Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Dvēseļu putenis neturpina cīņu par Oskara balvu nominācijā Labākā oriģinālmūzika

Režisora Dzintara Dreiberga kinofilma Dvēseļu putenis ar komponistes Lolitas Ritmanis mūziku neturpina dalību ASV Kinoakadēmijas balvas Oskars sacensībā, nesaņemot nomināciju kategorijā Labākā oriģinālmūzika.

ASV Kinoakadēmija tiešraidē paziņoja nominantus minētajā kategorijā, kur par uzvaru sacentīsies oriģinālmūzika no tādām kinolentēm kā režisora Spaika Lī kara drāma Da 5 Bloods, režisora Deivida Finčera - Mank, režisora Lī Aizeka Čanga - Minari, režisora Pola Grīngrasa News of the World un režisora Pīta Doktera - Soul.

Kā informēja filmas producente Inga Praņevska, filmas Dvēseļu putenis mūzika, kas bija iekļuvusi Oskara nākamajā kārtā jeb tā sauktajā short list kategorijā Labākā oriģinālmūzika, izstājās no Oskara sacensības. Lai arī pasaulē vadošie kino kritiķi un izklaides ziņu mediji paredzēja filmai nomināciju, filmas mūzika šoreiz netika nominēta prestižajai balvai un sīvā cīņā piekāpās lielajām Holivudas filmu studijām. Nokļūšana tik tālu šajā Oskara sacensībā ir nebijis sasniegums Latvijas filmu vēsturē.

"Paldies visiem, kuri atbalstīja šo Oskara piedzīvojumu! Mana sirds gan šodien mazliet sāp, jo tik ļoti cerēju, ka Dvēseļu putenis saņems nomināciju. Mūsu Latvija un Dvēseļu putenis katru dienu bija Holivudas presē. Iespējams, ka šis piedzīvojums nākotnē būs pavēris durvis citām Latvijas filmām," pēc nomināciju paziņošanas pauda Lolita Ritmanis.

Cīņa par nominācijām kategorijā Labākā oriģinālmūzika bija ļoti sīva. No sākotnējiem 136 kandidātiem Oskara atlases nākamajā kārtā tika iekļauti 15 pretendenti, no kuriem ASV Kinoakadēmijas biedri nominēja piecus, kas turpina sacensību. Filma Dvēseļu putenis un straumēšanas vietnē Netflix pieejamā Sofijas Lorēnas filma Life Ahead bija vienīgās ārpus Holivudas tapušās filmas, kas sacentās par šo balvu. Savukārt Ritmanis ir vienīgā sieviete komponiste šajā kategorijā.

"Cīņā par nominācijām ASV prestižās ASV Kinoakadēmijas balvai Oskars filmas Dvēseļu putenis komanda pierādījusi, ka mēs varam izdarīt un sasniegt daudz. Tā noteikti bijusi neatsverama pieredze, kas būs noderīga arī turpmāk! Filmas komandas paveiktais darbs un līdz šim sasniegtais, Latvijas kino vēsturē nebijušais rezultāts ir lepnuma avots. No sirds pateicos visiem iesaistītajiem," filmas sasniegumu vērtēja kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA).

Uz filmas sasniegumiem norāda arī Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma, kura ļoti gaidījusi Oskara nomināciju paziņošanu.

"Par spīti daudzu profesionālo izdevumu prognozēm, kas iekļāva Dvēseļu puteņa komponistes Ritmanis darbu Oskara nomināciju sarakstā, nobalsojušie Akadēmijas biedri lēma atšķirīgi. Tomēr Ritmanis sasniegums, iekļūstot Oskaram nominēto labāko mūzikas oriģināldarbu īsajā sarakstā ir izcils sasniegums. Paldies Ritmanis par izcilo skaņu celiņu Latvijas populārākajai filmai kopš neatkarības atjaunošanas," akcentēja Rietuma.

Komponiste Ritmanis par mūziku režisora Dreiberga spēlfilmai Dvēseļu putenis saņēmusi virkni starptautisku novērtējumu - filma iekļuva Oskara balvas īsajā sarakstā, saņēmusi Amerikas Komponistu un autoru apvienības augstāko apbalvojumu kategorijā Izcila oriģinālmūzika neatkarīgai filmai, tāpat arī Holivudas vizuālo mediju mūzikas balvu, Tenerifes Starptautiskā filmu mūzikas festivāla Fimucite konkursa sadaļas Fimucinema galveno par labāko orģinālmūziku un nominēta Pasaules filmu mūzikas balvai. Par mūziku filmai Ritmanis saņēma nacionālo kino balvu Lielais Kristaps un Zelta mikrofonu 2020.

"Lolitas mūzika ir pelnījusi tikai un vienīgi uzvaru, tomēr esmu priecīgs par iespēju iekļūt arī Top15 filmu sarakstā, kas ļāva Latvijas vārdam un strēlnieku paveiktajam izskanēt daudzās pasaules valstīs," uzsvēra filmas režisors.

Viņa ieskatā, filma Dvēseļu putenis pierāda, ka ir vērts veidot stāstus, kas mums ir svarīgi un nepelnīti neizstāstīti. Tāpat Dreibergs pauda cerību, ka varēs turpināt strādāt un veidot darbus par notikumiem, kas aizpilda tukšās lappuses mūsu tautas vēsturē.

"Paldies visiem, kas palīdzējuši un kas savam ikdienas darbam pieiet ar entuziasmu un nerimstošu vēlmi paveikt ko vairāk ne tikai sevis, bet valsts labā. Paldies visai filmas komandai, katram iesaistītajam, cilvēkiem, kas ticēja, ka šādai filmai ir jābūt! Paldies veikalam-noliktavai Depo, kas šajā grūtajā kovidlaikā mūs nepameta un turpināja finansiāli atbalstīt cīņu par Oskara nomināciju," norādīja filmas režisors.

Oskara nomināciju izziņošanas ceremonija, kuru vadīja indiešu aktrise un producente Prijanka Čopra Džonasa un amerikāņu dziedātājs un aktieris Niks Džonass, šogad notika virtuāli - tai ikviens varēja sekot līdzi ASV Kinoakadēmijas balvas Oskars oficiālajās digitālajās platformās - mājaslapā un sociālajos tīklos kā Facebook, Twitter un YouTube. 

Pandēmijas ierobežojumu dēļ šogad ir mainīti arī ASV Kinoakadēmijas balvas filmu pieteikšanas un vērtēšanas noteikumi, kā arī ceremonijas norises veids un laiks. Oskara ceremonija šogad notiks 25. aprīlī, kas ir divus mēnešus vēlāk, nekā tas ir noticis parasti.

Vēsturiskās kara drāmas Dvēseļu putenis mūzikas ierakstā piedalījās diriģents Māris Sirmais un Valsts Akadēmiskā kora (VAS) Latvija mākslinieki kora menedžera Māra Ošleja vadībā. Filmai tika izveidots īpašs orķestris, kurā orķestra producents un Latvijas Lielās mūzikas balvas laureāts Edgars Saksons apvienoja mūziķus no Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra, Latvijas Nacionālās operas un baleta, kamerorķestra Sinfonietta Rīga un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas.

Mūzikas ieraksts veikts Latvijas Radio 1.studijā Māra Briežkalna un skaņu režisora Vara Kurmiņa virsvadībā. Filmas mūzikas instrumentācijas autors ir Larijs Renčs no ASV, papildu instrumentāciju veicis Stīvens Rade, savukārt mūzikas miksēšanu īstenoja amerikāņu producents un skaņu režisors Marks Matsons. Filmas skaņu režisors ir Aleksandrs Vaicahovskis.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja