Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Maza naudiņa kā uzticības kredīts

Jaunā izrāde Nacionālajā teātrī par smago runā viegli.

Kas ir maza naudiņa? Latvijas Nacionālā teātra aktrise Liene Sebre spriež: "Ir situācijas, kad desmit eiro ir ārkārtīgi izšķirīga nauda, bet citreiz tas ir piliens jūrā. Kādā situācijā var gadīties būt, nav iespējams prognozēt." Viņa piesauc arī šābrīža skarbo kara tēmu un iesaka katram atrast laiku, lai padomātu, vai nauda ir līdzeklis, vērtība vai mērķis. "Ja nauda ir svarīga izdzīvošanai, tad skaidrs, bet, ja nauda ir statuss, jēga jau ir cita. Ja nauda ir mērķis, tad... man žēl." Liene Sebre ir starp aktieriem, kas Nacionālā teātra Jaunajā zālē piedalās Regnāra Vaivara režisētajā Sirku Peltolas lugas iestudējumā Mazā naudiņa. "Problēma nav līdzekļu trūkums. Problēma ir, kā mēs veidojam attiecības ar citiem cilvēkiem," teic aktrise. Viņasprāt, izrāde ir par to, kā risinām jautājumus par vienaldzību un vientulību. "Varam sēdēt uz skumt, ka mūs nepamana, bet tas neko neatrisina. Jārīkojas un jācenšas ieraudzīt otru cilvēku, kāds viņš ir."

Lugas galvenais varonis Jāsons savai mammai ir vienīgais bērns, un 40 gadu vecumā pienācis laiks ļaut viņam pašam doties pasaulē jeb šajā gadījumā – uz pilsētu. Naudiņa nav tikai summa bankas kontā, ar ko Jāsonam ir iespēja un tiesības rīkoties, tā ir metafora uzticības kredītam, un tāpēc – maza. Mammai ir bail par savu Jāsonu, vai viņš tiks galā ar dzīvi, jo vīrietim ir garīga rakstura traucējumi. "Bet viņš ir cilvēks, viņš nav tikai diagnoze. Viņš kropļotā veidā eksistē sabiedrībā, jo iespēju viņam ir mazāk. Viņš dzīvo, kā spēj, māk un prot. Un es esmu viņa vilšanās. Nejauši iepazīts draugs, kurš nodod," ar nopūtu savu lomu izrādē raksturo Liene. 

Iestudējums Mazā naudiņa piesakot nodēvēts par gandrīz komēdiju. "Tēmas ir smagas. Nav jau tā, ka mēs kādā brīdī vēlētos smieties par kāda cilvēka nelaimi. Bet izrāde vienmēr ir dialogs, un viss atkarīgs no tā, kā tajā dienā spēsim sarunāties ar skatītājiem, kuri izrādi skatīsies. Taču gadās – ja uz problēmu skatāmies "pārnopietni", arī tas kropļo situāciju. Drūmums nav risinājums. Runa ir par situācijām, kādās var iekulties katrs. Un kurš ir tas brīdis, kad par sevi varam teikt – esmu normāls? Varbūt pats esmu tas, kuram ir problēmas? Mums jāmāk sevi ieraudzīt un paskatīties kritiski," rosina Liene Sebre. Viņa stāsta, ka izrādes veidošanas procesā ar kolēģiem viesojušies aprūpes centrā, kurā cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem lej sveces projektam Miljons sveču grupu mājai. "Mūs uzreiz pielika pie darba, mēs nekoncentrējāmies uz emocijām un empātiju. Prāts puslīdz bija aizņemts ar uzdevuma veikšanu, un adaptēšanās situācijai notika ļoti ātri. Kopīgais darbiņš bija aizkustinoša iespēja satikties ar šiem cilvēkiem, kopīgi darboties," atklāj aktrise.

Pirmizrāde – 6. aprīlī, nākamās izrādes – 7., 30. aprīlī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja