Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Liepājas teātra aktieri ierunājuši trīs latviešu autoru darbus

Liepājas teātris sadarbībā ar Rietumu radio un Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pārvaldes atbalstu ir sācis darbu pie jauna projekta, lai klausītājiem trīs dažādos vakaros piedāvātu iespēju noklausīties trīs latviešu autoru darbus – stāstus no Paula Bankovska krājuma Trakie veči, fragmentus no Noras Ikstenas un Imanta Ziedoņa grāmatas Nenoteiktā bija un Janas Egles stāstu Aiziet jūriņā!, informēja Liepājas teātra Liepājas teātra literārā padomniece Zanda Borga.

Paula Bankovska stāstu krājums Trakie veči izdots 2016. gadā – uzreiz pēc tā izdošanas dzejniece un publiciste Kristīne Ilziņa laikrakstā Diena to nodēvēja par "vasaras lielāko literāro prieku, kurā katrs no stāstiem ir smalki nostrādāts un dvēseli pacilājošs". Stāstu ierakstā piedalījušies aktieri – Armands Kaušelis, Inese Kučinska, Sandis Pēcis, Leons Leščinskis, Laura Jeruma, Gatis Maliks, Herberts Laukšteins.

Noras Ikstenas sarakstītā grāmata Nenoteiktā bija izdota 2006. (atkārtoti 2013.) gadā. Tā tapusi, Ikstenai un Ziedonim sarunājoties par dzejnieka bērnību, viņa saknēm un to, kas viņš ir un kāpēc. Fragmentus lasīs aktieris Leons Leščinskis sadarbībā ar Liepājas Simfoniskā orķestra mūziķi Martu Kauliņu, kas radījusi muzikālo partitūru.

Savukārt stāsts Aiziet jūriņā! ir daļa no Janas Egles stāstu krājuma Gaismā (izdots 2016. gadā), par kuru autore 2017. gadā saņēmusi Latvijas Literatūras gada balvu prozas kategorijā.

Projekta idejas autore un šo darbu ierakstu režisore aktrise Karīna Tatarinova par šo projektu saka: "Šis noteikti ir jauns izaicinājums ne tika Liepājas teātra aktieriem, bet arī skatītājiem. Tas, ko redzam uz skatuves, kino lielākoties jau ir risinājums. Radiolugas, kurās šis vizuālais iespaids izpaliek, provocē/rosina mūsu iztēli daudz aktīvāk. Iespējams, tas ir nogurdinošāk, bet kāpēc gan uz 40 minūtēm neļauties šādai avantūrai…?"

"Atsaucos piedalīties šajā projektā, jo šobrīd šis ir vienīgais veids, kā varu būt noderīgs savam teātrim," saka aktieris Armands Kaušelis. "Ar šādiem balss ierakstiem strādājis gandrīz vai neesmu, tāpēc tas man ir arī izaicinājums un jauna pieredze, kuru negribēju laist garām. Ierunājot Bankovska stāstu, man bija sajūta, ka sarunājos ar cilvēku, kuru jau pazīstu, jo pirms diviem gadiem iestudējām izrādi pēc viņa stāstu krājuma Kur pazuda saimnieks? Atpazinu autora izteiksmes līdzekļus, humora izjūtu, valodas sulīgumu un garšīgumu – tā man ir patīkama atkal satikšanās ar Bankovska tekstu," viņš papildina.

Stāstu ierakstiem palīdzējuši tapt Liepājas teātra skaņu operatori Ģirts Siliņš un Milda Ziemane.

Pirmais raidījums, kurā tiks atskaņoti Paula Bankovska stāsti Rietumu radio ēterā (FM105,8 Liepājā un tās apkārtnē) vai interneta tiešraidē mājaslapā www.rietumuradio.lv izskanēs piektdien, 17. aprīlī, plkst. 19.

Raidījumi arī turpmāk būs dzirdami piektdienās –  24. aprīlī un 1. maijā – tai pašā laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja