Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

LLMC aicina uz tiešsaistes lasīšanas darbnīcu par vides jautājumiem un ekofeminismu

Otrdien, 22. februārī, plkst. 18 norisināsies pirmā šī gada lasīšanas darbnīca, kura tiek rīkota sadarbībā ar igauņu semiotiķi Kadri Tūru. Tās uzmanības centrā būs antropocēna, klimata pārmaiņu un vides jautājumi caur ekofeminisma prizmu, pētot, ko mūsdienu klimatiskajā un sociālpolitiskajā situācijā nozīmē cilvēcība.

"Vienlaikus ar globālo sasilšanu, Rietumos parādās jaunas autoritāras kustības, kuras raksturo klimata noliegšanas, rasisma un sieviešu naidīguma toksiska kombinācija. Tā vietā, lai šīs parādības aplūkotu atsevišķi, to attiecības pētāmas, izmantojot petromaskulinitātes jēdzienu, kas izceļ fosilā kurināmā sistēmu vēsturisko lomu balto patriarhālās varas stiprināšanā. Petromaskulinitātes jēdziens palīdz saprast, kā antropocēna laikmeta raisītās problēmas var veicināt tieksmi pēc autoritārisma. Šis jēdziens arī rosina domāt, ka fosilais kurināmais nozīmē vairāk nekā tikai peļņu; tas iesaistās arī identitātes jautājumos, kas saistīti ar risku enerģētikas politikai, kas tiecas uz oglekļa emisijas samazināšanu. Turklāt, atsaucoties uz psihopolitisku autoritārisma lasījumu, raksts atklāj, kā fosilā kurināmā izmantošana var darboties kā vardarbīga kompensācijas prakse, reaģējot uz dzimtes un klimata jautājumiem," raksta feministe un vides politikas zinātniece Kara Dageta

Kā mēs saprotam materiālo spēku darbību un nozīmi, un to saskarsmi ar cilvēku ķermeņiem? Ko nozīmē būt cilvēkam šajā laikā, kad ķermeņi ir nesaraujami sasaistīti ar mūsu fizisko pasauli? Grāmatā Bodily Natures Steisija Aleimo šos jautājumus aplūko, analizējot visaptverošos materiālos spēkus un to arvien kaitīgāko ietekmi uz cilvēka ķermeni. Balstoties uz feminismu, vides pētījumiem un dažādām zinātnes nozarēm, viņa pievēršas transkorporalitātei jeb kustībai, kas sniedzas pāri ķermeņiem un dabai, kas mums ir likusi fundamentāli mainīt sevis izpratni. Aplūkojot dažādus radošos un teorētiskos tekstus, Aleimo izgaismo zinātnes, politikas un kultūras saduršanos, ņemot vērā arī cilvēka ķermeņa saikni ar vidi.

Lasīšanas darbnīca notiks Zoom tiešsaistē angļu valodā.

Saite pieejama šeit.
Meeting ID: 871 9354 8876
Passcode: 302253

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja