Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Liepājas teātrī Matīsa Budovska režijā top iestudējums Dziesmu svētki

Liepājas teātrī jau vairāk nekā mēnesi strādā režisors Matīss Budovskis, iestudējot Rasas Bugavičutes-Pēces lugu Dziesmu svētki. Šī ir jaunā režisora debija profesionālajā teātrī, lai arī liepājniekiem viņš pazīstams kā Elmāra Seņkova asistents izrādēs Šekspīrs un Grimmi, kurai viņš veidojis arī dramatizējumu.

"Esmu ļoti priecīgs šeit strādāt. Mēģinājumos jūtos droši, tā ir laba sajūta. Man ir ļoti labs ansamblis – ir forši strādāt ar procesā un darbā ieinteresētiem, cilvēkus mīlošiem aktieriem," saka M. Budovskis.

Dziesmu svētku laikā tūkstošiem cilvēku spēj vienoties dziesmās un dejās, kas aizkustina citu tūkstošu sirdis. Šajā stāstā satiekas tikai deviņi mūsu līdzcilvēki, un tomēr – viedokļi par to, kas un kāpēc notiek Dziesmu un Deju svētkos, var novest kā līdz smiekliem, tā asarām, un cerams – ne līdz kam traģiskākam. Un lai arī šajā izrādē tiks runāts par Dziesmu svētkiem – jautājums beigu beigās ir par mums pašiem – kā saglabāt savu balsi pēc lielās dziedāšanas un kā šajos sajukušajos laikos vienoties ne tikai dziesmā, bet arī sarunā. Vai tiešām, lai patiesi sarunātos, mums vienmēr vajag īpašu iemeslu?

"Dziesmu svētki ir augstākais punkts latviešu tautas kultūrā un šajā izrādē man ir svarīgi saprast un pārdefinēt, kāpēc šie svētki ir nozīmīgi mums pašiem. Ir sajūta, ka miera laikos mēs sākam savu valsti, cilvēkus, svētkus un brīvību uztvert par pašsaprotamu, taču kaimiņu piemērs mums rāda, ka tā ir nemitīga cīņa, kas jāved ne tikai uz āru, bet arī sevī.  Pēdējo trīs gadu laikā - pandēmijas laikā - it sevišķi interneta vidē ārkārtīgi izjutu naidu, agresiju un kategorisku domāšanu. Mani ļoti biedē brīdis, kad kategoriski kļūstam arī savstarpējās attiecībās. Šajā izrādē mēs visi tiksim "ieslēgti" telpā, mums būs vienam ar otru jākomunicē un jātiek pie iznākuma. Spēja sarunāties būs aktuāla kā pirms, tā arī pēc svētkiem. Es gribēju veidot izrādi, kurā notiek viedokļu sadursmes un kurā lietas tiek izrunātas aci pret aci. Mums nav jābaidās no tā, ka kāds apšauba mūsu pārliecību. Ja tā ir patiesa un godīga, tad, atbildot uz šaubām, tā var tikai palikt stiprāka," papildina režisors.

Izrādē piedalās aktieri – Anda Albuže, Kaspars Gods, Rolands Beķeris, Sandis Pēcis, Agnese Jēkabsone, Everita Pjata-Gertnere, Kaspars Kārkliņš, Anete Berķe, Gatis Maliks.

Kopā ar režisoru izrādi veido arī jaunu mākslinieku komanda – scenogrāfe un kostīmu māksliniece Paulīne Kalniņa un gaismu mākslinieks Niks Cipruss.

"Niks ir gaismotājs, ar kuru iepazinos jau studiju laikā. Viņš gaismoja manu pirmo izrādi studiju procesā, kas saņēma Latvijas Kultūras akadēmijas teātra festivāla Patriarha rudens galveno balvu kā labākais režijas darbs. Niks ir sava aroda profesionālis, kurš strādājis vairākos Latvijas teātros, savukārt Paulīne ir māksliniece ar stingru mugurkaulu. Lai gan gados jauna, viņa ir bijusi gan izcilās Monikas Pormales asistente, gan strādājusi patstāvīgi dažādos Latvijas teātros. Es ļoti uzticos savas radošās komandas gaumei un darba spējām," savu komandu raksturo režisors.

Izrāde tiks rādīta Liepājas teātra mazajā zālē koncertzālē Lielais dzintars, tās pirmizrāde paredzēta 13. janvārī. To iespējams noskatīties arī 14. un 29. janvārī, kā arī 11. februārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja