Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Jauna vieta Rīgas kultūrkartē. Durvis ver jauna kultūrtelpa Točka

Tur, kur reiz bija gumijas izstrādājumu rūpnīca Provodņiks, tagadējā Edmunda fon Trompovska kvartālā Sarkandaugavā, no šīs nedēļas uz pāris mēnešiem ļauts izpausties jaunajiem māksliniekiem.

Ēka ir unikāla, gandrīz 50 000 kvadrātmetru piecos stāvos. Jauno kultūras vietu Točka te veido jaunās paaudzes profesionāļi – režisore un producente Beatrise Zaķe, scenogrāfe un režisore Pamela Butāne, horeogrāfs Rūdolfs Patriks Gediņš, filozofs Pēteris Andrušaitis, dizainers Klāvs Priedītis u. c. "Tik dažādu interešu un mākslu pārstāvji vienuviet! Tas nozīmē, ka vienā mājā savienosim visas iespējamās mākslas – teātri, laikmetīgo deju, performances, vizuālo mākslu. Ēkas trīs stāvos noritēs Latvijas jauno profesionāļu teātra un laikmetīgās dejas izrādes un rezidences, vizuālās mākslas un diskusiju pasākumi. Tas būs divu mēnešu maratons," stāsta Beatrise Zaķe. Viņas atbildība – teātra un izrāžu virziens.

Jau drīz gaidāmas divas lielākas pirmizrādes. 26. augustā – Heda Human. Luga, ko pēc H. Ibsena lugas Heda Gablere motīviem sarakstījusi dramaturģe Linda Rubene. "Mēs radošajā komandā esam septiņas jaunas sievietes, kurām ir savs skatījums uz dzimumu. Visas kopā, gluži kā pētījumu par dzimumu stereotipiem, ar savām domām, pieredzēm, profesionālajiem izteiksmes līdzekļiem veidojam šo kolāžu, domu virknējumu, lai meklētu atbildes uz jautājumiem, kā ir būt jaunai sievietei maskulīnā vidē, kā saglabāt pašcieņu, nekrītot par upuri komentētājiem un feministu nīdējiem, un kā tajā atrast savu īsto sajūtu un esamību būt tādai, kāda vēlos būt," stāsta Beatrise Zaķe.

Klāvs Liepiņš 29. augustā prezentēs izrādi par vīrišķību. Pēc tam oktobrī būs izrāde, kurā piedalīsies Sarkandaugavas bērni. Sestdienās notiks dejas performances un izrādes. "Točka ir punkts. Nosaukums izvēlēts provokatīvs, arī par latvisko un krievisko, jo jaunajai paaudzei jau apnicis to dalīt. Ieplānotas diskusijas par vērtībām, kas mums ir," paskaidro Beatrise Zaķe.

Pamelas Butānes pārziņā Točkā ir vizuālā māksla un izstādes. 21. augustā tiks izstādīti jaunradīti un iepriekš tapuši darbi, daži diplomdarbi, arī tādi, kas attīstīsies izstādes laikā, instalācijas. Vietas, kur izvērsties, ir daudz, 20 000 kvadrātmetru atvēlēti mākslai. Jau pieteikušies vairāk nekā 70 mākslinieku. Impulsi tēmām ir aktualitātes – kā mainījusies dzīve pēc pandēmijas ierobežojumiem, kas šobrīd ir svarīgs un vērtīgs.

"Mums nav finansējuma, bet mājas īpašnieks ir devis iespēju. Projekts ir radies sarežģītas pasaules situācijas apstākļos, mērķis – atbalstīt māksliniekus un sabiedrībai atgādināt, ka arī kultūra ir neatņemama veselīgi domājošas valsts ikdienas dzīves sastāvdaļa. Pēc diviem mēnešiem skatīsimies... Sapnis ir turpināt. Varbūt ne šādā formā. Varbūt citur Latvijā..." saka Beatrise Zaķe.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja