Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Laiku lokus metot, savijot un turpinot. VEF Kultūras pils jubilejā – koncerts, izstādes, kustību izrāde

Koncerti, mākslas izstādes, balles, konferences, radošie vakari, teātra izrādes, unikāls muzejs un vieta bērnu radošai attīstībai… Tas viss ir iespējams VEF Kultūras pilī. Savienots tiek augstās mākslas tonis un tautas mākslas viedums, dzīves vienkāršība un tehnoloģiju lidojums. Atzīmējot VEF Kultūras pils 60. gadskārtu, iecerēti vairāki īpaši pasākumi.

Ansamblis Rīgas pantomīma ir ar šo kultūras iestādi cieši saistīts jau vairāk nekā pusgadsimtu un faktiski šajā sakarā atzīmē savas pastāvēšanas 64 gadus. Savukārt režisors Andris Apinis, mazliet paskaitījis, konstatē, ka viņš varētu atzīmēt 20 gadus, kopš darbojas Rīgas pantomīmā. Viņš atceras, ka vēl gadsimta sākumā šī studija bija ļoti populāra. Patlaban aktīvi darbojoties vien desmit interesentu. "Tagad ir tik daudz iespēju radoši izpausties," piebilst A. Apinis un stāsta par pārmantojamību. "Ansambļa dibinātājs Roberts Ligers plānoja radīt izrādi Pieskarties debesīm pēc Ričarda Baha romantiskā stāsta Kaija vārdā Džonatans Livingstons motīviem. Tagad nosaukums Pieskarties debesīm dots fotoizstādei par Rīgas pantomīmu. Bet Ligera iecerētais, kas toreiz nerealizējās, bija impulss veidot jaunu izrādi. Tai dots nosaukums Viens no miljona. Kaijas ideja, kas paņemta no grāmatas, ir tiekties tālāk, sasniegt vairāk, redzēt plašāk un pārsniegt savu spēju robežas," stāsta A. Apinis un piebilst, ka tas nav stāsts par kaijām, bet par gribu un mērķtiecību, lai gan mīmu kustībās būs arī kaut kas no putniem, to rakstura. Mākslā kustība dažreiz spēj atstāt lielāku iespaidu nekā izteikts vārds, un ansambļa Rīgas pantomīma dalībnieki ar šo kustību izrādi rosina uz pārdomām par dziļākas dzīves jēgas meklējumiem. Stāsts atklāj slēptos, īpašos sapņus, ko sirds dziļumā glabā katrs no mums, – par iespēju sasniegt iekšējo brīvību, sajūtu par dzīves jēgas esību, izpratni par pasauli un nepārtrauktu kustību ceļā uz pilnību. "Jo īpaši svarīga ir mūzika, kas tapusi sadarbībā ar pasaules mūzikas grupu Kanisaifa, kas ir Nila Īles projekts. Kad noklausījos grupas skaņdarbus albumā, sapratu – ir īstais! Tie bija atsevišķi skaņdarbi, kas tagad savienoti kopumā, klāt tapuši arī jauni," stāsta A. Apinis. Izrāde Viens no miljona būs skatāma 16. novembrī, kad arī tiks atklāta izstāde.

Līdz 29. novembrim VEF Kultūras pilī aplūkojama arī tautas tēlotājmākslas studijas Varavīksne dalībnieka Gunāra Tirzīša gleznu personālizstāde GT-85, kā arī VEF Kultūras pils vēstures retrospektīva fotoizstādē Vēsturiskie mirkļi. Bet kā odziņa uz VEF Kultūras pils jubilejas tortes būs īpašs maestro Raimonda Paula koncerts Daudz laimes! jau šonedēļ, 29. oktobrī.

Vairāk informācijas par jubilejas pasākumiem: www.vefkp.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja