Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Žaņa Lipkes memoriālā pirmizrādi piedzīvos mūsdienu baltkrievu autores Vladas Hmeļ darba Viss normāli skatuves versija

Žaņa Lipkes memoriālā 16. oktobrī pirmizrādi piedzīvos mūsdienu baltkrievu autores Vladas Hmeļ darba Viss normāli skatuves versija ar aktrisēm Daci Vītolu un Mariju Daņiļuku, informēja pasākuma rīkotāji.

Baltkrievu autores Vladas Hmeļ – feminisma aktīvistes un Lukašenko režīma opozicionāres – luga Viss normāli (2019) bijusi Baltkrievijas mūsdienu dramaturģijas festivāla Wrie Box (Minska) un jaunās dramaturģijas festivāla Ļubimovka (Maskava) nominantu sarakstā. Latviešu valodā lugu pārtulkojis Arvis Vigulis, kad 2021. gadā KatlZ Riga un Lipkes memoriāls organizēja Baltkrievijas mūsdienu dramaturģijas lasījumus, bet ideja par lugas skatuves versiju Jevgēņijai Šermeņevai radās, vēloties veidot izrādi ar aktrisēm Mariju Daņiļuku un Daci Vītolu.

"Man šī izrāde ir stāsts par to, kā sistēma sagrauj sievietes, kā tika sakropļoti mūsu vecāku likteņi stingrajā padomju sistēmā. Iespējams, daudzi nezina, ka 40. gadu beigās un 50. gadu sākumā Staļina laikā izglītības sistēmā bija nošķirtas zēnu un meiteņu skolas. Vēlāk sekoja absolūts brīvības trūkums cilvēku attiecībās, homoseksualitātes aizliegums un kriminālvajāšana, dzīvot neoficiālās attiecībās bez "zīmoga" pasē bija neiespējami, vientuļās mātes tika nosodītas… Tas viss neizbēgami noveda pie traumām, ko jūtam vēl šodien cauri paaudzēm. Taču, kad mēs par to runājām, mēs dodam sev iespēju šķirties no sāpēm un aizvainojuma, piedot tiem, kuri darījuši pāri savu baiļu un nedrošības dēļ. Mēs ceram, ka šī izrāde skatītājam stāstīs par mīlestību, kas mēdz būt dažāda, un brīvību, kura sevi jādod," Jevgēņija Šermeņeva.

Darbā Viss normāli atspoguļojas traumas un cerības, brīvības sajūta un tradīciju važas, PSRS sistēmas savstarpējo attiecību mantojums un sievietes loma sabiedrībā. Izrāde ir atgādinājums par cilvēkiem Baltkrievijā, kuri centās pretoties režīmam, bet zaudēja. Daudziem nācies pamest Baltkrieviju – arī dramaturģe Vlada Hmeļ kopš 2022. gada dzīvo Polijā, savukārt pazīstamā baltkrievu apvienība Sveta Ben un Galya Chikiss, kuru mūzika skan izrādē, pārcēlušās uz Berlīni. Lugas autore Vlada Hmeļ pirmizrādē viesosies arī Rīgā.

Izrāde ir bilingvāla un tiek spēlēta latviešu un krievu valodā.

 Biļetes pieejamas: bezrindas.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja