Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Latvijas Radio pirmizrādi piedzīvos Noras Ikstenas romāna Jaunavas mācība audioizrāde

Latvijas Radio 2. novembra vakarā pirmizrādi piedzīvos Noras Ikstenas romāna Jaunavas mācība audioizrāde, kas izskanēs sešos raidījumos ik darba dienas vakaru.

2020. gadā, iesākoties pandēmijai, Liepājas teātra aktrisei Karīnai Tatarinovai radās iecere veidot Liepājas radio teātri, aktualizējot un Liepājas teātra aktieru balsīs liekot ieskanēties vairāku latviešu autoru darbiem. Kopš tā brīža darbs nav apstājies ne mirkli, ierakstot Paula Bankovska, Janas Egles, Sabīnes Košeļevas, Jāņa Joņeva un citu autoru darbus, kas savas pirmizrādes piedzīvoja Rietumu Radio ēterā, bet tagad atrodami arī Latvijas Radio arhīvā. Par līdzšinējiem darbiem K. Tatarinova saņēmusi 2020. gada Liepājas Kultūras balvu.

Patlaban sadarbībā ar Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) pārvaldi un Liepājas Kultūras pārvaldes finansiālo atbalstu ir realizēta viena no lielākajām iecerēm; turpinājumos, kas izskanēs sešos raidījumos Latvijas Radio 1 ēterā, ir tapusi Noras Ikstenas romāna Jaunavas mācība audioizrāde. Pirmizrādi tā piedzīvos 2. novembra vakarā (plkst. 22.05) un skanēs ik darba dienas vakaru līdz 9. novembrim.

Jaunavas mācība (2001) ir  trīs paaudžu sieviešu  (Ārijas, Astrīdas, Asnātes) skaudrs stāsts par laikmeta griežiem Latvijā, varas maiņām, alkām un sapņiem, par piederību un atgriešanos pie saknēm.

"Kad rakstīju Jaunavas mācību, domāju par gaismu, mūžību, mīlestību un labestību. Mana sirds priecājas, ka tieši šajā trauslajā labā un ļaunā cīņas laikā to vēlreiz pamanījis Liepājas teātris un Karīna Tatarinova, veidojot radiolasījumu Jaunavas mācībai. Kluss un gaišs paldies," par sadarbību saka Nora Ikstena.

"Raidlugas man liekas vēl iedarbīgākas par izrādi vai kino," uz jautājumu, kāpēc pievērsusies radio teātrim, atbild Karīna Tatarinova. "Vizuālā informācija ļoti ātri un viegli sagremojas, jo tas ir primārais, ko cilvēks ir iemācījies uztvert. Ar redzi. Audio jeb tas, ko tu dzirdi, – tur jau darbojas sintēze. Un tā unikālākā lieta – tā bilde tik un tā būs tikai un vienīgi tavējā. Tāpēc, ka tā ir tava pieredze, tas ir tas, ko tu esi redzējis, jutis, sadzīvojis, tas rezonē uz tevi tikai tā, kā var rezonēt uz tevi. Līdz ar to tu kā klausītājs esi līdzautors, un tas ir fantastiski."

Šoreiz ar Liepājas teātra aktieriem sadarbojās arī viesmākslinieki un šajā Liepājas radio teātra iestudējumā piedalās aktieri Agnija Dreimane, Madara Botmane, Inese Kučinska, Leons Leščinskis, Sandis Pēcis, Anita Kvāla, Signe Dancīte, Regnārs Vaivars, Kaspars Kārkliņš, Armands Kaušelis, Kaspars Gods, Jorens Šteinhauers, Anda Albuže, Laura Jeruma, Inga Siliņa, Mārtiņš Kalita, Kārlis Dreiblats; kā aktrise pati piedalās arī ieraksta režisore Karīna Tatarinova. Ierakstam skaņu režiju veidojis Jānis Straume, kurš sarakstījis darbam arī oriģinālmūziku.

Ieraksts tapis Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas ierakstu studijā, savukārt visu darba procesu fotogrāfijās iemūžinājis Armands Kaušelis.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja