Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Nacionālās operas ēkā tuvākajos gados vajadzētu ieguldīt 4 līdz 5 miljonus eiro

Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) ēkā tuvākajos piecos gados vajadzētu ieguldīt 4 līdz 5 miljonus eiro, šorīt Latvijas Radio pastāstīja LNOB valdes loceklis Sandis Voldiņš, gan piebilstot, ka šīs esot, "maigi sakot, spekulatīvas" aplēses.

Voldiņa skatījumā, nākamajos gados būtu jākoncentrējas uz ieguldījumiem operas vecās ēkas iekšējo tīklu sakārtošanā, kā arī jādomā par to, kā ēku padarīt energoefektīvāku.

LNOB valdes loceklis atzīmēja, ka līdz šim ik gadu Rīgas pašvaldībai tika maksāta 300 000 eiro nomas maksa, bet vēl 100 000 līdz 150 000 eiro ēkā ieguldīja pati LNOB, kas arī veidos lielu daļu no tuvāko gadu ieguldījumiem operas ēkā.

Kā ziņots, valdība 18.februārī nolēma LNOB ēku bez atlīdzības pārņemt valsts īpašumā un nodot Kultūras ministrijas (KM) valdījumā.

Ministrija uzsver, ka LNOB turpinās darbību Aspazijas bulvāra 3 ēkā, lai radītu daudzveidīgas un kvalitatīvas profesionālās operas un baleta mākslas izrādes, nodrošinot repertuāra plašumu un veicinot jaunradi, kā arī nacionālās identitātes nostiprināšanu. 

Tāpat LNOB ēkā turpinās nodrošināt profesionālās operas un baleta mākslas popularizēšanu un pieejamību plašai Latvijas sabiedrībai, ar operas un baleta izrāžu starpniecību sekmēt bērnu un jauniešu personības veidošanos un popularizēt Latvijas operas un baleta mākslas sasniegumus ārvalstīs, apgūt starptautisko pieredzi operas un baleta mākslas jomā, veicinot izcilību, kā arī nodrošināt kapitālsabiedrības finanšu, tehniskās un tehnoloģiskās darbības efektivitāti un ilgtspēju, norāda KM.

Operas nama turpmākā uzturēšana tiks nodrošināta no KM dotācijas VSIA Latvijas Nacionālā opera un balets un tās pašu finanšu līdzekļiem. Ņemot vērā, ka iepriekš Rīgas pilsētas pašvaldībai tika maksāta nomas maksa par nekustamo īpašumu, turpmāk attiecīgie finanšu līdzekļi tiks novirzīti LNOB ēkas uzturēšanai, lēma valdība.

Valdība lēma, ka KM, nostiprinot zemesgrāmatā īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu, nodrošinās valsts īpašuma tiesību nostiprināšanu uz laiku, kamēr ēka tiek izmantota valsts pārvaldes funkciju kultūras jomā īstenošanai, un ierakstīs atzīmi par aizliegumu atsavināt šo ēku un apgrūtināt to ar hipotēku bez atsevišķas Rīgas pilsētas pašvaldības piekrišanas.

Tāpat Ministru kabinets noteicis, ka ēku bez atlīdzības nodos Rīgas pilsētas pašvaldībai, ja tā vairs netiks izmantota valsts pārvaldes funkciju kultūras jomā īstenošanai.

LNOB ēka Aspazijas bulvārī 3 sastāv no vēsturiskās ēkas, piebūves, pacēlāja nojumes un vienstāva ēkas - kases, kā arī ar attiecīgajām būvēm saistīto zemesgabalu 12 095 kvadrātmetru platībā.

Kā vēstīts, pagājušā gada 18. decembrī Rīgas dome piekrita bez atlīdzības nodot ministrijai LNOB ēku, Aspazijas bulvārī 3. Kopš 1998. gada ēku komplekss piederēja Rīgas pilsētai, bet LNOB kapitāldaļu turētājs bija KM.

Top komentāri

Derglis
D
Vēl viena muca bez dibena. Šķiet, operu brīvvlalsts laikā jau vairākkārt renovēja. Vispompozākā bija izremontētās operas atklāšana uz 6.Saeimas vēlēšanām.
Grieta
G
Andrejs Zagars patstavigi izlaupija Operu. TP zaglu banda, nekauniga Helena Demakova darija visu, lai izlaupitu Latvijas valsti, bet ne Zagars, ne Demakova nav notiesati un soditi ar muza ieslodzijumu.
YY
Y
Kas gan par to šaubītos. Izrādes ir sūds bet tik naudu ham ham ham
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja