Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

KDi iesaka: Ar jaudu un gaišām noskaņām

Kultūras Diena un Izklaide iesaka nedēļas spilgtākos notikumus

Klasika. Piektdien, 30. septembrī, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) 97. sezonas atklāšanā muzicēs savas galvenās viesdiriģentes Kristīnas Poskas (Igaunija) vadībā. Jaunajā sezonā par LNSO rezidējošo komponistu ir izvēlēts Krists Auznieks, un šajā koncertā skanēs viņa darbs Crossing, kas ir piepildīts ar amerikāņu minimālismam raksturīgu jaudu un vienlaikus – teju pastorālām un gaišām noskaņām. Volfganga Amadeja Mocarta Sinfonia concertante atskaņojumā orķestrim pievienosies Amsterdamas Karaliskā Concertgebouw orķestra altu grupas koncertmeistare Santa Vižine un Tallinas kamerorķestra pirmo vijoļu grupas mūziķis Roberts Traksmans. Par vakara kulmināciju kļūs Antona Bruknera Septītās simfonijas izpildījums.

LNSO

Lielajā ģildē 30.IX plkst. 19

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 12–32 

***

Pirmizrāde. Sezonas pirmais jauniestudējums Liepājas teātrī ir angļu dramaturģes Annas Džordanas godalgotās lugas Yen pirmizrāde Dmitrija Petrenko režijā. Yen vēsta par jaunību bez robežām un pieaugšanu bez vecāku atbalsta un mīlestības. Lugas galvenie varoņi ir divi brāļi pusaudži. Dmitrijs Petrenko uzsver: "Yen ir izrāde par to, kā mēs neapzināti viens otram mācām cīnīties par sevi, un par to, ka nepamanām, kā šādā cīņā kāds palaiž garām iespēju kļūt par labu cilvēku."

Yen

Liepājas teātra Mazajā zālē koncertzālē Lielais dzintars 1.X plkst. 19, 2.X plkst. 18, 21.X plkst. 14 un 19, 22.X plkst. 13 

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 15 

***

Pirmizrāde. Režisors Georgijs Surkovs Daugavpils teātrī ir iestudējis izrādi Latviešu šausmu stāsti. Uz skatuves atdzīvosies Aleksandra Grīna, Mirdzas Bendrupes, Viestura Reimera, Vladimira Kaijaka un Ralfa Kokina darbi. 

Latviešu šausmu stāsti 

Daugavpils teātrī 1.X plkst. 18, 2.X plkst. 17

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 6,50–10,50 

***

Skats no ukraiņu dramaturģes Marinas Smiļanecas lugas Suņa māja jauniestudējuma. Publicitātes foto 

Pirmizrāde. Nacionālajā teātrī ukraiņu režisore Larisa Semirozumenko ir iestudējusi mūsdienu ukraiņu dramaturģes Marinas Smiļanecas drāmu Suņa māja. Tas ir stāsts par trim brāļiem, kuri ir pazaudējuši saikni cits ar citu. Tas, kas viņus joprojām vieno, ir tēva mājas, vecais suns Kubiks (lomā – Ģirts Jakovļevs vai Jānis Skanis) un viņa… Lomās: Egils Melbārdis, Romāns Bargais, Uldis Siliņš, Jana Ļisova vai Elizabete Skrastiņa.

Suņa māja

Nacionālā teātra Mazajā zālē 29.IX, 2., 6., 18.X, 4., 25.XI plkst. 18.30

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 28–30 

***

Pirmizrāde. Režisors Gatis Šmits Jaunajā Rīgas teātrī (JRT) ir iestudējis Jaeles Ronenas un Dimitrija Šaada komēdiju (R)Evolūcija. Ko darīt ar tehnoloģijām, kas nenovēršami pārņem mūsu dzīvi? Kā mākslīgā intelekta klātbūtnē nepazaudēt savu "es"? Vai tā ir taisnība, ka vairākums cilvēku par drošību un ērtībām ir gatavi atdot savu brīvību? Luga, kuru ir iedvesmojusi Izraēlas intelektuāļa Juvāla Noas Harari grāmata 21 lekcija 21. gadsimtam, pirmo reizi tika iestudēta 2020. gadā Hamburgas teātrī Thalia. Gata Šmita izrādē spēlēs Gundars Āboliņš vai Jānis Skutelis, Kaspars Znotiņš, Kristīne Krūze, Jevgēnijs Isajevs, Jana Čivžele un Marija Linarte. 

(R)Evolūcija

JRT 30.IX., 1., 2., 4.X plkst. 19, 15., 16.XI plkst. 18.30 

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 15–30 

***

Ērģelnieks Alsijs Kriss III koncertā apliecinās cieņu pret klasiku, gospeļu mūziku un džezu. Publicitātes foto 

Viesi. Tuvākajās dienās Ventspilī notiks divi intriģējoši koncerti. 30. septembrī būs dzirdams virtuozais un daudzpusīgais amerikāņu ērģelnieks Alsijs Kriss III, kurš apliecinās cieņu pret klasiku, gospeļu mūziku un džezu. Savukārt 2. oktobrī uzstāsies norvēģu ģitārists un komponists Stīans Vesterhuss, kurš ir spēlējis grupās Jaga JazzistSupersilent un Motorpsycho un kopā ar trompetistu Nilsu Peteru Molvēru. 

Koncerti

Ventspils koncertzālē Latvija 30.IX plkst. 19, 2.X plkst. 17 

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 10–15

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja