Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Āraišu ezerpils arheoloģiskajā parkā tiks atklāta jauna pastāvīgā ekspozīcija

1. jūlijā Āraišu ezerpils arheoloģiskā parka apmeklētāju centrā tiks atvērta jauna pastāvīgā ekspozīcija, kurā izzinošā veidā pirmo reizi kopš izrakumu veikšanas būs iepazīstamas tajos iegūtās oriģinālās liecības un zemūdens arheoloģijas aizsācēja Jāņa Apala stāsts, informēja Āraišu ezerpils arheoloģiskā parka vadītāja Eva Koljera.

Ekspozīcijā apmeklētāji simboliski varēs ienirt ezera dzīlēs. Caur skaņām, projekcijām, stāstiem un unikāliem priekšmetiem gan liels, gan mazs varēs sevī rast atklājēja prieku un gūt iedvesmu savu sapņu īstenošanai. Ekspozīcijas dizaina koncepciju izstrādājis dizaina birojs H2E.

Āraišu ezerpils arheoloģiskā parka galvenais objekts ir Eiropā vienīgā šāda 8./9.-10. gs. seno latgaļu dzīvesvietas rekonstrukcija, kas veikta precīzi pēc izrakumos iegūtajiem zinātniskajiem datiem un pētījumiem.

Jaunais Āraišu ezerpils arheoloģiskā parka apmeklētāju centrs un ekspozīcija ir vērtīgs laikmetīgs papildinājums un pirmreizēja iespēja arheoloģiskās liecības aplūkot kopš izrakumiem 20. gs. 60. un 70. gadiem. Tajā ir iespēja iepazīt gan īpašus atradumus, gan tādus, kas raksturo ezerpils iedzīvotāju nodarbes un ikdienā lietotos priekšmetus. Aizraujošs ir arheologa Jāņa Apala ceļš no hidroarheoloģiskajām ekspedīcijām un arheoloģiskajiem pētījumiem līdz pirmajai zinātniski pamatotajai  dzīves vietas rekonstrukcijai Baltijā. Ekspozīcija veidota kā izziņas un iedvesmas vieta, kas pašiem jāatklāj, atrodot, ieraugot un paturot atmiņā vērtīgāko. 

Āraišu ezerpils arheoloģiskais parks izceļas ar unikāliem arheoloģiskajiem atradumiem, rekonstrukcijas atrašanos oriģinālajā vidē un Vidzemei raksturīgo, labi saglabājušos kultūrvēsturisko ainavu. Šogad Latvijas arheologu biedrība nominējusi ezerpili kā gada arheoloģijas pieminekli. Jaunumi apskatāmi arī pašā ezerpilī – uzbūvēts ieejas aizsargbūves fragments ar vārtiem, kaujas eju, platformām un žogiem.

Āraišu ezerpils arheoloģiskais parks vasaras sezonā ir atvērts katru dienu no plkst. 9 līdz 19

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja