Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Radioteātris iestudējis pāvesta Jāņa Pāvila II lugu

Latvijas Radioteātris iestudējis Svētā pāvesta Jāņa Pāvila II sarakstītu lugu Mūsu Dieva brālis, pavēstīja Latvijas Radio pārstāve Ginta Subbota.

Jauniestudējuma pirmatskaņojums Latvijas Radio 1 ēterā skanēs svētkos – 24., 25. un 26. decembrī plkst.17:05.

Iestudējums trīs daļās veidots pēc Romas pāvesta Jāņa Pāvila agrīnā dzīves periodā (1945 -1950) rakstītas lugas motīviem.

Mūsu Dieva brālis ir dziļš, visaptverošs stāsts par cilvēku, kurš gribēja pasauli padarīt labāku, nevis cīnoties un lejot asinis, bet caur mīlestību un līdzcietību pret citiem cilvēkiem. Par lugas sižetu kļūst Polijas sacelšanās (1863 -1864) dalībnieka, talantīgā gleznotāja Adama Hmeļovska biogrāfija. Pasaule viņu iepazina kā Svēto Brāli Albertu - mūku, kurš nesavtīgi sevi veltīja, palīdzot slimniekiem un trūkumcietējiem. Šī ir luga par diviem aicinājumiem vienā cilvēkā: kalpot mākslai, sevi piepildot mīlestībā. Iemācīties pieņemt un mīlēt pat tos, kuri vainojami pasaules ļaunumā.

Radioteātra lugā galveno lomu ierunājis Jānis Paukštello: „Tā ir dīvaina lieta un sakritība – pagājušajā vasarā es biju paredzējis aizbraukt uz Vadovici Polijā – vietu, kur Jānis Pāvils II ir dzimis. Diemžēl brauciens šoreiz neizdevās, bet Jānis Pāvils II atnāca pie manis citādi – iespējā piedalīties viņa sarakstītās lugas ierakstā.”

Ierakstos piedalījās daudzi pazīstami Liepājas, Valmieras un Rīgas teātru aktieri, un lomās dzirdēsiet: Jāni Paukštello, Uldi Siliņu, Daini Porgantu, Ģirtu Krūmiņu, Marinu Janaus, Jāni Skani, Pēteri Liepiņu, Egonu Dombrovski, Juri Gornavu, Māri Andersonu, Juri Bartkeviču, Andri Morkānu, Tālivaldi Lasmani un citus. Iestudējuma režisore Irēna Cērmane. Skaņu režisore Kristīne Zolotorenko. Projekta vadītāja Māra Eglīte. 

Jānis Pāvils (Karols Juzefs Vojtila; poļu: Karol Józef Wojtył) jaunībā bijis aktieris, dramaturgs un ļoti apdāvināts valodnieks.

 

 

 

Top komentāri

Jadviga Radziņa
J
Uzskatu, ka šīs drāmas iestudēšana ir liela veiksme Latvijas Radioteātrim. Klausoties lugu, varēju tikai apbrīnot to, kā divdesmigadīgais Karols Vojtila uzņēmās rakstīt par tik svarīgo jautājumu! Tagad luga vēl dziļāk ļauj izprast pāvesta Jāņa Pāvila II devumu pasaulei. Sirsnīgi pateicos Borisa un Ināra Teterevu fondam par iestudējuma atbalstu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja