Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Honkongā LNMM un LNVM piedalās starptautiskā izstādē Dzintars – Baltijas zelts

Trešdien, 14. decembrī, Honkongas pilsētas universitātes Indras un Harija Bangu galerijā, Ķīnā tiek atklāta vērienīga starptautiska izstāde Dzintars – Baltijas zelts, kurā ir plaši pārstāvēti Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un Latvijas Nacionālā vēstures muzeja kolekciju darbi, informēja LNMM pārstāvji.

Šis neparastais starptautiskais projekts, kurā piedalās muzeji un privātās kolekcijas no Ķīnas, Francijas un Latvijas, tika aizsākts 2019. gada nogalē pateicoties toreizējā Francijas institūta Latvijā direktora Žila Bonviāla (Gilles Bonnevialle) iniciatīvai un sadarbības pieredzei Honkongā. 2020. gada agrā pavasarī Latvijā ieradās Honkongas pilsētas universitātes Indras un Harija Bangu galerijas izpilddirektore Dr. Izabella Franka (Isabelle Frank), kura tagad ir projekta Dzintars – Baltijas zelts (Amber – Baltic Gold) galvenā kuratore. Viņas vizītes mērķis bija iepazīties ar dzintara artefaktiem Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājumos un izvērtēt izstādes organizēšanas iespējas. Redzētais tika atzīts par ievērības cienīgu, lai turpinātu attīstīt ieceri, meklējot papildu materiālu gan Eiropā, gan Āzijā. Soli pa solim, pārvarot pēdējo gadu neskaidrības un grūtības, veidojās aizraujošs stāsts par dzintara ceļu no Baltijas jūras līdz Ķīnai, gadsimtu senām tradīcijām, aizmirstām, bet vēsturiski būtiskām kopsakarībām, kas tiek no jauna izgaismotas 21. gadsimtā.

Izstāde ir sadalīta sešās sekcijās, katru sekciju papildina informatīvi apraksti un speciāli radīti atraktīvi izglītojoši multimediji. Pirmā daļa vēstī par dzintaru kā apbrīnojamu dabas materiālu, raksturojot tā krāsu un struktūru daudzveidību, ko visā pilnībā atklāj Latvijas rotkaļa Georga Romuļa mūža lolojums – unikāla dzintara tīrradņu kolekcija.

Otrā, trešā un ceturtā sadaļas ir veltītas dzintara atradumiem un vēsturiskiem piemēriem no neolīta laikmeta līdz barokam kā Eiropā, tā Ķīnā, kad dzintars pasaulē pildīja dārgakmens funkcijas un bija vērtīgākā eksportprece. Šeit aplūkojami Latvijas Nacionālā vēstures muzeja nozīmīgie arheoloģiskajos izrakumus atrastie priekšmeti, savukārt izcila privātā kolekcija no Honkongas (Mengdiexuan Collection) demonstrē Ķīnas meistaru filigrānos dzintara dekoru grebumus sākot no Haņu dinastijas (206. g. p.m.ē. – 220. g.) līdz pat Cjinu dinastijas ziedu laikiem 17.–18. gadsimtā. Eiropas renesanses un baroka mākslas priekšmeti atceļojuši no privātkolekcijām un muzejiem Francijā (Association Trésors de Ferveur, Musée d’art religieux de Fourvière, Philippe Thomas).

Piektā ekspozīcijas sadaļa veltīta dzintara attīstībai un tradīciju transformācijai 19. un 20. gadsimtā. Šeit ir plaši parādīti dekoratīvās mākslas priekšmeti un rotas no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un Latvijas Nacionālā vēstures muzeja kolekcijām, kā arī muzeja Honkongā (Liang Yi Museum).

Izstādi noslēdz mākslas darbi, kas tapuši jau 20. gadsimta beigās un 21. gadsimtā – latviešu dizaineru rotas no Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja kolekcijas (Māris Auniņš, Jānis Jākabsons, Dina Dubiņa, Guntis Lauders) un Francijas mākslinieku eksotiskie lielformāta dekoratīvie objekti (Kam Tin, Aline Putot-Toupry, Bruno Toupry). Kopumā izstādē ietverti 46 eksponāti no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un 39 – no Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājuma.

Dzintars ir patiesi iedvesmojošs materiāls, bet vienlaikus arī ļoti prasīgs. Strādājot ar šo starojošo dabas brīnumu, der atcerēties teicienu: "Vispirms jums ir dzintars, un tad esat jūs." Vienmēr jūtīgs ir jautājums, cik daudz mākslinieks var iejaukties dzintara autentiskajā veidolā, lai saglabātu minerāla dabisko skaistumu un neiznīcinātu tā unikalitāti. Izstāde Honkongā liek mums no jauna novērtēt un lepoties ar Latvijas muzeju kolekcijām. Radoši veiksmīga dažādu kultūras institūciju sadarbība neparastā veidā 21. gadsimtā atjauno senā Zīda ceļa tradīcijas no Āzijas līdz Baltijai.

Izstāde būs apskatāma no 2022. gada 15. decembra līdz 2023. gada 11. aprīlim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja