina ciešanas, kas parasti paliek neievērotas, šoreiz ir notikumu centrā. Vīrieša drāma, viņa vientulība un sāpes, atstumtības un nevarības sajūta, sarūgtinājums un iekšējais nemiers – nebeidzamu dvēseles moku elle.

Lelde Dreimane īsumā atgādina sižetu: "Anna dzīvo laulībā ar gados vecāku vīru, viņiem ir brīnišķīgs dēliņš, kuru abi vecāki ļoti mīl. Bet pēkšņi sieviete piedzīvo tādu kaisli kā uguns. Sākumā Anna gan pretojas šīm jūtām, bet jūtu ķīmija ir tik spēcīga, ka Anna ļaujas šai varai. "Manī ir cita, un es baidos no viņas," – šie vārdi ir Annas monologā. Jaudīgās un pretrunīgās emocijas Annu nogalina." Mazliet paverot izrādes priekškaru, aktrise piebilst, ka būs stacija, perons un arī vilciens, zem kura riteņiem finālā metas Anna.

Alekseja Kareņina loma izrādē uzticēta aktierim Ģirtam Ķesterim, kurš Leldei vienkārši un sirsnīgi teicis, ka tāpat jau Anna ir galvenā un Kareņins esot tikai katalizators šai drāmai. "Romāns rakstīts 1877. gadā, un Annas traģēdijā sava vaina jāuzņemas arī tā laika sabiedrībai, kas pagrūda viņu, jo mūsdienās tāda situācija (diemžēl) ir normāla – cilvēki precas, šķiras, bērnu audzina divas ģimenes... Faktiski jau arī mūsdienās sabiedrība, ja kādu dabū savās ķetnās, var saplosīt. Bet Annai noteikti bija daudz, daudz grūtāk. Viņa cīnījās ar sevi, viņai nebija neviena, kam prasīt padomu," spriež L. Dreimane.

Lelde ir pateicīga savam stiprajam plecam izrādē Ģirtam Ķesterim. "Viņam blakus uz skatuves jūtos droša. Esmu laimīga, ka man ir tāds skatuves partneris, un tāpēc vēl jo grūtāk ir meklēt attaisnojumu, kāpēc Anna viņam to nodara," paralēles starp romānu un skatuvi skaidro aktrise. "Ja Kareņinu spēlētu kāds racionālāks aktieris, ne tik jūtīgs un emocionāls, man kā Annai būtu nedaudz vieglāk," viņa piebilst.

Citās lomās darbojas Gints Andžāns, Ieva Florence, Dārta Daneviča, Anete Krasovska, Mārtiņš Upenieks, Juris Bartkevičs un Santa Didžus. Režisors Dž. Dž. Džilindžers izrādi veidojis kopā ar scenogrāfu Artūru Bērziņu, kostīmu mākslinieci Katju Šehurinu, horeogrāfi un režisora asistenti Lindu Kalniņu.

Tuvākās izrādes – 29., 30. un 31. martā. 

Top komentāri

Velta
V
Lieliska izrāde.
vienkārši
v
ļoti nepiemērota aktrise galvenajai lomai - lūdzu neļaut viņai runāt uz skatuves (ja tikai staigātu pa skatuvi, nerunājot - būtu ok). Ķesteris labs. Tērpi un scenogrāfija - skaisti. Izrādei, pateicoties Dreimanei, paredzams īss mūžs. Žēl
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja