Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

KDi iesaka: Atmiņu atvasinājums un emociju teritorija

Kultūras Diena un Izklaide iesaka spilgtākos nedēļas notikumus

Japāņu estētiskās vērtības

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) atklāta Japānas mūsdienu dekoratīvi lietišķās mākslas izstāde. Japānas amatniecībai ir vairākus gadsimtus ilga vēsture, kuru iespaidojusi gan Ķīna, gan Koreja. Šīs ietekmes tika absorbētas un pilnveidotas, un rezultātā radās darbi, kas jaunā aspektā atklāj japāņu tautas identitāti un estētisko pasaules uzskatu. Globalizācijas laikmetā lietišķā māksla Japānā ne tikai saglabājusi tradicionālās izteiksmes formas un dekoratīvos rotājumus, kuri mantoti no iepriekšējām paaudzēm, bet arī spēj evolucionēt, pateicoties meistariem, kuri savā jaunradē pauž individuālu redzējumu. Attēlā – Makoto Takahasi darinātā kaste ar strazdu gleznojumu. Porcelāns, virsglazūras gleznojums. 1992.

Izstāde

Japānas mūsdienu dekoratīvi lietišķā māksla DMDM līdz 7.II

***

Atmiņu atvasinājums 

Ciklā Atvērtā lekcija notiks tikšanās ar ievērojamo Krievijas režisoru Kirilu Serebreņņikovu. Viņš runās par teātri kā laika un atmiņu atvasinājumu. Kāpēc teātris bieži ir sāpes, un cik spēcīgām ir jābūt šīm sāpēm? Kāpēc teātris ir laime, un cik lielā mērā šī laime ir pašapmāns un bēgšana no realitātes? Kāpēc šodien ir nepieciešams teātris? Saruna notiks krievu valodā ar sinhrono tulkojumu latviešu valodā. Klausītāji varēs uzdot jautājumus režisoram.

Kirils Serebreņņikovs

Kinoteātrī Splendid Palace 15.I plkst. 19. Biļetes Biļešu servisā EUR 17–45

*** 

Jāiet! 

Grupa Pienvedēja piedzīvojumi aicina uz akustisko koncertu Torņakalna baznīcā. Koncertā mūziķiem pievienosies taustiņinstrumentālists Mārtiņš Zilberts. Šogad ansamblis klausītājiem sola sagādāt daudz pārsteigumu.

Pienvedēja piedzīvojumi

Torņakalna baznīcā 15.I plkst. 19. Ieeja bez maksas

*** 

Koncerts dzimtenē 

19. janvārī Lielajā ģildē notiks lieliskās pianistes Dinas Joffes (Izraēla, Vācija) solokoncerts. Latvijā viņa pēdējo reizi uzstājusies 1988. gadā, un šī būs īpaša atkalredzēšanās pianistes dzimtajā pilsētā. Programmā – Friderika Šopēna 24 prelūdijas un Aleksandra Skrjabina 24 prelūdijas. 20. janvārī plkst. 11–14 Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē notiks Dinas Joffes meistarklases (ieeja bez maksas).

Dina Joffe

Lielajā ģildē 19.I plkst. 19. Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 15–30

*** 

Romantisma šedevrs

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) cikla Visas Brāmsa simfonijas turpinājumā Ventspilī un Rīgā skanēs Johannesa Brāmsa Trešā jeb Heroiskā simfonija. Tā tapusi komponista brieduma gadu augstākajā punktā – 50 gadu vecumā. Programmā iekļauts Brāmsa vokālsimfoniskais šedevrs – Vācu rekviēms. Tā libretu Brāmss veidojis no Jaunās un Vecās Derības fragmentiem; interesanti, ka tajā ne reizi nepavīd Kristus vārds. Lieldarba atskaņojumā piedalīsies Valsts akadēmiskais koris Latvija un solisti Džeklina Vāgnere (soprāns) un Markuss Briks (baritons). Pie diriģenta pults – Andris Poga.

LNSO

Ventspils teātra namā Jūras vārti 14.I plkst. 19; Lielajā ģildē 15.I plkst. 19. Biļetes EUR 5,50–7 (Ventspilī); EUR 15–40 (Rīgā)

*** 

Emociju teritorija

Zirgu pastā varēs noskatīties divus iestudējumus no režisora Reiņa Suhanova Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejai veltītās dzejas izrāžu triloģijas, kura pērn uzvesta Valmieras teātrī: Rīgā viesosies Raiņa Vētras sēja un Aspazijas Sarkanās puķes. Iestudējumā Vētras sēja piedalās Māris Bezmers, Mārtiņš Meiers un Kārlis Neimanis, Sarkanajās puķēs spēlē Inga Apine, Dace Everss un Māra Mennika.

Viesizrādes

Vētras sēja Zirgu pastā 16.I plkst. 15 un 19, Sarkanās puķes 17.I plkst. 19. Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 15 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja