Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Plāno veidot atsevišķu valsts finansējuma programmu pilnmetrāžas spēlflmu atbalstam

Lai nodrošinātu pēctecību vērienīgu, vēsturisku un valstspiederību stiprinošu Latvijas pilnmetrāžas spēlfilmu veidošanā, Kultūras ministrija (KM) un Latvijas Nacionālais kino centrs (NKC) izvērtē iespējas veidot atsevišķu valsts atbalsta programmu. Šim mērķim 2022. gada valsts budžetā papildu būtu nepieciešami 1,5 miljoni eiro – tiekoties 18. februārī, izmaksas aplēsa kultūras ministrs Nauris Puntulis, KM valsts sekretāre Dace Vilsone un NKC vadītāja Dita Rietuma, informēja Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale.

Pēdējo gadu attīstības tendences Latvijā un arī Baltijas valstīs pierāda pieaugošu skatītāju interesi par nacionālajām filmām. Baltijas valstīs ražotas pilnmetrāžas spēlfilmas 2019. gadā ierindojušās kinoteātros visvairāk apmeklēto filmu topu pirmajās vietās – vēsturiskās drāmas Dvēseļu putenis skatītāju skaits 2019. gada nogalē pārsniedza 226 000 (šobrīd jau teju 250 000), tādējādi nodrošinot tai līderpozīcijas neatkarīgās valsts laikā visvairāk apmeklēto filmu sarakstā. Igaunijā ražotā Tõde ja õigus (Patiesība un taisnīgums) pērn pārsniegusi 267 000 apmeklējumu atzīmi Igaunijas kinoteātros, savukārt lietuviešu veidoto spēlfilmu Pats sau milijonierius (Viltus miljonārs) apmeklējuši 204 000 skatītāju.

"Viens no spilgtākajiem pēdējā laika piemēriem ir filma Dvēseļu putenis, kuras finansēšana pirms vairākiem gadiem bija iekļuvusi īstā turbulencē starp sabiedrību un politiķiem. Tomēr rezultāts ir nesis augļus - tas ir viens no izcilākajiem kino sasniegumiem pēdējās desmitgadēs gan sabiedrības uzrunāšanas vērienā, gan profesionālā risinājuma šķautnēs. Jaunizveidojamās valsts atbalsta programmas mērķis būtu 2–3 gadu laikā mērķtiecīgi investēt pašmāju lielformāta pilnmetrāžas spēlfilmu izveidē, papildinot NKC konkursos pieejamo filmu finansējumu," saka kultūras ministrs Nauris Puntulis.

Starp Baltijas valstīm šobrīd valsts finansējuma īpatsvars kino filmu ražošanas atbalstam visaugstākais ir Igaunijā – 2020. gadā šim mērķim paredzēti 11,4 miljoni eiro (no trim publiskā finansējuma avotiem), Latvijā – 7,2 miljoni eiro (divi publiskā finansējuma avoti – NKC un VKKF), savukārt Lietuvā – 6,4 miljoni eiro (kino industriju Lietuvā dāsni līdzfinansē arī privātais sektors).

Jau ziņots, ka šā gada 31. janvārī NKC izsludinājis 2020. gada konkursu jaunu filmu ražošanas atbalstam. Tā mērķis ir atbalstīt jaunu pilnmetrāžas spēlfilmu (vismaz 65 minūtes) un visu garumu animācijas un dokumentālo filmu ražošanu. Konkursa finansējums ir 1 768 327 eiro, no tā spēlfilmām plānots piešķirt 784 353 eiro (3 vai 4 filmu uzņemšanas uzsākšanai), dokumentālajām filmām 371 572 eiro (5 vai 6 filmu uzņemšanai) un animācijas filmām - 612 402 eiro (2 pilnmetrāžas un 2 vai 3 īsmetrāžas filmu izveidei).

Šogad izsludināti arī vairāki NKC valsts atbalsta konkursi – filmu mārketinga un izglītības projektiem, ražošanā esošu filmu atbalstam, filmu projektu attīstīšanas atbalstam, ārvalstu filmu veidošanai Latvijā un starptautisku kopražojuma filmu atbalstam (konkursu grafiks). Kopējais NKC administrētais valsts atbalsts filmu nozares projektiem 2020. gadā ir 5,9 miljoni eiro. 2017. gadā tas bija 9,1 miljons eiro (ieskaitot programmu Latvijas filmas Latvijas simtgadei), 2018. gadā – 4,8 miljoni eiro, 2019. gadā - 4, 9 miljoni eiro.

Top komentāri

VVZ
V
Nevienā normālā valstī valsts nefinansē kinoindustriju, jo tas ir bizness. Tas tiek darīts Ziemeļkorejā.
Davis
D
Tā ir vēl viena shēma, ka aptaisīt valsts nodokļu maksātājus. Latvijas režisoriem vajag iemācītoes pašiem PELNĪT naudu savām filmām, nevis shēmot no valsts, kura ir nabadzīga. NKC jau katru gadu izsludina konkursu pilnmetrāžas filmām, tai nevajag jaunu formu; šeit ir klassisks Ditas Rietumas un KNC OIK. Šo KNC bodīti, kur daži amatā jau ir vairāk par 20 gadiem, vajag Valsts Kontrolei un KNABam nopietni revidēt
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

VIDEO: Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas

Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas no rudenī gaidāmā studijas albuma, kas tās raibajā vēsturē būs jau septītais. Kompozīcijas autori ir grupas dibinātājs, kopš 1991. gada arī nemainīgs t...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja