Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Fonds Mākslai vajag telpu vērsīsies policijā par Brektes veidotā sienas gleznojuma bojāšanu

Fonds Mākslai vajag telpu plāno vērsties policijā par mākslinieka Kristiana Brektes veidotā murāļa jeb ielas sienu gleznojuma Veltījums Džemmai Skulmei bojāšanu.

Fonds savā Facebook vietnē publicējis attēlu, kurā redzams, ka ar krāsu aptraipīts viens no sienas zīmējuma tēliem. Tas esot noticis naktī uz 1. septembri.

"Mēs novērtējam ielu mākslu un cilvēku mijiedarbi ar pilsētvidi, un nu arī murālis Veltījums Džemmai Skulmei ir sabiedrības roku skarts, kā redzams, it sevišķi vēršoties pret vienu no tēliem, kas attēlots murālī," teikts fonda informācijā.

Kā norāda Mākslai vajag telpu, nesankcionētā darbība esot vērtējama kā huligānisms un tīša bojāšana, tādēļ nākšoties vērsties policijā. 

Fonda pārstāvji norāda, ka mākslinieki ciena viens otru un uz otra darbiem netapina jaunus. Turklāt fonds šo rīcību nodēvējis par visatļautību.

Jau ziņots, ka Sociālās tīklošanās platformās izraisījās asas diskusijas par latviešu mākslinieka Brektes gleznojumu uz Rīgas 40. vidusskolas sienas.

Izskanēja arī aicinājumi vērsties Rīgas domē un pieprasīt sienas gleznojumu aizkrāsot.

Murāļa Veltījums Džemmai Skulmei tapšanu organizēja fonds Mākslai vajag telpu. Murāļa skici radījis latviešu mākslinieks Kristians Brekte, taču uz sienas šo skici pārnesa mākslinieki Miķelis Mūrnieks un "Kiwie".

Siena, kas atrodas Akas ielā 10, ir Rīgas 40. vidusskolas izglītības programmas īstenošanas vietai piederīga, un tā izvēlēta apzināti, akcentējot mākslas izpratnes veidošanu jau no mazām dienām, laikmetīgā veidā mudinot bērnus iepazīties ar vizuālās mākslas mantojumu un spēcīgām latviešu personībām, tādām kā Skulme un Brekte.

Fonds Mākslai vajag telpu jau iepriekš ir veidojis projektus, kurā tikuši akcentēti 20.gadsimta otrās puses vizuālās mākslas pārstāvji, taču viņu personības un daiļradi interpretēt vienmēr aicināti bijuši tieši mūsdienu mākslinieki. Sienas gleznojums Veltījums Džemmai Skulmei ir projekts, kurā tiek realizēts "tilts" starp divu paaudžu māksliniekiem, kuru mākslinieciskajā praksē ir naivisma stilā gleznoti vai zīmēti modeļi, uzsverot abu nepārprotami spēcīgo tēlu sistēmu radīšanas talantu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja